Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik imtihanları nasıl yapılacak? Bakan Özer deklare etti!

Adanali

New member
Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik imtihanları nasıl yapılacak? Bakan Özer deklare etti! Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Heyeti’nde kabul edilerek maddeleşti.

Kanunla, eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle misyonlu öğretmenlerin atamaları ve mesleksel gelişimleriyle meslek basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi hedefleniyor.

Yeni yasaya bakılırsa öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik devrinden daha sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak.

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında eğitim alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Özer, açıklamasında Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle hayata geçirilen uzman ve başöğretmen unvanları ve bu unvanlar için yapılacak imtihanlar hakkında da bilgi verdi.

Pekala uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik imtihanları ne vakit yapılaca, tarih muhakkak mi? Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik imtihanları nasıl yapılacak? İşte ayrıntılar…

UZMAN ÖĞRETMENLİK İMTİHANI NE VAKİT YAPILACAK?

Uzman öğretmenlik imtihanının ne vakit yapılacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. TBMM Genel Şurası’nda öğretmenliğin meslek mesleği olmasını önnazarann ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ kabul edildi.

Öğretmenlikte ‘Adaylık Kaldırma İmtihanı’nın kaldırılması öngörülüyor. Bunun yerine öğretmenlerin mesleksel gelişimleri temelinde bir program uygulanarak adaylara dayanak olunması amaçlanıyor.

Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getiriliyor. Bu unvan için eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak imtihandan muvaffakiyetle geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek. Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacak tıpkı vakitte maaşlarında 1000 TL artış olacak. Uzman öğretmen unvanı alanlar içinde yüksek lisans yapmış olanlar ise imtihandan muaf tutulacak.

UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK İMTİHANLARI NASIL OLACAK?

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili NTV’ye değerledirmelerde bulundu.

Öğretmenlerin kendilerini geliştirmelerini istediklerini söyleyen Bakan Özer, “Daha evvel imtihan kaldırılsın diye bir talep oldu. Biz öğretmenlerimizin hünerlerini daima gelişktirmek, lisansüstü eğitime teşvik etmek istiyoruz. Bunun için biz uzman öğretmenlikte, 10 yılı tamamlamış öğretmenlerimize en az 180 saatlik bir eğitim öngörüyoruz. Akabinde yazılı bir imtihan yapılacak. Fakat, öğretmen yüksek lisansını tamamlamışsa, uzman öğretmenlik imtihanında, doktorasını tamamlamışsa baş öğretmenlik imtihanından muaf tutulacak.” diye konuştu.

Özer kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Daha evvel tartışmalar oldu. Başöğretmen yalnızca Mustafa Kemal Atatürk’ün unvanıdır diye. aslına bakarsanız kullanılmıyor. Şu anda bu düzeyde 88 öğretmen var. ötürüsıyla bu öğretmenlerin birbirini rekabet halinde bakılırsacekleri bir sistem değil. Öğretmenlerimiz kendilerini geliştirdikçe haklarını elde edecekleri bir uygulama. şahsi gelişmenine yatırım yapan öğretmenlerimiz sistemden dışarı çıkmayacak.”