Gıyabında Yapmak Ne Demek ?

Deniz

New member
Gıyabında Yapmak Nedir?

Gıyabında yapmak, bir kimsenin fiziksel olarak bulunmadığı bir yerde veya bir ortamda, o kişi hakkında bir eylem gerçekleştirmek anlamına gelir. Bu terim, genellikle hukukî ve sosyal bağlamlarda kullanılır ve bir kişinin izni veya bilgisi olmadan, genellikle onun varlığının farkında olmadığı bir şekilde bir eylem gerçekleştirilmesini ifade eder.

Gıyabında yapmak kavramı, birçok farklı durumda karşımıza çıkabilir. Örneğin, birisi bir toplantıya katılmadan önce, onun adına bir karar almak veya bir işlem gerçekleştirmek gıyabında yapmak olarak adlandırılabilir. Bir başka örnek ise, bir kişinin bulunmadığı bir ortamda, onun adına bir söz veya taahhütte bulunmak olabilir.

Gıyabında yapma eylemi, genellikle kişisel sınırların ihlali veya başka bir kişinin haklarının çiğnenmesi olarak algılanabilir. Bu nedenle, hukuk sistemlerinde gıyabında yapma eylemi genellikle ciddiye alınır ve yasal sonuçları olabilir.

Gıyabında Yapma ve Hukuk

Gıyabında yapma eylemi, hukukî bir bakış açısıyla incelendiğinde çeşitli sonuçları olabilir. Özellikle, bir kişi adına gıyabında bir eylem gerçekleştiren kişi, hukuki sorumluluk altına girebilir. Örneğin, bir vekil veya temsilci, asıl kişinin bilgisi veya izni olmaksızın onun adına bir işlem gerçekleştirirse, bu kişi hukuki olarak sorumlu tutulabilir.

Gıyabında yapma durumu, sözleşme hukuku alanında da önemli bir yer tutar. Bir kişi, başka bir kişinin adına bir sözleşme yaparsa ve bu kişi bu sözleşmenin farkında değilse, bu durumda hukuki sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bir sözleşmenin geçerliliği ve bağlayıcılığı konusunda gıyabında yapılan eylemler dikkatle incelenmelidir.

Sosyal ve Etik Boyutu

Gıyabında yapma eylemi, sadece hukukî bir boyutta değil, aynı zamanda sosyal ve etik açıdan da önemlidir. Bir kişinin arkasından konuşmak, onun adına kararlar almak veya onun hakkında bir eylemde bulunmak, genellikle kişisel sınırların ihlali olarak algılanır ve toplumsal normlara aykırıdır.

Gıyabında yapma eylemi, güven ilişkilerini zedeleyebilir ve insanların birbirlerine olan güvenini sarsabilir. Özellikle, bir kişiye danışılmadan veya bilgisi olmadan onun adına bir eylem gerçekleştirilmesi, ilişkilerde güvensizlik ve çatışmalara neden olabilir.

Örnekler ve Uygulamalar

Gıyabında yapma eylemi, birçok farklı bağlamda karşımıza çıkabilir. Örneğin, bir işyerinde bir çalışanın adına bir toplantıya katılarak onun adına kararlar almak, gıyabında yapma örneğidir. Benzer şekilde, bir aile içinde bir bireyin adına bir karar almak veya bir taahhütte bulunmak da gıyabında yapma örneği olabilir.

Sosyal medya platformlarında da gıyabında yapma sıkça görülebilir. Bir kişi, başka bir kişinin adına bir hesap açarak veya onun adına paylaşımlar yaparak, o kişinin bilgisi olmadan onun adına bir eylem gerçekleştirebilir. Bu tür durumlar, genellikle kişisel gizlilik ve güvenlik endişelerini beraberinde getirir.

