Sultangazi ve Arnavutköy’de ‘çekirge’ kaygısı

EliteDizqn

Active member
Sultangazi ve Arnavutköy’de havaların ısınmasıyla birlikte son günlerde görülmeye başlayan çekirgeler, her iki ilçe sakinlerini huzursuz etmeye başladı. Mesken ve sokaklarda görülmeye başlayan çekirgelerin uzunlukları 3 ila 6 santimetre içinde değişiyor.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, “Bu çekirgeler sıcağı epeyce seviyor. Şu an ise bu çekirgelerin ortaya çıkmasının tam vakti. Bu çekirge çeşitleri istilacı bir çeşit değil. Bu yüzden yurttaşların korkmasına gerek yok. Çekirgelerin bir ziyanı yok” dedi.

“BU YIL SIKLIKLA GÖRMEYE BAŞLADIK”

Arnavutköy’de yaşayan Mehmet Tekin, “Son günlerde çoğunlukla görmeye başladık. İş yerinde görüyoruz. Geçen konutumuzda fark ettik. Ürkütücü bir manzara. Çocuklar huzursuz oluyor. ötürüsıyla bizler de huzursuz oluyoruz. Sıhhat açısından bir ziyanı olup olmadığını bilmiyoruz. Duyduğumuz kadarıyla da yok. Ancak bununla ilgili bir çalışma yapılabilir. Daha evvelce de görüyorduk. Bu sefer daha fazla çoğunlukla görmeye başladık. Çekirgelerin büyüklükleri epeyce farklı. Çocuklar epey korkuyorlar. Çocuğum bir yerinde ufak bir sivilce çıktığı vakit ‘acaba beni çekirge mi ısırdı?’ diye sormaya başladı. Birkaç gün evvel akşam eşim mutfaktan bir ses geldiğini söylemiş oldu. Mutfağa girdiğimde hareket eden bir cisim gördüm. Ben ufak bir kuş yavrusu zannettim. daha sonra kocaman bir çekirge olduğunu gördüm. Ölçtüm, yaklaşık 10-12 santim civarlarındaydı. Altıncı kata çıkabilecek kadar kuvvetli bir çekirge. Korkmamızı gerektirecek bir durum var mı? Bu mevzuda halk olarak bilgilendirilsek uygun olur” dedi.

“ÇEKİRGELER SICAĞI ÇOK SEVİYOR”

Çekirge tiplerini daha fazlaca İstanbul’un kuzey kesitinde görüldüğünü söyleyen İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, “Hatta geçenlerde İstanbul Havalimanı’nı çekirgeler bastı üzere haberlerde yapıldı. Muhtemelen bu çekirgelerin oradaki çekirgelerle birebir olduğunu düşünüyorum. Bu çekirge beyaz yüzlü çalı çekirgesi denilen bir çekirge çeşidi. Bilimsel ismi ise Decticus albifrons. Bu çekirgelerin genel bir özelliği orman boşluklarında yaşamaları. Lakin son senelerda İstanbul’un kuzeyinin yapılaşamaya başlaması çekirgelerin ortaya çıkmasına niye oldu. bununla birlikte bu çekirgeler sıcağı hayli seviyor. Şu an ise bu çekirgelerin ortaya çıkmasının tam zamanı” dedi.

“ÇEKİRGELER OLAĞANDA ZARARSIZDIR”

Dr. Öğretim Üyesi Dikmen, kelamlarına şöyle devam etti: “Bu çekirgelerin uzunlukları biraz büyük olur. Fakat uçmaya başladıklarında ufak bir serçe uçuyormuş üzere bir görünüme kavuşur. Bu niçinle böceklere epey aşına olmayan beşerler için bu çekirgeler korkutucu olabilir. Lakin bu çekirgeler olağanda epey zararsızdır” diye konuştu.

“ÇEKİRGELER BU SENE SAYI OLARAK ÇOK GÖRÜLMEYE BAŞLADI”

Çekirgelerin yabancı bir tıp olmadığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Dikmen, “Bu çekirgelerin sayısının birinci kere bu kadar arttığını görüyoruz, ancak bu çekirgeler bir istila ya da göç üzere bir yerden gelmiyor. Türkiye’ de birfazlaca yerde görülen bir cins. Fakat bu sene sayı olarak daha epeyce görülmeye başladı. Bu manada hayli korkulacak bir durum kelam konusu değil. Fakat bu çekirgelerinin sayılarının bu kadar artması bizi düşünmeye ve önlemler alamaya sevk ediyor. Özellikler belediyelerin muhtemelen dikkatini çekecektir” tabirlerini kullandı.

“TEDBİR GAYELİ DİREKT TEMASTAN KAÇINILMALIDIR”

Veteriner Doktor Mehmet Arıcı, vatandaşların bu hayvanlara ziyan vermemesi tarafında ikazda bulundu.

Türkiye’de ziyanlı böcek çeşidinin kısıtlı olduğunu belirten Arıcı, “Sokakta ve konutlara giren çekirgelerin genel olarak rastgele bir ziyanı yok. Lakin ferdî olarak vatandaşların böceğe karşı alerjik bir durumu var ise bu biçimde kızarıklık ya da kaşıntı yapma durumu olabiliyor. Meskene girmesi durumunda vatandaşların yapması gereken hayvana ziyan vermeden peçete ile tutup tabiata tekrar salmalarını tavsiye ediyorum. Tabiatta biroldukça çekirge çeşidi var. Bunların birçoğu zararsız. Ülkemizde ziyanlı diyebilecek böcek tipi fazlaca kısıtlı. Genel olarak ziyanlı cinsler amazon ormanları, Afrika üzere yerlerde bulunmaktadır. bir daha de vatandaşlarımız önlem emelli direkt temastan kaçınılmalıdır. Çekirgeler genelde tahıllara ziyan verirler. Tarlalarda mahsullere ziyan verip, onlarla beslendikleri için çiftçilerin sevmediği hayvanlardır. Sürü formunda olduğu vakit tarım hasadına baya bir ziyanı oluyor. Bundan dolayı ilaçlama yapılıyor. Onun haricinde bu hayvanların meskene girmelerinden dolayı size bir ziyanı olmaz” diye konuştu.

Pandemi ile bir arada insanların algısının da değiştiğini tabir eden Arıcı, “Genelde meskende olduğumuz için ve meskenin pencereleri açık olduğu için daha epeyce dikkatimiz ve algımız değişti. Olağanda yaz aylarında yeşillik olan yerlerde bu tıp böceklerin görünmesi çok normaldir” biçiminde konuştu.