İmtihanlarla ilgili büyük tartışma: “Soruların hiç bir yayınevinin deneme test ve kitaplarında yer almadığı gerçek mudur?”

EsraBetül

Member
CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, ÖSYM tarafınca 2021 yılı üniversiteye giriş için düzenlenen TYT ve AYT imtihanlarında yer alan soruların bilhassa matematik testlerinde soru tipi ve zorluk düzeyinin bugüne kadar ÖSYM’nin soru havuzunda olmayan tip ve zorlukta olduğu, hatta kimi soruların müfredat dışı olduğu istikametinde öğrenciler ve veliler tarafınca yöneltilen şikayetleri bir soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıdı.

ÖSYM’nin yıllardır imtihan sorularının çalınması ile ilgili savların amacında olduğunu söyleyen Erbay; “senelerdır soruların çalınması niçiniyle zan altında olan ÖSYM, şimdide bu biçimde bir sav ile karşı karşıyadır. ÖSYM tarafınca geçtiğimiz günlerde yapılan ve milyonlarca öğrencinin geleceği için büyük kıymet taşıyan 2021 TYT ve AYT imtihanlarının akabinde imtihan soruları ile ilgili çeşitli tezler gündeme gelmiştir. Bilhassa matematik testlerinde soru tipi ve zorluk düzeyinin bugüne kadar ÖSYM’nin soru havuzunda olmayan tip ve zorlukta olduğu, hatta birtakım soruların müfredat dışı olduğu öğrencilerin en değerli şikayetlerinin başında gelmektedir. Gençlerimizin geleceğini belirleyecek bu derece değerli bir mevzuda ileri sürülen tezler epeyce vahimdir.” dedi.

Öğrenciler ve aileleri tarafınca lisana getirilen argümanların Ulusal eğitim Bakanı tarafınca cevaplanması için TBMM’ye bir soru önergesi verdiğini tabir eden CHP’li Erbay, “Bu argümanların bir an evvel açıklığa kavuşturulması gerekiyor, binlerce öğrencimizin geleceğini belirleyecek imtihanların her yıl şaibe konusu olması kabul edilebilir bir durum değildir. Her vakit söylemiş olduğimiz üzere eğitim bir ülkenin geleceğidir ve nitelikli eğitim liyakatlı ellerle mümkündür. Fakat her alanda olduğu üzere eğitim alanında da liyakat değil yandaşlık ve sadakat temel alınmaktadır. Bu niçinle eğitim alanında dünya sırlamasında daima geriye gidiyoruz. ÖSYM’nin düzenlediği son imtihanlar da bu durumun açık göstergesidir.” halinde konuştu.

BAKAN SELÇUK’A SORULAR

Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Erbay, Bakan’a şu soruları yöneltti;

1) TYT ve AYT imtihanlarında matematik sorularının ÖSYM’nin soru havuzunda olmayan tip ve zorlukta sorulardan seçildiği gerçek mudur?

2) Bu soru tiplerinin Ulusal Eğitim Bakanlığı onaylı olan hiç bir yayınevinin deneme test ve kitaplarında yer almadığı yanlışsız mudur?

3) Bu soruların bir kısım mecralarda yer aldığı istikametinde savlar yanlışsız mudur?

4) Covid-19 salgını kurallarında öğrenciler eğitime erişememişken soruların müfredat dışı konulardan olduğu yanlışsız mudur?

5) TYT ve AYT imtihanlarında matematik sorularının ÖSYM’nin soru havuzunda olmayan tip ve zorlukta sorulardan seçildiği hakikat mudur?