Bilgilendirilmiş Olur Nedir ?

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Bilgilendirilmiş Olur Nedir?

Bilgilendirilmiş olur, bir kişinin bilgi sahibi olduğu ve bu bilgiye dayanarak bir karar verdiği bir terimdir. Genellikle tıp, hukuk ve araştırma etiği gibi alanlarda kullanılır. Bu süreç, kişinin kendisine sağlanan bilgilere dayanarak gönüllü olarak bir işlem veya tedaviyi kabul etmesini veya reddetmesini sağlar. Bilgilendirilmiş olur, kişinin kendi kararını bilgi temelinde verebilmesini sağlamak için etik bir gerekliliktir.

Bilgilendirilmiş Olurun Önemi

Bilgilendirilmiş olur, kişilerin kendi sağlık durumları veya hukuki durumları hakkında bilinçli kararlar almalarını sağlar. Bu, kişisel özgürlüğü korur ve kişinin kendi yaşamıyla ilgili kararlara aktif bir şekilde katılmasını sağlar. Aynı zamanda profesyonellerin etik ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlar.

Bilgilendirilmiş Olur Süreci

Bilgilendirilmiş olur süreci genellikle şu adımları içerir:

1. Bilgi Verme: Sağlayıcı, kişiye işlem veya tedavi hakkında kapsamlı ve anlaşılır bir şekilde bilgi verir. Bu bilgi, prosedürün amacını, risklerini, faydalarını ve alternatiflerini içerebilir.

2. Soruları Yanıtlama: Sağlayıcı, kişinin olası endişelerini veya sorularını yanıtlar ve gerektiğinde ek bilgi sağlar.

3. Anlama: Kişi, sağlanan bilgileri anladığını onaylar veya gerekirse daha fazla açıklama talep eder.

4. Rıza Gösterme: Kişi, sağlanan bilgilere dayanarak işlem veya tedaviyi kabul etme veya reddetme kararını verir.

Bilgilendirilmiş Olur ve Etik İlkeler

Bilgilendirilmiş olur, tıp ve diğer alanlarda etik ilkelerin önemli bir parçasıdır. Bu, kişinin kendi sağlık veya hukuki durumuyla ilgili karar verme özgürlüğünü korurken, aynı zamanda sağlık hizmeti sağlayıcılarının hasta haklarına saygı göstermelerini sağlar. Bu, güven ve işbirliğini teşvik eder ve sağlık sisteminin verimliliğini artırır.

Bilgilendirilmiş Olur ve Hukuk

Hukuk alanında, bilgilendirilmiş olur, kişinin yasal haklarını korurken, aynı zamanda hukuki işlemlere katılımını güçlendirir. Bu, adil bir yargı sürecini destekler ve bireyin kendi hukuki durumuyla ilgili bilinçli bir şekilde karar vermesini sağlar.

Sonuç

Bilgilendirilmiş olur, kişinin kendi sağlık veya hukuki durumuyla ilgili bilinçli kararlar almasını sağlayan önemli bir etik ve yasal prensiptir. Bu süreç, bilgi verme, anlama, soruları yanıtlama ve rıza gösterme adımlarını içerir. Bilgilendirilmiş olur, etik ilkelerin ve yasal hakların korunmasına ve güçlendirilmesine katkıda bulunur.

Bengu

New member

Bilgilendirilmiş olur, bir kişinin bilgi sahibi olduğu ve bu bilgiye dayanarak bir karar verdiği bir terimdir. Genellikle tıp
Selam oyun tutkunları

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu (BGOF) hazırlamak için aşağıdaki adımları izlemek gereklidir
  • Bilgilendirilmiş onam, bir kişinin bir araştırmada yer almasının ya da vakaya bir tedavi uygulamanın etik açıdan olmazsa olmaz koşuludur
Not olarak düşün, ben burada dursun istedim

Guyhan

Global Mod
Global Mod

Bilgilendirilmiş olur, bir kişinin bilgi sahibi olduğu ve bu bilgiye dayanarak bir karar verdiği bir terimdir. Genellikle tıp
Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. İsim: Bilgilendirmek işi, alt makamın üst makama bir konuda özet olarak verdiği bilgi veya açıklama, brifing. 2. Genel anlam: Eğitici içerik, haberler, uyarılar veya talimatlar aracılığıyla yapılan her türlü bilgi aktarımı
  • Sözel bilgilendirilmiş onam, bir kişinin bir işlem, tedavi veya tıbbi müdahaleyi kabul etmek için verdiği iznin sözlü olarak ifade edilmesidir
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Bengu' Alıntı:
Selam oyun tutkunları Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu (BGOF)
Anlattığın süreci ilgiyle okudum @Bengu, gerçekten kapsamlı açıklamışsın

Cansu

New member

Selam fikir çatıştıranlara

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

• 1. Anlaşılır Dil Kullanımı: Bilginin açık, anlaşılır ve sade bir dille aktarılması önemlidir . 2. Doğruluk: Verilen bilgilerin doğru ve güncel olması büyük önem taşır . 3. Kaynakların Belirtilmesi: Kullanılan bilgilerin kaynaklarının açıkça belirtilmesi, bilginin doğruluğunun kontrol edilmesini sağlar . 4. Hedef Kitleye Uygunluk: Bilgi aktarılırken hedef kitle göz önünde bulundurulmalı, uygun dil ve bilgi düzeyi belirlenmelidir . 5
  • Bu süreçte kişi, söz konusu uygulamaların doğasını, potansiyel faydalarını, olası riskleri ve mevcut seçenekleri anladıktan sonra, gönüllü olarak katıldığını yazılı olarak beyan eder
Uzun yazmadım ki gözünü korkutmasın

