Muharrir Şakacı: Nilüfer’de bayanlar epey şanslı

EliteDizqn

Active member
Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Nilüfer’de Bayan Hayata Yakın” aktifliğine konuk olan Figen Şakacı, Kesekli Tarla kitabı üzerine bayanlarla söyleşi gerçekleştirdi. Şakacı, Nilüfer Belediyesi’nin edebiyata tutkuyla bağlı olduğunu ve bunu her kesite yaymaya çalıştığını belirterek, “Nilüferli bayanlar epey şanslı” dedi.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün kırsal bölgelerde yaşayan bayanları, kitapla ve yazarlarla buluşturduğu “Kadın Hayat Yakın” buluşmaları pandemi niçiniyle verilen ortadan daha sonra yeniden başladı. Ortanın akabinde gerçekleşen müellif buluşmasının bu defaki konuğu Figen Şakacı oldu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafınca daha evvelinde kendilerine verilen Figen Şakacı’nın “Kesekli Tarla” kitabını okuyan Nilüferli bayanlar, düzenlenen aktiflikte de müellifle bir ortaya geldi. Daha evvel kırsal mahallelerdeki bütün bayanların biraraya geldiği muharrir buluşmasına bu kez bayanlar kümeler halinde Uğur Mumcu Sahnesi’nde ağırlandı. Bu birinci buluşmada Dağyenice, Misi, Demirci, Çalı, Atlas üzere 12 mahalleden toplam 270 bayan yer aldı. Başka mahallelerdeki bayanlar da bir daha farklı kümeler halinde farklı muharrir ve kitaplarıyla buluşacak.

Kadınların ilgi gösterdiği Figen Şakacı’nın söyleşisini Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, Nilüfer Belediye Lider Yardımcısı Zafer Yıldız ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala da ilgiyle takip etti. Müellif Figen Şakacı, Kesekli Tarla kitabının yanı sıra müelliflik serüveni, Pala Hayriye ve Bitirgen isimli kitaplarına da değindi.

“Yılın Yazarı” projesi kapsamında 4 yıl evvel de Nilüfer Belediyesi’nin davetiyle Bursa’ya geldiğini belirten Figen Şakacı, gördükleri karşısında yaşadığı şaşkınlığı lisana getirerek, Nilüfer Belediyesi’nden övgüyle bahsetti. Nilüfer Belediyesi’nin edebiyata tutkuyla bağlı olduğunu vurgulayan Şakacı, “Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı işleri görür görmez büyük şaşkınlık yaşadım. Güya Türkiye’de değil üzere. Bu kadar edebiyat sevdasını, samimiyetle ve içselleştirerek bu sevgiyi herkese aşılamak için canla başla çalışıldığını Nilüfer’de gördüm. Nilüfer Belediyesi’nin, yurttaşları edebiyat dünyasının bir kesimi üzere hissettirmek için tutkuyla bu işi yaptığını gördüm. Bunun için Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’ne ve emeği geçenlere, yazmayla ömrünü geçirmiş, edebiyat aşkıyla bu yaşa gelmiş biri olarak içtenlikle teşekkür ediyorum. Nilüferli bayanlar epey şanslısınız” diye konuştu.

Çocuk yaşlarından itibaren edebiyata ve okumaya tutkuyla bağlı olduğunu, edebiyatta, ne anlatıldığından fazla, nasıl anlatıldığı şiarını edindiğini tabir eden Figen Şakacı, “Ancak yazmaya başladığımda asıl hünerin lisan olduğunu fark ettim. O lisanı yaygınlaştırmaya, okurların konutlarına sokmaya çalıştım” dedi.

Kesekli Tarla kitabının yazın öyküsünü iştirakçilerle paylaşan Figen Şakacı, kendi edebiyat serüveninde bir sorunun, bir sıkıntının peşine düşmeden, yazmadığını söylemiş oldu. Şakacı kitabı hakkında da şöyleki konuştu: “Kesekli tarla, annemin meşhur kelamlarından biridir. Annem, kendini epey başarısızlığa uğramış hissettiğinde dünyaya hatası atardı. O, ‘Tarla mı kesekli yoksa ben mi yürümeyi bilemedim’ sıkıntısı. Bir şeyleri beceremiyoruz lakin tahminen hepsi de bizim kabahatimiz değildir. Tarlaya hiç laf etmeyecek miyiz yani? Başımıza gelen her şey bizim hatamız, kusurumuz, eksiğimiz olabilir mi? Yaşadığımız hayata baktığımız vakit bize neler oluyor? Bize ne yapıyorlar ya da ne yapmıyorlar? Gereğince sevilip, şefkat gördük mü? Nasıl büyüdük? Bu ülkede bayan olmak ne demek? Bu sorulara kafayı epey taktım. İşte bu sorular bana yazdırıyor. Bir sorunun, bir kederin peşine düşmeden bir şey yazmayı, kendi edebiyat serüvenimde beceremedim. Anlatacak bir derdim yoksa, yazmamayı seçtim. Yalnızca sorun ettiğim şeyleri anlatmaya çalıştım.”

Kesekli Tarla kitabında baba oğul çatışmalarını ve evlilik problemlerinin içine girerek, yarattığı karakterleri dillendirmeye çalıştığını söyleyen Figen Şakacı, “Ömrümüz, çer çöpleri ayıklamakla geçiyor. Bir düzlüğe, pürlüğe, paklığa varıyor muyuz ben de bilmiyorum. Yalnızca onu temizlemenin kendisi, bizi hayatta ve ayakta tutuyor. Bu kitapta yer alan 22 hikayenin her birinin 3 yıla, 5 yıla yayılan müddeti oldu. 13 yıl bir tane kıssayı yazmak için bekledim. Bir yas öyküsü yazmayı bekledim. Lakin yas kıssası yazmak için de yasınızı tamamlamış ve bitirmiş olmanız gerekiyormuş. Benim bunu anlamam 13 yıl sürdü” sözlerini kullandı.

Yazar Figen Şakacı, söyleşinin son kısmında bayanların kitapla ilgili sorularını da yanıtladı. Söyleşinin akabinde Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, muharrir Figen Şakacı’ya anmalık vererek, keyifli söyleşi için teşekkür etti.

Kadın Hayata Yakın projesinin uzun yıllardır süren manalı bir aktiflik olduğuna değinen Lider Turgay Fazilet, “Bu, etkinliğimizin emeli yalnızca kitap okutmak değil, bayanların dayanışmasını, birlikte ve ömrün ortasında olmalarını istediğimiz epey hoş bir proje. Sizler üzere yürekli bayanlar olması bizim için fazlaca kıymetli. Bizim erkek hâkim olma üzere bir tutkumuz yok. Biz bir arada, daima birlikte bir güç olarak devam etmeyi istiyoruz” diye konuştu.
Figen Şakacı, günün sonunda Kesekli Tarla kitabını iştirakçiler için imzaladı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı