Türkülere mevzu olan telli turnalar 17 yıl daha sonra birinci sefer Türkiye’de yuva kurdu

EliteDizqn

Active member
Çorum’da yaşayan tabiat fotoğrafçısı Engin Bıyıkoğlu, 3 ay evvel fotoğraf çekimleri için Amasya’ya gitti. Bıyıkoğlu, çekim yaptığı sırada Türkiye’nin değerli figürlerinden olan telli turnanın yumurta üzerine kuluçkaya yattığını fark etti.

yıllar daha sonra göç eden bir turnanın yuva kurduğunu nazarann Bıyıkoğlu, bu anı kayıt altına aldı.
Çekimin akabinde Bıyıkoğlu, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar yetkilileri ve kuş gözlemcileri ile irtibata geçip bilgi vermesi üzerine turnaların bulunduğu alan gruplar tarafınca muhafaza altına alındı. O günden daha sonra tekrar izine rastlanmayan telli turnalar Bıyıkoğlu tarafınca yavrusuyla bir arada tekrar görüntülendi.

Türkiye’nin üreyen çok nadide çeşitlerinden olan turnaların yavrusuyla bir arada kayıt alınması bu kuşların ülkede gelecek senelerda tekrar yuva kurması noktasında umut verirken imajlar bu alanda çalışma yapan herkesi heyecanlandırdı.

Uzun yıllar kuş fotoğrafçılığı ile ilgilendiğini bunun bir tutkuya dönüştüğünü belirten Engin Bıyıkoğlu, İHA muhabirine vaktinin büyük kısmını tabiatta kuş fotoğrafları çekerek geçirdiğini söylemiş oldu.

Türkiye’nin birfazlaca bölgesinde o bölgenin devri, ayları ve göçlerine bakılırsa kuş çeşitlerini gözlemlediklerinin anlatan Bıyıkoğlu, “Gittiğimiz bölgelerde kuşların fotoğraflarını çekmeye çalışıyoruz. Bundan büyük bir haz alıyoruz. Kuş fotoğrafçılığının yayılması için elimizden gelen uğraşı gösteriyoruz. Bir Çorumlu olarak yaşadığım kentin göletlerindeki, ormanlarındaki biroldukca kuş tipi arıyoruz. Müşahedeler yapıyoruz ve bu alanda Çorumla ilgili envanter girmeye çalışıyoruz” dedi.

’17 YILDIR ÜLKEMİZDE ÜREME KAYDI YOK’

Telli turnaların uzun yıllardir ülkede üreme kaydı olmadığına dikkat çeken Bıyıkoğlu, “Uzun vakittir Amasya, Suluova bölgesine sık sık giderek müşahedeler yapıyorum. Bundan 2.5 ay evvel orada müşahede yaparken enteresan bir olayla karşılaştım. Bendeki kuş çeşitleri listesinde olmayan telli turnayı gördüm. Çok sevindim. Telli turnaları göç esnasında görüyorduk. Lakin üzücü olan telli turnaların 17 yıldır ülkemizde üreme kaydı olmamasıydı. Turnayı kuluçkaya yatarken görür görmez bekledim. Dikkatlice bakınca yumurtayı gördüm. Bununla ilgili bakanlık nezdinde Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar, kuş bilimcileri, biyologlarla irtibata geçtik. Türkiye’de birinci sefer 17 yıl daha sonra üreme kaydının olduğunu gördük. Bu epeyce olumlu ve keyifli bir haberdi. Turnaların önümüzdeki senelerda da üreyebilmeleri için fotoğraf ve görüntü çekimi yaptığım bölgenin muhafaza altına alınmasını sağladık” tabirlerini kullandı.

‘ADINA MÜZİKLER YAZILAN TURNAYI GÖRÜNTÜLEMEK KEYİFLİ EDİCİYDİ’

Turnaları yavrusuyla bir arada görüntüledikten daha sonra yaşadığı hisleri anlatan Bıyıkoğlu, “Fotoğraf çektikten daha sonra turnaların akıbetini öğrenmek için biroldukca sefer bölgeye gittim. Yavru yumurtadan çıkmış mıydı? Çıkmış ise uçabilmiş miydi? Karasal hayvanlara, avcılara ve yırtıcı kuşlara takılmadan üreme sürecinin tamamlanıp, tamamlanmadığını görmek için yeniden yine bölgeye gittim. Bir sürü kuş fotoğrafçısı, biyologlar ve kuş bilimciler de bölgeye gitti. Ancak hiç kimse tekrar turnalara rastlamadı. Bu bizi fazlaca üzdü. Morallerimizi bozdu. 5 gün evvel eşimle birlikte Amasya’ya gezmeye giderken bölgeye giderek yine bakmak istedim. Bir saatlik müşahedenin akabinde ayçiçeği tarlasının içerisinden erkek ve dişi birey ile yavru turnayı gördüm ve manzaralarını kaydettim. Bu müşahede bizi epey memnun etti. yeniden ilgili yerlerle bağlantıya geçtim. 3 ay o bölgede kaldıklarını, üremenin gerçekleştiği sürecin tamamlandığını görmek hepimizi keyifli etti. Birinci üreme kaydını görüntülemek, o yumurtadan bir yavrunun çıkıp 2,5-3 ay beslenmesini tamamlayarak o hale gelmiş olmasını ve yavru turnayı ailesiyle birlikte yine fotoğrafını çekmem benim epey keyifli edici bir olaydı. Bu mevzuda kendimi epeyce şanslı hissediyorum. Bunun niçinleri var. Boş vakit içinderımızın tamamını kuş müşahedesine, kuş fotoğrafçılığına ayırıyor olmamız bunun en büyük etkenlerinden birisi. Telli turna malum ismine müzikler, türküler yapılmış epeyce değerli bir çeşit. yeniden 17 yıl daha sonra üreme yapması ve bu sürecin muvaffakiyetle tamamlanmış olmasını müjdelemekten mutluyum” diye konuştu.