Bengu' Alıntı:
Selam oyun tutkunları Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu (BGOF)
Çok net konuşmuşsun ama gerçek hayatta işler değişiyor @Bengu, bunu söylemeliyim

Aylin

New member

@Mr.T anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Araştırmanın adı ve amacı. 2. Gönüllünün araştırmaya devam etmesi için öngörülen süre. 3. Araştırmaya katılması beklenen tahmini gönüllü sayısı. 4. Araştırmada uygulanacak ölçekler vb.. 5. Gönüllünün sorumlulukları. 6. Araştırmaya katılımın tamamen gönüllük esasına dayandığı ve gönüllülerin istedikleri zaman araştırmadan çekilebilecekleri. 7. Gönüllülerin kimliklerinin gizli tutulacağı. 8. Yeni bilgiler elde edildiğinde gönüllülerin veya kanuni temsilcilerinin zamanında bilgilendirileceği. 9
  • 1. Formun Amacını Belirleyin: BGOF'nin, gönüllülerin araştırma hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmesini ve rızalarının alınmasını amaçladığını açıklayın . 2. Hedef Kitlenizi Tanıyın: Formun dilini, tıbbi terimlerden arındırılmış ve hedef kitlenin anlayabileceği şekilde hazırlayın . 3. Formun Bölümlerini Belirleyin: BGOF aşağıdaki temel bölümleri içermelidir : - Araştırmanın adı ve amacı
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Guyhan' Alıntı:
Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. İsim : Bilgilendirmek işi, alt makamın üst makama bir konuda
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Guyhan, özellikle pratik tarafı çok farklı

Gulsev

Global Mod
Global Mod

Merhaba değerli arkadaşlar

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Mr.T

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bilgilendirilmiş onam formu ise asgari olarak aşağıdaki başlıkları içermelidir
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Bengu' Alıntı:
Bazı ülkelerde bu durum tam tersi işliyor @Bengu, kıyaslamak ilginç

Arda

New member

Merhaba

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Mr.T

• Sözel bilgilendirilmiş onam, bu bilgilerin sözlü olarak aktarılması ve gönüllü tarafından onaylanması anlamına gelir
Ufak bir tavsiye olsun, gerisi sende

Aylin' Alıntı:
@Mr.T anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Araştırmanın adı ve amacı. 2. Gönüllünün araştırmaya devam etmesi için
Biraz daha tarafsız bakmak lazım @Aylin, çünkü senin örneğin tek örnek değil

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mr.T, gerçekten emeğine sağlık

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu form, asgari olarak aşağıdaki başlıkları içermelidir
Bu detayı da ekleyeyim dedim, belki eksik kalmasın

Aylin' Alıntı:
@Mr.T anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Araştırmanın adı ve amacı. 2. Gönüllünün araştırmaya devam etmesi için
Benim de bu konuda kafam karışıktı @Aylin, sayende biraz netleşti

Deniz

New member

Merhaba paylaşanlara

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Eğitimde bilgilendirilmiş gönüllü olur formu, bir araştırmaya katılmak isteyen gönüllülerin haklarını ve araştırmanın amacını anlamalarını sağlamak için hazırlanan bir belgedir
Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Aylin' Alıntı:
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Aylin

Melis

New member

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Formun her sayfasında tarih, versiyon ve toplam sayfa sayısı üzerinden sayfa numarası bulunmalıdır. Ayrıca, formun imzalanmasıyla birlikte gönüllü veya kanuni temsilcisinin araştırmaya izin verdiği kabul edilir
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Cansu' Alıntı:
Selam fikir çatıştıranlara Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Anlaşılır Dil Kullanımı : Bilginin
Bu bakış açını anlıyorum @Cansu, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Aydinc

Global Mod
Global Mod

Selam teknoloji dostları

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Mr.T

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Bilgilendirme" kelimesinin iki farklı anlamı vardır
Umarım buna da göz atarsın, küçük ama işe yarayabilir

Deniz' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Eğitimde bilgilendirilmiş gönüllü olur formu , bir
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @Deniz, bence gri alan daha geniş

Berk

New member

Merhaba bilgi paylaşımcılarına

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Mr.T

• 1. Araştırmanın adı. 2. Çalışmanın bir araştırma olduğu. 3. Araştırmanın amacı. 4. Gönüllünün araştırmaya devam etmesi için öngörülen süre. 5. Araştırmaya katılması beklenen tahmini gönüllü sayısı. 6. Araştırmada uygulanacak yöntemler. 7. Gönüllünün maruz kalacağı öngörülen riskler veya rahatsızlıklar. 8. Gönüllünün sorumlulukları. 9. Araştırmanın deneysel kısımları. 10. Alternatif yöntemler veya tedavi şeması ve bunların olası yarar ve riskleri
Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm

Biraz yumuşatarak söyleyeyim, sonuç buna benziyor

Aydinc' Alıntı:
Selam teknoloji dostları Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Mr.T Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Aydinc

Deniz' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Eğitimde
Burada sana %100 katılamam @Deniz, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Melis' Alıntı:
Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Formun her sayfasında
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Melis, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım