Doç. Dr. Karadağ, “hanımın ilerlemesi toplumsal gelişmenin anahtarıdır”

EliteDizqn

Active member
Ege Üniversitesi Daima Eğitim Merkezi (EGESEM), Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde “Dünya Bayanlar Günü” aktiflikleri kapsamında “Atatürk, Cumhuriyet ve Kadın” konferansı gerçekleştirildi. Konferans sonunda Türk külçeşidinin Anadolu’daki moda mirasını yansıtan “Anadolu Destanı Klâsik Türk Bayan Kıyafetleri Defilesi” düzenlendi. Ege Üniversitesi öğrencilerinin modelliğini yaptığı defilede, 32 modülden oluşan Anadolu’nun unutulan motifleri ve desenlerini gün yüzüne çıkaran kıyafetler sergilendi.

EÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, EGESEM Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arife Karadağ, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın, EÜ Bayan Problemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) Müdür Yardımcısı ve EÜ Atatürk Unsurları ve İnkılap Tarihi Kısmı Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “EÜ Daima Eğitim Merkezi, EÜ Edebiyat Fakültesi ve İzmir Olgunlaşma Enstitüsü İş birliğinde EÜ AKM’de gerçekleştirilen Anadolu Destanı Klasik Türk Bayan Kıyafetleri Defilesine katıldık. Defilede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Programın açılışında konuşan EGESEM Müdürü Doç. Dr. Arife Karadağ, “Dünya Bayanlar Günü, dünyanın her yerinde bayanın daha fazla anıldığı, meselelerinin çeşitli platformlarda tartışıldığı, bayan emeğinin epey daha düzgün anlaşıldığı, dahası dillendirildiği bir gün. Bayan, toplumun en tesirli yönlendiricisi, birleştiricisi ve hami ögesidir. hanımın ilerlemesi toplumsal gelişmenin anahtarıdır. beraberinde sürdürülebilir, adil, kalkınmış bir toplumu inşa etmenin de tek yoludur. Eşit bireyler olarak biz bayanlar; tahlil üreten, geliştiren dahası bu tüm muvaffakiyetleri kalıcı kılanlarız. Zira biz bayanlar kuvvetliyüz. Zira biz bayanlar kuvvetli olmayı, kuvvetli kalmayı öğretenleriz” dedi.

“Kadınlar her alandaki imkanlardan yaralanmalı”

Demokratik ileri bir toplum için bayanların güçlendirilmesi, aktiflik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sıhhat, siyaset, hukuk üzere alanlarda eşit fırsat ve imkanlardan yararlanabiliyor olmasının kıymetli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Karadağ, “Bizler bayan ve erkeğin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan bir geleneğe sahibiz. Unutmayalım ki İstiklal Savaşı’nın Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u da bizim bayanlarımız. Elbet bugün özgür demokratik, toplumsal ömrün ve çalışma hayatının her basamağında etkin, üreten bayanlar olmamızda Ulu Lider Mustafa Kemal Atatürk’e fazlaca şey borçluyuz. Onunla başlayan misyonumuzun daha da ileriye gdolayılmesi tarafındaki sorumluluğumuzun farkındayız. Kendisinin aziz anısına bir sefer daha hürmetle ve minnetle eğiliyoruz” dedi.

“hanımın toplum içerisindeki rolü büyüktür”

Konferansta Türk tarihinde bayana verilen bedel ve aile bağlarının değerine değinen Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, “Türk tarihinde bayana verilen kıymet, aile bağları epey kıymetlidir. bayanın aile içerisindeki rolünün yanında toplum içerisinde de rolü büyüktür. Geçmişten günümüze devlet idaresinde erkeğin yanında hanımın da kelam hakkı olmuştur. II. Meşrutiyetle birlikte bayan haklarında ve hanımın pozisyonunda gelişmeler yaşanmış, bayan faaliyetleri sürat kazanmıştır. Bilhassa Atatürk’ün izlediği ulusal ve çağdaş toplum siyaseti ile bayanlara eğitimden siyasete her alanda haklar tanındı. Eğitim alanında Maarif Kongresi’nde bayan eğitimcilerin yer alması, tüzel alanda Uygar Kanun’un çıkarılması, toplumsal alanda İzmir İktisat Kongresi’ne bayanların da davet edilmesi, siyasi alanda bayanlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi Atatürk’ün bayanlara verdiği değeri gösterir. Atatürk, ‘Dünyanın hiç bir yerinde, hiç bir milletinde, Anadolu köylü bayanının üstünde bayan mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve dünyada hiç bir milletin hanımı ‘Ben Anadolu hanımından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu hanımı kadar emek verdim diyemez’ kelamıyla Türk hanımının mücadeleciliğini açıklamıştır” diye konuştu. Konferans sonunda EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Öğr. Gör. Doç. Dr. Zeynep Türkyılmaz’a teşekkür çiçeği verdi.

Ege Üniversitesi öğrencileriyle “Anadolu Destanı” Defilesi

Konferans sonunda Türk külçeşidinin Anadolu’daki moda mirasını yansıtan “Anadolu Destanı Klasik Türk Bayan Kıyafetleri Defilesi” düzenlendi. Ege Üniversitesi öğrencilerinin modelliğini yaptığı defilede, 32 kesimden oluşan Anadolu’nun unutulan motifleri ve desenlerini gün yüzüne çıkaran kıyafetler iştirakçilerden büyük beğeni topladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı