Bayan Oyunları Şenliği Dünya Tiyatro Günü Bildirgesi’nin Okunmasıyla bitmiş oldu

EliteDizqn

Active member
Beş gün boyunca usta sanatkarların birbirinden kıymetli oyunlar ile sahne aldığı; 2.Ayvalık Bayan Oyunları Şenliği’nin kapanışı Lale Mansur ve Gizem Aldemir’in oynadığı “Acı Kaybımız” isimli kara güldürüyle son buldu. Oyun öncesi, Ayvalık Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Erkan Cılak, muharrir Seçkin Selvi’nin kaleme aldığı Dünya Tiyatro Günü ulusal bildirgesini okudu. Oyun daha sonrası Mesut Ergin ve eşi Canan Ergin, Belediye meclis üyesi Tülay Çankaya, oyunculara plaket ve çiçek takdiminde bulundu.

Ayvalık Bayan Oyunları Şenliği’nin kapanış gününde Lale Mansur ve Gizem Aldemir’in oynadığı “Acı Kaybımız” isimli kara güldürü oyun izleyiciler tarafınca ayakta alkışlandı. Farklı toplumsal sınıflarda yer alan bayanların yaşadığı baskı ve şiddeti mevzu alan oyunda, erkek dünyasında çıkmaza sürüklenen bayanın çaresizliği anlatıldı. Toplumsal ve ekonomik sınıfları birbirinden epeyce farklı iki hanımın, toplumdaki yeri ve hayatlarının misal noktaları üzerinden gelişen oyun, şaşırtan ve komik olaylarıyla da izleyiciyi kimi vakit güldürdü kimi vakit de düşündürdü. hanımın, hangi statüde olursa olsun, erkek zorbalığına maruz kaldığını vurgulayan “Acı Kaybımız” isimli eğlenceli kara güldürü, bununla birlikte bayanların ortasında bulunduğu durumu bir kere daha gözler önüne sermesiyle dikkatleri üzerinde topladı.

Ülke bayan mezbahası üzere

Oyun öncesi kuliste değerlendirmelerde bulunan usta oyuncu Lale Mansur, bayana yönelik şiddet ve bayan cinayetlerinin Türkiye’nin epey önemli sıkıntılarından biri olduğunu vurguladı. Ülkenin bayan cinayetleri niçiniyle neredeyse bayan mezbahasına dönmüş durumda olduğunu lisana getiren Mansur, “Genellikle de eşlerinden ya da sevgililerinden ayrılmaya çalışırken, her gün şu yahut bu mazeretle bir bayan öldürülüyor. Tabi tahrik olmaları niçiniyle ceza indirimleriyle de karşılaşıyoruz. esasen ben bu adamların her şeyden tahrik olmalarını da anlayamıyorum. özetlemek gerekirsesı bayana şiddet olaylarında kâfi cezaların verilmediğini düşünüyorum” dedi.

Ayvalık’ta sahneledikleri oyunun bayana şiddet konusunda politik bir oyun olduğunu kaydeden Mansur, oyunun bayana şiddet olayını epey değişik boyutlarıyla ele aldığını ve İki değişik sınıftan iki başka hanımın canlandırıldığını aktardı.

“Gurur duyuyorum”

Bayan Oyunları şenliği üzere bir tertibin ortasında yer almaktan son derece gurur duyduğunu belirten Lale Mansur, “Tabi hem de da bu oyunu oynamaktan da gururluyum. Bizde genelde güldürü denilince, ekseriyetle kahkaha üzere şeyler algılanıyor lakin bu oyun, sahiden çok önemli bir mevzuyu ele alan kara bir güldürü. Sürprizlerle dolu. Gelen seyirciler fazlaca eğleniyorlar. Hatta izleyenlerden pek birden fazla, ‘Aslında gülmememiz gerek bir şeydi ancak tutamadık kendimizi’ diyor. Çok düşündüren ve eğlendiren bir oyun. Bu oyunu bulup getiren Gizem’di. Biz onunla daha evvel Ankara Sanat Tiyatrosu için ‘İyi Geceler Annem’ isimli bir oyunu oynamıştık ve hayli bir baht birliğiydi o oyun. Sıkıntı günler yaşadık bir arada. Çok hoş bir oyundu. Şu anda Gizem ile sahnede karşılıklı alışverişimiz epey uygun. Bence oyun sırasında bu ahenk hayli değerli. Bu yüzden de Gizem ile büyük bir keyifle oynuyorum” diye konuştu.

Genç oyuncu Aldemir Lale Mansur üzere ustayla bir arada sahne almaktan şad

“Acı Kaybımız” oyununda ünlü oyuncu Lale Mansur’a eşlik eden genç ve yetenekli oyuncu Gizem Aldemir ise oyunun iki sınıfsal farkı olan bayanın aslında birleştikleri toplumsal sorun noktasında, bayana yönelik şiddet konusunun ele alındığını söylemiş oldu. Gizem Aldemir, “Aslında bayanların statüsü, pozisyonu, eğitimi, yaşadıkları yer ne olursa olsun, bu ülkede tek ortak bir noktada birleşiyor ki, o da şiddet. Ezilmek, ötekileştirilmek ve bunun üzerinde de tüm kanun yapıcılarının bu husus üzerinde birleştikleri önemli bir atılımda bulunmamalarıdır” dedi.

Lale Mansur ile ikinci sefer birebir projede yer aldığını söyleyen Gizem Aldemir, “Lale Abla’ya tanışmadan evvel ben çok tedirgindim. Sonuçta tüm Türkiye’nin tanıdığı ve yıllarını oyunculuğa vermiş bir tanesiydi. Ben ise tiyatrodan geliyordum ve bu manada epeyce tedirginlik yaşadım. Fakat bal üzere bir bayanla ve biroldukça şey öğrendiğim bir bayanla birlikte çalışıyorum. O yüzden çok memnunum ve bu benim için epeyce büyük bir baht. Sahne üzerinde bizim bu biçimde bir kaynaşma durumumuz var. Birbirimizi epey âlâ tanıyoruz” tabirlerini kullandı.

Bayana yönelik şiddet konusunda İstanbul Sözleşmesi’nin yaşatacağını söyleyen Gizem Aldemir, “Buradan bilhassa kanun yapıcılarla, bayan hakim ve savcılara sesleniyorum. Zira kimi vakit bizim sevindiğimiz bir kararla karşımıza çıkabiliyorlar. Nitekim bu sıkıntı ile bir bayan ve bayan beraberliği olursa bu meseleyle başa çıkabileceğimizi düşünüyorum. Bu hislerle Dünya Tiyatrolar Günü hem biz oyuncular ve seyircilerimiz için kutlu olsun” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı