Çip kriziyle ilgili yeni negatif rapor

Trendio

Active member
Delta varyantının bilhassa Asya’daki üretim zincirlerine olumsuz tesiri otomotiv dalında kullanılan çiplerde arz zahmetinin uzamasına yol açıyor.

IHS Markit raporuna nazaran dünya otomotiv üretimi çip krizi sebebiyle bu yıl 7,1 milyon adet düşüş yaşayabilir. IHS raporunda kesimin yaşadığı üretim zorluklarının 2022’de sürmesi beklenirken, çip tedarikinde 2022’nin ikinci çeyreğine olağanlaşma beklenmediği kaydedildi.

ABD’de üç Demokrat senatör, ABD’deki fabrikaların üretime orta vermesi üzerine dünyanın çip üretim merkezi Tayvan’dan yardım talep etti. Lakin IHS analistlerine göre sorun yalnızca Tayvan kaynaklı değil. Mark Fulthorpe ve Phil Amsrud, raporlarında “Malezya da çip üretim zincirinde test ve paketleme operasyonlarının yürütüldüğü bir merkez pozisyonunda. Malezya’daki Kovid-19 karantina tedbirleri sebebiyle ek volatilite bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Çip krizi Toyota’da üretim beklentilerini aşağı çekmişti

Toyota Eylül ayı için global üretimini birinci kestirimine bakılırsa yüzde 40 oranında azaltma sonucu almıştı.

Daha evvel Eylül global üretimini 900 bin aracın biraz altı olarak öngoren Toyota bu varsayımını çip krizi sebebiyle yaklaşık 500 bine indirdi.

Toyota’nın Adapazarı’ndaki fabrikasında da çip arzında yaşanan külfetler ötürüsıyla üretimin süreksiz olarak durdurulması sonucu verilmişti.

Bloomberg’e konuşan şirket sözcüsüne göre, fabrika 20 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri içinde üretime orta verecek.