Dolar/TL kritik haftaya son iki buçuk ayın doruğunda başladı

Adanali

New member
Dolar/TL kritik haftaya son iki buçuk ayın doruğunda başladı Investing.com – FOMC ve PPK toplantısının yapılacağı değerli haftaya USD/TRY kuru yükselişle başladı. Kur bu sabah 8,7240’a yükselerek 8 Temmuz daha sonrası en yüksek seviyeyi gördü. ABD Dolar Endeksi ise 93,35’i aşarak 23 Ağustos daha sonrası en yüksek seviyeyi gördü ve parite de bir daha 1,17 tabanına geriledi.

Çin ve Avrupa’daki yavaşlamaya rağmen ABD’nin müspet ayrışmasıyla güçlenen dolar, Fed’in Çarşamba günü yapacağı toplantı öncesinde de paha kazanmaya devam ediyor. Olumlu bilgilerin akabinde varlık alımlarında azaltım için daha net sözler kullanımı beklenen Fed’in adım adım sıkı para siyasetine başlaması bekleniyor.

Yurt ortasında ise Mart ayındaki 200 bp faiz artışının akabinde 5 aylık periyotta faizi %19’da sabit tutan TCMB’nin bu ay da faizi müdafaası beklense de piyasalarda sürpriz bir faiz indirimi mümkünlüğü da konuşuluyor, buna münasebet olarak ise çekirdek TÜFE’nin baz alınması gösteriyor.

Perşembe günü yapılacak PPK toplantısında hem faiz sonucu tıpkı vakitte açıklama metnindeki sözlerin TL’de hareketlilik yaratması bekleniyor.

Hem dolar hem lira üstündeki etkisinin yüksek olduğu bu haftanın birinci süreç gününde kur son 2,5 ayın doruğuna çıktı. Birinci süreç saatlerinde gelişen ülke paralarından en epey kayıp lirada. %1 paha kaybeden lirayı Güney Afrika randı takip ediyor. Aylık bazda ise kurdaki değişim oranı %4,75.

Müellif: Deniz Engin