Tüpraş, Dijital Dönüşüm Seyahatinde Büyük Bilgiden Bedel Yaratarak Güçleniyor

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Üretim süreçlerinin temel yapısında bulunan Sanayi 4.0 prensipleri çerçevesinde online takip sistemleri, giyilebilir teknolojiler, kablosuz ve taşınabilir tahlillerin saha uygulamaları, robotik teknolojiler ve yapay zekâ uygulamaları üzere yenilikçi faaliyetleri hayata geçiren Tüpraş, tüm dijitalleşme çalışmalarında “önce insan” diyerek emniyeti odağına alıyor.

Bilgiyi, petrol üzere işleyen şirket, İTÜ ARI Teknokent ve ODTÜ Teknokent’te bulunan Bilgi Analitiği Merkezleri ile datadan bedel yaratmaya yönelik yatırımlarını pekiştirerekrafineri operasyonlarını destekliyor.

Tüpraş, dijital dönüşüm seyahati kapsamında gerçekleştirdiği yenilikçi ve öncü çalışmalarına devam ederken mevcut projelerini geliştirmeyi de sürdürüyor. Datadan paha yaratmaya yönelik yatırımlarını güçlendiren şirket, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İTÜ ARI Teknokent ve ODTÜ Teknokent ile gerçekleştirdiği iş birlikleri yardımıyla çalışmalarını dış kaynaklarla entegre ve sürdürülebilir bir boyuta taşıyor.

Tüpraş, her iki teknokentte yer alan Data Analitiği Merkezleri’nde nazaranvli dijital datayı manalandırıp yorumlayan ‘Veri Bilimciler’ ile bilginin aktif kullanmasına imkan sağlıyor. Büyük bilgi altyapısının ve data analitiği projelerinin yönetildiği Bilgi Analitiği Merkezleri’nde, bilgiden bedel yaratma külçeşidinin ve hünerinin olgunlaştırılması ve kalıcı hale getirilmesi amaçlanıyor. Uzman Data Bilimciler “Analitik Tüpraş” programı kapsamında her departmanda “Sivil Data Bilimci” tabir edilen öncü iş uygulama grupları yetiştirmeye dayanak vererek datayı demokratikleştirmede de kıymetli bir rol oynuyorlar. beraberinde; Tüpraş rafineri alanlarındaki çalışmaların desteklenmesi ve planlanması, üretim ve proses güvenliği hususlarında mümkün risklerin en aza indirilmesi evvelari de muvaffakiyetle yürütülüyor.

Data, petrol üzere işleniyor

Dünyanın en yeterli data analitiği ünitesine sahip rafinerilerinden biri olmak emeliyle yola çıkan Tüpraş’ın rafinerilerinde, her gün 150 bin sensörden yaklaşık 650 milyon satır data işleniyor ve şirketin büyük bilgi altyapısında işlenerek sürdürülebilir katma pahaya dönüşüyor. Şirket, üretim süreçlerinin temel yapısında bulunan Sanayi 4.0 prensipleri çerçevesinde üretim faaliyetlerinden topladığı bilgileri, petrolü işler üzere işleyerek, yapay zekâ algoritmaları ile kârlılığını ve sürdürülebilir yapısını koruyacak projeler geliştiriyor. Toplanan bilgilerin gücü ile Tüpraş’ın kıymet zincirinde, tedarik ve üretimden satışların tahsilatına kadar, yüz milyonlarca lira ölçülebilir potansiyeli olan bir proje portföyü yönetiliyor.

“Veri analitiğinde üniversite- sanayi iş birliğini güçlendiren öncü adımlar atıyoruz”

Bilgi analitiği çalışmaları kapsamında rafineri çalışanlarının muhtaçlıklarını ve sorunlarını anlamak gayesiyle uzun saha görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirten Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Doğan Korkmaz, “Tüpraş olarak epey büyük bir bilgi altyapısı üzerinde bilgi tahlil sistemlerini kullanarak, karar anında fark yaratabileceğimizi erken evrede öngorebildik. Ehil kaynaklara erişim ile üniversite ve start-up’lara yakın olabilmek hedefiyle ODTÜ ve İTÜ’de kurduğumuz bilgi analitiği merkezlerimizde nazaranvli doktora/yüksek lisans öğrencilerinden oluşan bilgi bilimci takımlarımız birfazlaca değerli projeyi hayata geçiriyor. Data bilimci arkadaşlarımız alanda üretilen sensör, alarm ve laboratuvar datalarına ek olarak; finans, satış, lojistik üzere paha zincirinin her evresine dokunan datalara de erişme ve bu alanlarda proje geliştirme imkânına sahip oluyor. Geliştirilen proje portföyü ortasında eser özelliklerinin öncesinden kestirim edilmesi, alarm datalarının tahlil edilmesi üzere direkt üretim kademelerine katma bedel sağlayan projelerin yanı sıra; finansal karar dayanak sistemleri, satış varsayım sistemleri üzere uygulamalar da yer alıyor” diyerek şöyleki devam etti:

