Laboratuvar giderleri hangi hesapta izlenir ?

Melis

New member
Laboratuvar Giderleri Hangi Hesapta İzlenir? – Bir Hikâyeyle Anlatmak İstedim…

Selam sevgili forumdaşlar,

Bu akşam kahvemi almış, bilgisayarın karşısına geçmişken sizlerle hem içimi dökmek hem de bir muhasebe konusunu biraz farklı bir dille anlatmak istedim. Hani bazen rakamların, hesapların arasında insan kalbini unutuyor ya… İşte bu hikâye, biraz ondan. “Laboratuvar giderleri hangi hesapta izlenir?” sorusuna cevap vereceğim ama önce sizi küçük bir hikâyenin içine davet edeceğim. Çünkü bazen bir hesap planı, bir insanın iç dünyasına da ayna tutar.

---

Bir Laboratuvar, İki İnsan, Bir Muhasebe Defteri…

Ayşe, kimya mühendisi bir kadın. Hayatı boyunca titizliğiyle tanınmış, laboratuvarda pipetleri bile renklerine göre dizerdi. İşini severdi ama işin sadece deney kısmında değil, arka planda kalan o görünmeyen mali yüklerde de bir şeylerin ters gittiğini hissederdi.

Bir gün laboratuvarın yeni muhasebecisi Mehmet’le tanıştı. Mehmet düzenli, disiplinli, kuralların adamıydı. Onun için her şey net olmalıydı: gelir, gider, hesap. “Hesap planında 740 mı, 730 mu, yoksa 750 mi olacak?” gibi sorular onun sabah kahvesinden daha önemliydi.

Ayşe bir sabah laboratuvarın malzeme alımıyla ilgili faturaları elinde tutarken sordu:

“Mehmet Bey, şu çözeltiler, test kitleri, laboratuvar camları… Bunlar hangi hesaba giderdi? Üretim mi sayılır, yoksa genel gider mi?”

Mehmet gözlüklerini düzeltti, hesap planını açtı, sonra yüzüne hafif bir gülümseme geldi.

“Güzel soru,” dedi. “Çoğu kişi bunu karıştırır. Eğer laboratuvar, üretimle doğrudan ilgiliyse, giderler 740 - Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri hesabında izlenir. Ama eğer araştırma, kalite kontrol gibi üretim dışı bir faaliyet yürütüyorsanız, o zaman 750 - Araştırma ve Geliştirme Giderleri hesabına gider.”

Ayşe başını salladı ama yüzünde bir gölge vardı. “Yani benim yaptığım analizler üretimin parçası değilse, benim emeğim bir gider kalemi mi sadece?” dedi içten içe.

---

Bir Hesap Planının Ardındaki Duygular

İşte o an, Mehmet sustu. Çünkü rakamların bile bazen duygulara çarpabileceğini o an anladı.

“Bak Ayşe,” dedi, “benim için bu hesaplar sadece muhasebe kuralları değil. Her harcamanın arkasında bir emek, bir düşünce var. 750 hesabına yazılan her kalem, bir hayalin, bir yeniliğin bedelidir aslında.”

Ayşe o an gülümsedi.

“Yani diyorsun ki, ben sadece deney yapmıyorum, hayal kuruyorum ve sen o hayali hesaba geçiriyorsun.”

“Evet,” dedi Mehmet, “ve o hayaller bazen bilançoda görünmez ama şirketin geleceğini belirler.”

İkisinin arasında o anda bir bağ kuruldu. O bağ, muhasebenin soğuk satırlarıyla değil, anlayışla, empatiyle örülmüştü.

---

Erkeklerin Çözüm Odaklılığı, Kadınların Empatisi

Forumdaşlar, burada dikkat ettiniz mi? Mehmet sorunu çözmeye, sistemi netleştirmeye odaklanmıştı. O bir “nasıl” insanıydı. Hesap numarası, yönetmelik, mevzuat...

Ayşe ise “neden” diye sormuştu. Onun derdi yalnızca doğru hesap değil, emeğin anlamıydı.

İşte burada iki dünyanın çatışması değil, birleşmesi vardı.

Mehmet’in analitik zekâsı, Ayşe’nin duygusal derinliğiyle birleşince ortaya hem doğru bir muhasebe kaydı hem de insani bir farkındalık çıktı.

Ve o günden sonra laboratuvarda hiçbir fatura, hiçbir kalem “sıradan” olarak görülmedi.

Her kimyasal madde, her analiz, her numune… Bir hikâyenin parçasıydı.

Ve o hikâye, “750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri” hesabında yaşamaya devam etti.

---

Forumdaşlarla Sohbet Tadında…

Şimdi size dönüyorum sevgili forum dostlarım.

Siz hiç bir muhasebe kaydının ardında bir hikâye hissettiniz mi?

Belki bir üretim hattında gece gündüz çalışan işçinin yorgun elleri, belki bir laboratuvar teknisyeninin gözünde parlayan umut… Bunlar da o hesapların bir yerinde saklı değil mi?

Laboratuvar giderleri sadece “harcama” değildir.

Onlar, bir ülkenin gelişmesi için atılan adımların mali izleridir.

Her 750 hesabına giren harcama, bir geleceğe yapılan yatırımdır.

Ayşe artık laboratuvar defterine bakarken sadece rakamları görmüyor.

Orada alınan her tüp, her reaktif, her deney… bir araştırmacının azmini temsil ediyor.

Ve Mehmet? O artık bir muhasebeci değil sadece, o hikâyelerin kayıtçısı, bilimsel ilerlemenin sessiz tanığı.

---

Sonuç: Rakamların Kalbi de Var

“Laboratuvar giderleri hangi hesapta izlenir?” sorusunun teknik yanıtı belki bir satıra sığar:

Üretimle ilgiliyse 740, Ar-Ge kapsamındaysa 750, genel gider niteliğindeyse 770 hesabında izlenir.

Ama duygusal yanıtı o kadar basit değildir.

Çünkü her laboratuvar gideri, bir bilimin nefesidir.

Her fatura, bir hayalin maddi karşılığıdır.

Ve her muhasebeci, o hayali koruyan sessiz bir kahramandır.

---

Peki Siz Ne Düşünüyorsunuz Forumdaşlar?

Sizce muhasebe sadece rakamlardan mı ibaret, yoksa duyguların da bir hesabı var mı?

Bir laboratuvar giderini işlerken, orada çalışan insanların emeğini hissediyor musunuz?

Yorumlarınızı merak ediyorum, çünkü biliyorum ki her birinizin bir “Ayşe”si, bir “Mehmet”i vardır hayatında.

Ve belki de bir gün, birinizin hikâyesi başka bir muhasebe satırına ilham olur.

İşte böyle sevgili dostlar,

Bir hesap planının içinde insanın kalbi de varsa, o zaman her şey daha anlamlı oluyor.

Ve belki de o zaman “laboratuvar giderleri” sadece gider değil, bir hikâyenin başlangıcıdır.