Scholz ve Biden Ukrayna yardımı konusunda: “Birlikte adım adım”

Trendio

Active member
Durum: 03/03/2023 21:37

Şansölye Scholz ve ABD Başkanı Biden, Washington’daki bir toplantıda Ukrayna’yı desteklemek için birlikte çalışma sözü verdiler. Scholz, transatlantik ortaklığın “çok iyi durumda” olduğunu söyledi.

Şansölye Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın kendisini Rusya’ya karşı savunmada ortak desteğini vurguladılar. Washington’daki bir konuşmadan önce bir araya geldiklerini söyledi. Biden, Scholz’a Ukrayna’yı desteklemede “güçlü ve tutarlı liderliği” için teşekkür etti. “Bunu dürüstçe söylüyorum. Çok büyük bir fark yarattı.” Almanya sadece “askeri” değil, aynı zamanda “manevi destek” de sağlıyor.

Biden, “Ukrayna’ya kritik güvenlik desteği sağlamak için birlikte çalışıyoruz” dedi. Almanya ve ABD ayrıca NATO’yu “daha güçlü ve daha yetenekli” yapacaktır. Scholz, savunma harcamalarını artırarak ve Rus enerjisine bağımlılıktan uzaklaşarak Almanya’da “tarihi değişimlere” öncülük etti. Biden, Şansölye’yi “kolay değil” ama “çok zor” diye övdü.

ABD Başkanı Biden ile Şansölye Scholz: Gergin duruma rağmen dayanışma

Jan Koch, ARD Washington, günlük konular 21:45, 3 Mart 2023

Gerektiği sürece Ukrayna’nın yanındayız.

Scholz, ABD ile Almanya arasındaki işbirliğine de övgüde bulundu. Geçen yıl Ukrayna’nın ortak desteği çok önemliydi. Bunu gerektiği kadar sürdüreceğimiz mesajını vermek artık çok önemli” dedi. Scholz, ABD ile ilişkilerin ne kadar iyi olduğunu düşündüğünü de vurguladı. Biden’a İngilizce olarak “İkimiz arasındaki çok iyi çalışma ilişkisini gerçekten takdir ediyorum” dedi. Transatlantik ortaklığı “bugün gerçekten çok iyi durumda”. Bu aynı zamanda ABD, Almanya ve Avrupa’daki hükümetler arasındaki işbirliği için de geçerlidir. Scholz, Biden’a Twitter’dan arkadaşlığı için de teşekkür etti.

Alışılmışın aksine Scholz ve Biden görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı yapmak istemiyor. Sadece yazılı bir açıklama bekleniyor. Şansölye, Ukrayna’daki diğer gelişmeler hakkında Biden ile özel bir görüşme yapmak için Washington’a uçmuştu. Her iki politikacının da iklim dostu teknolojiler için ABD sübvansiyonlarını görüşmesi bekleniyor. Çin’in Ukrayna savaşında artan önemi de bir sorun olabilir. Son zamanlarda ABD, Çin’in Rusya’ya silah sağlayabileceği konusunda defalarca uyarıda bulundu.

ABD askeri yardım için 400 milyon dolar daha verdi

Şansölye Scholz’un ziyareti öncesinde ABD, Ukrayna’ya 400 milyon ABD doları (yaklaşık 377 milyon avro) değerinde ek askeri yardım ilan etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, paketin öncelikli olarak, örneğin ABD tarafından sağlanan Himars çok sayıda roketatar ve obüs için mühimmat içerdiğini söyledi. Bradley zırhlı personel taşıyıcıları için mühimmat da dahildir.

Pentagon’un son rakamlarına göre ABD, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’ya yeni paketi saymazsak 32 milyar dolardan fazla askeri yardım sağladı. ABD, Rus işgaline karşı savunmada Ukrayna’nın en önemli müttefiki olarak görülüyor.