Aseksüeller cinsel çekim hisseder mi ?

MoneyBall

Administrator
Yetkili
Admin
“Bazen hiçbir şeye çekim hissetmemek de bir cevap olabilir mi?”

Forumda ilk kez yazıyorum. Bunu yazarken amacım bir iddiayı kanıtlamak değil; sadece yaşadığım bir sohbetin bende bıraktığı soruyu paylaşmak. Bursa’da bir kütüphanede gönüllü çalışırken tanıştığım üç kişi sayesinde “aseksüellik” kavramını sadece bir tanım olarak değil, yaşayan bir deneyim olarak görmeye başladım.

O gün raf düzenlerken yan masada bir tartışma dönüyordu. Konu basit başlamıştı: “İnsanlar neden bazı şeylere çekim hisseder?” Sonra bir anda daha derin bir yere kaydı.

“ASEKSÜELLİK: HİÇLİK Mİ, FARKLI BİR YÖNELİM Mİ?”

Sohbeti başlatan kişi Emir’di. Mühendislik geçmişi olan, olaylara hep çözüm odaklı yaklaşan biri. Elindeki deftere sürekli notlar alıyor, kavramları sınıflandırmaya çalışıyordu. Onun için mesele netti: “Eğer bir şey ölçülemiyorsa, anlaşılması için tanımlanmalı.”

“Şöyle düşünelim,” dedi, “insanların çoğu romantik ya da cinsel çekim hisseder. Ama bazı insanlar bunu hiç hissetmiyorsa, bu bir eksiklik değil, farklı bir durum olabilir. Bunu sistematik olarak anlamalıyız.”

Yanında oturan Elif ise farklı bir yerden yaklaşıyordu. İnsanların duygularını, hikâyelerini dinlemeyi seven, daha ilişkisel ve empatik bir bakış açısına sahipti. Emir’in çizdiği çerçeveyi keskin buldu.

“Sen bunu tabloya döküyorsun ama,” dedi yumuşak bir sesle, “insanlar tablo değil. Birinin ‘hiç çekim hissetmiyorum’ demesi bazen sadece biyolojik bir durum değil, yaşam deneyimlerinin toplamı da olabilir.”

Ben araya girme ihtiyacı hissettim. Çünkü ikisinin de haklı olabileceğini ama eksik bir şeyler olduğunu hissediyordum.

“ASEKSÜELLER CİNSEL ÇEKİM HİSSEDER Mİ?”

Bu soru o an masada asılı kaldı.

Emir hemen cevap verdi: “Genel tanıma göre hayır. Aseksüellik, cinsel çekimin çok düşük ya da hiç olmaması demek.”

Elif başını salladı ama ekledi: “Ama bu, insanın hiç ilişki kurmak istemediği anlamına gelmez. Romantik bağ, arkadaşlık, yakınlık… bunlar ayrı.”

Tam o sırada kütüphaneye sık sık gelen bir başka gönüllü, Murat, konuşmaya dahil oldu. O daha stratejik düşünen ama aynı zamanda insan davranışlarını gözlemlemeyi seven biriydi.

“Ben bunu bir sistem gibi düşünüyorum,” dedi. “Bazı insanlar için cinsel çekim, ilişkisel karar alma sürecinin bir parçası değil. Ama bu onların hayat planı yapmadığı anlamına gelmez. Sadece değişkenler farklı.”

Bu cümle Elif’i bile gülümsetti. Çünkü Murat, duyguyu yok saymadan onu modellemeye çalışıyordu.

“TARİH BOYUNCA GÖRÜNMEYEN BİR SPEKTRUM”

Sohbet derinleştikçe konu sadece bireylerden çıkıp topluma kaydı. Elif, tarih kitaplarından bildiği bazı örnekleri hatırlattı:

“Eski dönemlerde insanlar ‘evlenmek istemiyor’ ya da ‘cinsellikten uzak duruyor’ diye farklı kategorilere konulurdu. Ama bu her zaman bir tercih ya da baskı sonucu değildi. Modern kavramlarla baktığımızda aseksüellik dediğimiz şeyin spektrumunu daha yeni anlamaya başlıyoruz.”

Emir, veri odaklı yaklaşımıyla ekledi:

“2000’lerden sonra yapılan araştırmalarda, aseksüel bireylerin toplumda azımsanmayacak bir oran olduğu görülüyor. Ama çoğu insan bunu uzun süre kendinde bile tanımlayamıyor.”

Murat ise bunu bir model gibi düşündü:

“Demek ki sistemde görünmeyen ama var olan bir değişken var. İnsan davranışlarını sadece görünen eğilimlerle açıklarsak hata yaparız.”

Ben o an şunu düşündüm: Belki de mesele “var mı yok mu” değil, “nasıl var?”

“DUYGULARIN DİLİ VE YANLIŞ ANLAŞILMALAR”

Elif, sohbeti daha insani bir yere çekti. “Aseksüel bireyler çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor,” dedi. “Sanki duygusuzmuş gibi.”

Emir hemen itiraz etti: “Ama bu doğru değil. Cinsel çekim olmaması, duygusal kapasitenin olmaması demek değil.”

İşte burada denge oluştu. Emir çözüm odaklı şekilde tanımı netleştirirken, Elif ilişki boyutunu koruyordu. Murat ise ikisini birleştiren bir çerçeve kuruyordu.

“Belki de,” dedi Murat, “insanları kategorilere ayırmak yerine, çekim türlerini ayrı eksenler olarak düşünmeliyiz. Romantik çekim, cinsel çekim, estetik çekim… bunlar birbirinden bağımsız olabilir.”

Bu fikir masada bir sessizlik yarattı. Çünkü basitti ama geniş bir kapı açıyordu.

“TOPLUMSAL BASKI VE GÖRÜNMEZLİK”

Elif, sesini biraz daha ciddileştirdi:

“En zor tarafı şu olabilir: İnsanlar sürekli ‘neden ilişki istemiyorsun?’ diye soruyor. Oysa bazı insanlar için bu bir eksiklik değil, sadece farklı bir deneyim.”

Emir bu noktada daha sistematik düşündü:

“Toplum normları güçlü. Eğer çoğunluk bir davranışı standart kabul ederse, dışındaki her şey açıklama gerektiriyor gibi algılanıyor.”

Murat ise pratik bir soru sordu:

“Peki birey kendini nasıl tanımlıyor? Asıl önemli olan bu değil mi?”

Ben o an fark ettim ki tartışma artık sadece bir tanım tartışması değil, görünürlük meselesine dönüşmüştü.

“BİR SORU HÂLÂ HAVADA”

Günün sonunda herkes dağılırken Emir defterine bir şeyler yazıyordu, Elif sessizce raflara bakıyordu, Murat ise yeni bir düşünce modelini zihninde kuruyor gibiydi.

Ben ise şu soruyla kaldım:

Aseksüellik, “hiç hissetmemek” mi, yoksa “farklı bir şekilde hissetmek” mi?

Ve belki daha önemlisi:

Bir insanın hissetmediği bir şeyi, toplum neden mutlaka açıklamasını bekler?

“FORUMA SORU”

Bu yazıyı okuyanlara gerçekten merak ettiğim bir şey var:

İnsanların çekim türlerini tek bir çizgide düşünmek ne kadar doğru?

Ve eğer bazı insanlar cinsel çekim hissetmiyorsa, bunu bir “farklılık” olarak kabul etmek neden bu kadar zor?

Belki de cevap, tanımlardan çok deneyimlerde saklıdır.