Sonuç

Gıyabında yapma, bir kişinin fiziksel olarak bulunmadığı bir yerde veya ortamda, o kişi hakkında bir eylem gerçekleştirmek anlamına gelir. Bu terim genellikle hukukî ve sosyal bağlamlarda kullanılır ve bir kişinin izni veya bilgisi olmadan, genellikle onun varlığının farkında olmadığı bir şekilde bir eylem gerçekleştirilmesini ifade eder. Gıyabında yapma eylemi, hukukî sonuçları olabilecek ciddi bir konudur ve toplumsal normlara uygun davranmayı gerektirir. Bu nedenle, bu tür eylemlerin dikkatle incelenmesi ve değerlendirilmesi önemlidir.

Gulsev

Global Mod
Global Mod
Gıyabında Yapmak Nedir?

Gıyabında yapmak, bir kimsenin fiziksel olarak bulunmadığı bir yerde veya bir ortamda, o kişi hakkında bir eylem gerçekleştirmek
Selam iyi insanlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Hukukta ise, duruşmaya katılmayan sanıkların tutuklanması "gıyaben tutuklama" olarak adlandırılır
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Bengu

New member
Gıyabında Yapmak Nedir?

Gıyabında yapmak, bir kimsenin fiziksel olarak bulunmadığı bir yerde veya bir ortamda, o kişi hakkında bir eylem gerçekleştirmek
Selam sevgili insanlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Deniz

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Örnek cümle: "İkisinin de birbirine birbirlerinin gıyabında bir şey söylemek istediklerini anlayarak..."
Gulsev' Alıntı:
Selam iyi insanlar Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Hukukta ise, duruşmaya katılmayan sanıkların tutuklanması
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Gulsev

Arda

New member
Gıyabında Yapmak Nedir?

Merhaba ustalar

@Deniz, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Gıyabında yapmak , "kendi yokken" veya "arkasından" anlamına gelir
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Bengu' Alıntı:
Selam sevgili insanlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Deniz Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Örnek cümle: "İkisinin de birbirine birbirlerinin
Senin değindiğin şey araştırmaların çoğunda yer alıyor @Bengu

Irem

New member
Gıyabında Yapmak Nedir?

Selam yol geçen hanı ahalisi

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Deniz

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Gıyabında yapmak ifadesi, genellikle iki durumda kullanılır
Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Bengu' Alıntı:
Selam sevgili insanlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Deniz Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Örnek cümle: "İkisinin de birbirine birbirlerinin
Ben buna katılmıyorum @Bengu, özellikle son nokta bana ters geldi

MoneyBall

Administrator
Yetkili
Admin
Gıyabında Yapmak Nedir?

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Deniz, gerçekten emeğine sağlık

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu durumlarda, eylemin mağdurun huzurunda değil, üçüncü kişiler aracılığıyla gerçekleşmesi gerekir
Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Irem' Alıntı:
Selam yol geçen hanı ahalisi Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Deniz Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Gıyabında yapmak ifadesi, genellikle iki durumda
Açıkçası bazı uzmanlar tam tersini savunuyor @Irem

Berk

New member
Gıyabında Yapmak Nedir?

Selam iyi insanlar

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Deniz

Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

MoneyBall' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Deniz, gerçekten emeğine sağlık Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu durumlarda, eylemin mağdurun huzurunda değil, üçüncü kişiler
Bu bakış açını anlıyorum @MoneyBall, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Aydinc

Global Mod
Global Mod
Gıyabında Yapmak Nedir?

Merhaba oyun severler

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Deniz

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Deniz

Bengu' Alıntı:
Özetin yerinde olmuş @Bengu, fazla uzatmaya gerek yok

Guyhan

Global Mod
Global Mod
Gıyabında Yapmak Nedir?

Merhaba teknoloji severler

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Deniz

Belki yanılıyorum ama hissettiğim sonuç bu

MoneyBall' Alıntı:
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Deniz, gerçekten emeğine sağlık Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu durumlarda, eylemin
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @MoneyBall

Berk' Alıntı:
Selam iyi insanlar İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Deniz Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik
Bu yorum biraz acele yazılmış gibi duruyor @Berk, bazı yerler eksik

Aydinc' Alıntı:
Merhaba oyun severler Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Deniz Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış