niye hayal görürüz? Hayal görmenin faydaları nelerdir?

EliteDizqn

Active member
Dünya üzerinde biroldukca araştırmacı, bugüne kadar hayal görme sebepleri üzerinde çalışmalarda bulundu ve hayal görmenin faydaları hakkında farklı görüşler sundu. Bilhassa bilinçaltının gün ortasında yaşananları filtrelemesi yahut uykumuzda ruhsal takviye sağlaması faydalarına örnek olarak gösterilebilir.

Kuzey Carolina, Durham’daki Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uyku araştırmacısı olan Jade Wu, birden fazla hayalin uykunun REM (hızlı göz hareketi) kademesinde gerçekleştiğini söylüyor. Buna bakılırsa anlatılar inşa edilirken, kapalı gözleriniz ileri hareket eder ve bedeninizin geri kalanı hareketsiz kalır.

New York’taki Rochester Üniversitesi Uyku ve Nörofizyoloji Laboratuvarı’nda araştırmacı olan Michelle Carr, “Gece geçtikçe düşleriniz daha detaylı hale geliyor. REM devirleri daha uzun sürüyor, kıssa sınırları daha canlı ve daha duygusal hale geliyor ve çağrışımlar daha tuhaf hale geliyor” diyor.

Bu etapta garip birleşimler gerçekleşir, zira prefrontal korteks (beyninizin mantıktan sorumlu kısmı) hayal görürken daha az faaldir. Harvard Tıp Okulu’nda psikoloji yardımcı doçent Deirdre Barrett, “‘Bu mantıklı değil’ diyen bir sansürünüz yok” diye açıklıyor. beraberinde, görsel korteks aktivitesini arttırır. Beyindeki bu değişimler, gerçeküstü senaryoların ortaya çıkması için yer hazırlıyor.

‘HERKES DÜŞ GÖRÜR, DEĞERLİ OLAN HATIRLAMAK’

Massachusetts Amherst Üniversitesi Psikoloji ve Beyin Bilimleri Kısmı’nda profesör olan Rebecca Spencer, kimi beşerler hiç düş görmediklerinden şüphelenir, lakin hayaller kozmiktir, diyor. Spencer, “Herkes düş görür. Soru şu: Onları hatırlıyor musun? Düşler kısa periyodik belleğimizde saklanır ve ekseriyetle süratli bir biçimde dağılır, bu da tam ortasında uyanırsanız onları hatırlama olasılığınız daha yüksek olduğu manasına gelir” diye kelamlarına devam ediyor.

niye HAYAL GÖRÜRÜZ?

Bilim insanları hala hayal görmenin biyolojik emellerini tartışıyor. Önde gelen teorilerden biri, kıymetli anıların depolanmasında rol oynamasıdır. Düşlerimizde, günün manalı olaylarını, mesela eşinizden gelen nazik bir jest yahut bir dostunuzla olan bir tartışmayı, evvelki tecrübelere bağlarız ve bu da beynin bu taze olayları nereye yerleştireceğini bulmasına yardımcı olur. Spencer “Sanki beyniniz, ‘Bunu nereye dosyalamalıyım? Daha evvel bu biçimde bir şey hissettim mi?’ diyormuş üzere davranır” diyor. Buna bakılırsa, bir dostunuzın davranışından dolayı başınız karıştıysa, ormanda umutsuzca kaybolduğunuzu hayal edebilirsiniz.

‘TERAPİ NİYETİNE’

Uzmanlar ayrıyeten hayallerin hislerimiz üzerinde çalışmamıza yardımcı olabileceğine inanıyor. California Berkeley Üniversitesi’nde nörobilim ve psikoloji profesörü olan Matthew Walker, düşleri “gecelik terapi” olarak isimlendiriyor. Walker’ın araştırmasına nazaran hayaller, gerilim hormonlarımızın doğal olarak düşük olduğu günlerin acılarını bir daha yaşamamızı sağlıyor.
bu biçimdece sonraki sabah, olaylar dün olduğundan daha az üzücü hale geliyor.

Tahminen de en ilginci, hayallerimiz içgörüleri ve yaratıcı buluşları tetikleyebilir. Beatles’tan Paul McCartney, “Let It Be”nin kelamlarının kendisine bir hayalde geldiğini söylemişti. Sansürsüz, gevşek çağrışımlarla dolu gece hayallerimiz sırasında, zihinlerimiz yeni taraflarda dolaşabilir. Barrett, 1993’te Dreaming mecmuasında yayınlanan birinci çalışmalarından birine işaret ediyor. İştirakçilerden bir hafta boyunca yatmadan evvel şahsi bir sorun üzerinde düşünmelerini istediğinde, yaklaşık dörtte biri o sıkıntıya düzgün bir tahlil sağladığını düşündükleri bir hayal gördüklerini söylüyor.

Carr, “Rüyalar hem uyanık hayatlarımızı yansıtır birebir vakitte dikkat edersek onları iyileştirmemize yardımcı olur” diyor. Kendisi de epeyce uzun vakit evvel olmayan, aslında mesleğinin gidişatını değiştiren hayalden ilham alan bir aydınlanma yaşadığını şu sözlerle anlatıyor: “Büyük bir profesyonel sorumluluk alıp almamakla boğuşuyordum. Hazırlıksız ve kararsız hissettim. Bir gece, bir gelgit dalgası tarafınca yutulduğum ve dehşete düştüğüm bir hayal gördüm. Dalga tam üzerime düşmek üzereyken, muteber bir meslektaşım elimi tuttu ve bana nasıl dalış yapacağımı, öbür tarafa inançlı bir biçimde nasıl çıkacağımı gösterdi. Sakin bir hisle uyandım ve bir adım atmaya karar verdim.”