Uzman uyardı: Kalp pili ötüyorsa dikkat!

EliteDizqn

Active member
Göğüste ağrı, çabuk yorulma ve halsizlik üzere şikâyetlerin kalp yetmezliğinin birinci belirtileri içinde yer aldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Cemal Sağ, kalp pili uygulamaları hakkında ihtarlarda bulundu.

Kalp pili takıldıktan daha sonra aşikâr aralıklarla hastanın uzman doktorlar tarafınca denetim edilmesi gerektiğinin değerine vurgu yapan Prof. Dr. Sağ, kalp pilleri ile ilgili şu ayrıntıları paylaştı:
“Kalp ritminin yavaşladığı ve/veya kalp içi iletiminin bozulduğu anlarda, bu niçinle meydana gelen bayılma üzere durumlarda kalp pili gerekebilmektedir. Ayrıyeten kalbin büyüdüğü ve yetmezliğe girdiği durumlarda karıncıklarda oluşabilen ritim bozukluğunun tedavisinde şoklayıcı kalp pilleri gerekli olmaktadır. Kalp pilleri birinci vakit içinderda kalp ritmini algılama ve uyarmak üzere çıkmışken, günümüzde birtakım kalp pilleri ölümcül ritim bozukluklarını düzeltmede ve bir kısmı da kalp yetmezliği tedavisinde kullanılmaktadır.”

“RİTİM BOZUKLUĞUNDA DEVREYE GİRER”

Kalp pillerinin vakit zaman bir bilgisayar üzere kendisini denetim ettiğini ve bu vakit içinderda ötme sesi duyulduğunu, bu niçinle de hastaların telaşa kapıldığını söyleyen Prof. Dr. Sağ, “Kalp pili; kalbin kendi ritmi olmadığında, ritim düzensizleştiğinde yahut fazlaca yavaşladığında kalbin suratını ayarlar. beraberinde kalbin doğal elektrik aktivitesini algılar. Bu algılama yardımıyla pil, kalp ritminin epeyce düşük olduğunu anladığında ihtar gönderir. Bu vakit içinderda ötme sesi alınabilir. kimi vakit de ritim bozukluğu oluşur ve elektrik şoku vererek ritmi düzeltebilir. Hasta bu esnada elektrik çarpması üzere bir his duyabilir. Kalp olağan suratında çalışırsa pil devreye girmez ve yalnızca kalbi izler” diye konuştu.

KALP PİLİ DENETİMİ DEĞERLİ

Denetimlerde kalp ritminin durumu, pilin ve kablosunun olağan çalışıp çalışmadığı, ayarlarda değişiklik gerekip gerekmediği, bataryanın ömrü üzere birfazlaca teknik özelliğin muhakkak aralıklarla denetim edilmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sağ, şunları söylemiş oldu:

“Kalp pilleri hekiminizin belirleyeceği makul aralıklarla ve/veya şoklama olduğu vakit içinderda ölçüm yapılarak denetim edilmelidir. Her pilin kullanıma bağlı olarak bir ömrü bulunmaktadır. Bunun belirlenmesi de hastanın ömrü için kritik olabileceğinden denetimlerin nizamlı olarak yapılması değerlidir.”