Tasını tarağını al, köyüne dön “Haydee Vargit”

EliteDizqn

Active member
Vargit çiçeklerinin açması ile yaylalardan köye dönüş seyahatini anlatan, Varol Uzlu direktörlüğünde çekilen belgesel sinema “Haydee Vargit”, 21 Eylül 2021 tarihinde seyircisi ile sinemalarda ve dijital platformlarda buluşacak.

Birinci belgesel sineması “Mahalle Maçı-5’te haftayım 10’da biter” ile 2009 Ankara Sinema Şenliği’nde finalist olmayı başaran direktör Varol Uzlu son belgesel sineması “Haydee Vargit” için şunları söylemiş oldu:

Öykünü adım adım yaşarsın

“Doğduğun coğrafya kaderindir, öykünü yazmaz adım adım yaşarsın fikrini anlatmaya çalıştığım belgeselin çekimlerine 2020 yılı sonbaharında başladık. Karadeniz’in en hoş yaylalarından olan Kadırga’da havaların soğumaya yüz tuttuğunu Vargit çiçeklerinin açmaya başlamasından anlarsınız. Bu çiçeğin açması tabiatın bir iletisidir artık. Tabiat ana; ‘göçünü, tasını tarağını al köyüne dön’ iletisini bu güzide çiçekle gönderir. Kadırga yaylasında ailesi ile yaşayan çoban Ümit de dönüş hazırlığına girer. Köyden gelecek can arkadaşı ‘Garabalta’yı beklemektedir. Üç gün sürecek bu yayla dönüşünde ona arkadaşlık edecektir. Vargit çiçekleri’nin açması ile yaylalardan köylerine dönüş seyahatlerini anlattığım bu sinema, belgesel sinema üslubunda hazırlandı. Oyuncularımızın tamamı doğal oyunculardan yani bu göçü yaşayanlardan oluşuyor. Müddeti 58 dakika olan sinema, 2021 Eylül ayında gala gösterimi yapıldıktan daha sonra sinemalarda ve dijital platformlarda izleyicisiyle buluşacak.”

Kültürümüz, geleneklerimiz yavaş yavaş ölüyor

hem de fotoğraf sanatkarı olan Varol uzlu; klâsik hayatın son demlerini yaşadığımızı da belirterek şunları ekledi:

“Yeni jenerasyon kentin ve sanal dünyanın içine sıkışıp kalmış, bir batağın ortasında mutsuz, herşeyi çarçabuk tüketen bir dünyadayız artık. Bir şeker ile sevinen çocukların yerini bilgisayar oyunlarında bir kişi daha nasıl öldürürüm çocukları oluştu. Arkadaşlık duygusu bitti, hata oranları arttı, bayana şiddet çoğaldı. Depresyon, çağın yeni hastalığı artık. Köylerdeki ömür da yavaş yavaş yok oluyor, birçok köy okulu kapandı. Kültürümüz, geleneklerimiz yavaş yavaş ölüyor. Kimse bunun farkında değil. Kentlerde, sokakta oyun oynayan çocuklar neredeyse kalmadı.
Ben bunu, kent çocukluğu yaşayan biri olarak hissediyorum. Yaptığım işlerle bunu topluma hatırlatmaya çalışıyorum. Çektiğim sinemalarda daima maksadım bu oldu. Köylerdeki hayatı fotoğraflayarak bu biçimde bir hayatın da olduğunu, bu hoşlukları yaşamanın hazzını hatırlatmaya çalışıyorum ve bu beni daha sorumlu bir sanatçı olmaya itiyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı