400 puanla eczacı olunur mu ?

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
Merhaba arkadaşlar, toplumsal eşitsizlikleri düşünerek başladığım bir konu üzerine paylaşım yapmak istedim

Hepimiz “400 puanla eczacı olunur mu?” sorusunu duyduk; çoğu zaman bu soru yalnızca sayısal başarı üzerinden tartışılır. Ancak puanlar ve sınav sistemleri sadece bireysel yetenekleri değil, aynı zamanda sosyal yapıları, sınıfsal imkanları ve toplumsal normları da yansıtır. Bu nedenle konuyu yalnızca istatistikler üzerinden ele almak eksik olur.

Sosyal yapılar ve eğitim eşitsizlikleri

Türkiye’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve diğer merkezi sınavlar, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarıyla doğrudan bağlantılıdır. Araştırmalar, maddi durumu güçlü ailelerden gelen öğrencilerin daha iyi eğitim materyallerine, özel derslere ve rehberliğe erişim sağladığını göstermektedir (OECD, 2022). Bu durum, özellikle 400 puan gibi orta düzey bir başarıya sahip adayların, kaynak eksikliği nedeniyle rekabet avantajı elde edememesiyle sonuçlanabilir.

Irk ve etnik kimlik de benzer şekilde etkili olabilir. Türkiye’de azınlık gruplarının yoğun olarak yaşadığı bölgelerde okul kalitesi ve öğretmen deneyimi sınırlı olabiliyor. Bu da öğrencilerin merkezi sınav başarısını dolaylı olarak etkileyerek, 400 puan civarında bir sonucu daha anlamlı kılabilir. Sosyal sermayesi güçlü olan öğrenciler ise bu eksiklikleri kişisel çabaları veya aile desteğiyle aşabiliyor.

Toplumsal cinsiyetin etkisi

Kadın öğrenciler için bu süreç farklı zorluklar içeriyor. Yapılan araştırmalar, kadınların çoğu zaman aile içi sorumluluklar ve toplumsal beklentiler nedeniyle çalışma saatlerini sınırlamak zorunda kaldığını gösteriyor (World Bank, 2021). Bu durum, sınav puanlarına yansıyabilir; 400 puan gibi bir sonuç, kadın öğrenciler için çoğu zaman sadece akademik yetenekten bağımsız bir ölçüm olabilir.

Erkek öğrenciler ise genellikle toplumsal normlardan ötürü “çözüm odaklı” yaklaşmaları gerektiği yönünde baskı hissedebilir. Bu, sınav başarısının ötesinde psikolojik yük oluşturabilir ve puanlarıyla ilgili kararları etkileyebilir. Ancak burada genellemelerden kaçınmak önemli; herkesin deneyimi farklıdır ve bazı erkek adaylar da kaynak eksikliği veya sosyal engellerle karşılaşabilir.

Sınıf farklarının etkisi

Sınav puanları sadece bireysel çaba değil, sınıfsal kaynaklarla da doğrudan ilişkilidir. Örneğin, özel okula giden ve dershane desteği alan bir öğrenci, devlet okulunda eğitim alan aynı puandaki bir öğrenciye göre daha avantajlıdır. Bu, 400 puan civarında olan adayların eczacılık gibi popüler programlara yerleşme şansını doğrudan etkileyebilir.

Araştırmalar, eğitimde fırsat eşitsizliğinin uzun vadeli kariyer fırsatlarını belirlediğini ortaya koyuyor (UNESCO, 2020). Dolayısıyla 400 puan, yalnızca bir sayısal başarı değil, sosyal sınıfın ve erişim imkanlarının bir yansımasıdır.

Toplumsal normlar ve meslek algısı

Eczacılık, geleneksel olarak toplumda prestijli ve güvenli bir meslek olarak görülüyor. Bu algı, aile ve çevrenin öğrencileri yönlendirmesinde önemli bir rol oynuyor. Bazı aileler, özellikle kız çocuklarını “güvenli meslek” olarak gördükleri eczacılığa yönlendiriyor; erkek öğrenciler ise daha yüksek risk ve kazanç içeren mesleklerde şanslarını denemeye teşvik ediliyor. Bu, toplumsal cinsiyet rollerinin eğitim ve kariyer tercihlerine doğrudan etkisi olduğunu gösteriyor.

Araştırmalar ve örnekler

OECD’nin 2022 raporu, Türkiye’de sosyo-ekonomik durumu düşük ailelerden gelen öğrencilerin sınav başarılarının ortalamanın altında olduğunu vurguluyor.

World Bank 2021 çalışması, kız öğrencilerin ev içi sorumlulukları nedeniyle eğitim saatlerinde erkeklere göre dezavantajlı olduğunu ortaya koyuyor.

UNESCO 2020 verileri, sınıf ve bölge farklılıklarının üniversiteye girişte uzun vadeli etkiler yarattığını gösteriyor.

Kendi deneyimlerimden de gözlemlediğim kadarıyla, 400 puan civarında olan öğrencilerin çoğu, aile ve sosyal çevre desteğiyle başarılarını artırabilir; ancak eşitsizlikler göz ardı edilirse, bu süreç yalnızca bireysel bir yetersizlik olarak yorumlanabilir.

Düşündürücü sorular

400 puan alan bir adayın eczacılık okuyamaması gerçekten “yetersizlik” midir, yoksa sosyal yapının bir sonucu mudur?

Toplumsal cinsiyet ve sınıf farkları, sınav sistemini ne kadar adil kılıyor?

Eğitim fırsatlarına eşit erişim sağlamak için hangi yapısal değişiklikler gerekli?

Bu soruların cevabı, yalnızca sınav puanlarıyla değil, toplumsal yapılar, normlar ve eşitsizliklerle ilgilidir. Tartışmalarımızı bu çerçevede yürütmek, daha kapsayıcı ve çözüm odaklı bir bakış açısı geliştirmemize yardımcı olabilir.

Kaynaklar:

OECD (2022). Education at a Glance: Türkiye.

World Bank (2021). Gender and Education in Turkey.

UNESCO (2020). Global Education Monitoring Report.