“Bu merkezlerden çıkan projelerle, üretim süreçlerimizin sekteye uğramasını engelleyecek sonuçlar elde ediyoruz. Fakat daha kıymetlisi, en temel önceliğimiz olan iş sıhhati ve güvenliği için epeyce manalı bilgilere ulaşıyoruz. Data analitiği dünyada uzun müddettir şirket bünyelerinde çalışılan bir mevzu bulunmasına karşın, sanayi kuruluşları olarak bu çeşit ekosistemlerin etrafında de yer almak hayli değerli. Biz de Tüpraş olarak, bilgi analitiği alanında üniversite sanayi iş birliğini de güçlendiren öncü adımlar atmaktan memnunluk duyuyoruz”

“İTÜ ve ODTÜ’de ilgili kısımlarla teknokent ekosisteminde ortak projeler yürüteceğiz”

Tüpraş olarak uzun yıllardır İTÜ ve ODTÜ ile ortak çalışmalar yürüttüklerine de dikkat çeken Korkmaz şirketin farklı kısımlarında ve çeşitli durumlarda, İTÜ ve ODTÜ’nün farklı kısımlarından mezun yüzlerce çalışma arkadaşlarının vazife yaptığını belirtti:

“İTÜ ve ODTÜ ile güç dalındaki çalışmalarımızı, dünyanın önde gelen şirketlerinin gündeminde değerli yer tutan ve tüm kesimleri derinden etkileyen dijital dönüşüm alanına taşıyarak iş birliğimizi daha da güçlendirdik. Bu kapsamda, iş hayatını değiştirecek dijital dönüşüm uygulamalarından üretim süreçlerimizi etkileyen Sanayi 4.0 yaklaşımına kadar, geniş bir yelpazede teknoloji projeleri yürütüyoruz. Data analitiği merkezlerimizde faaliyet alanlarımıza yönelik, ilgili öğretim üyeleri ile üniversite- sanayi iş birliğiyle ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıyeten, İTÜ ve ODTÜ’de ilgili kısımlarla teknokent ekosisteminde ortak projeler yürütmeyi, eğitim programları ve etkinlikler düzenlemeyi hedefliyoruz. Girişimcilere yönelik start-up programları geliştirmek yahut mevcut programlara dahil olmak, araştırma faaliyetlerimizi destekleyecek nitelikli insan kaynağına erişim dayanağı almak ve sektörel Teknokent Kuluçka Merkezi ve gibisi yapılar oluşturmaya yönelik iş birlikleri oluşturmak da planlarımız içinde yer alıyor”.

‘Veri Vatandaşları’ Tüpraş’ın her ünitesinde yaygınlaştırılıyor”

Bilgiye dayalı karar süreçlerinin ehemmiyet kazanmasıyla bir arada, datanın herkes için ulaşılabilir olmasının değerini vurgulayan Korkmaz: “Geldiğimiz evrede en ufak iş ünitelerinde dahi, her kademedeki çalışanın dataya dayalı karar verebilmesi, datayı kullanabilmesi epey değerli olacak. Bilginin demokratikleştirilmesini ve yalnızca üst seviye yetkililere raporlamalarda değil, karar sisteminin her noktasında kullanılmasını hedefliyoruz. Tek ve tıpkı datayı, her düzeyde sonucun merkezine alarak yalnızca bilgi bilimcilerin değil, tüm şirket çalışanlarımızın kullanımını amaçlıyoruz. ‘Veri Vatandaşı’ olarak tabir ettiğimiz Tüpraşlı çalışma arkadaşlarımıza, büsbütün kendi kaynaklarımızla tasarladığımız özel data analitiği eğitimleri sunarak dijital dönüşüm seyahatimizde güçlenmeye devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı