Yumurta Fiyatlarından Hayat Derslerine: 101’de 30’lu Yumurta Kaç Para?
Selam forumdaşlar,
Bu sabah markete gittim, sadece bir koli yumurta alacaktım… Ama o rafın önünde beş dakika kadar donup kaldım. Sebebi basit gibi görünüyor: 101’de 30’lu yumurta 119 TL olmuştu. Ama o an, sadece fiyatı değil, içimde bir şeyleri de tartmaya başladım.
İşte o an, marketin soğuk floresan ışıkları altında, hayatın hesabını yapan üç kişiyle yollarım kesişti: Emine teyze, Murat abi ve Zehra. Üçü de aynı rafta durmuş, ellerinde farklı markaların kolilerini tartıyordu. Ama tarttıkları aslında sadece yumurta değildi.
---
“Eskiden bir koliyle haftayı çıkarırdım…”
Emine teyze ilk konuşandı.
“Evladım, ben emekliyim, her sabah kahvaltıda haşlarım, torunlar gelirse menemen yaparım... Ama artık her yumurtayı hesaplıyorum. Eskiden bir koliyle haftayı çıkarırdım, şimdi kıyamıyorum.”
Sesi titriyordu. O titrek seste yılların emeği, sabrın sesi vardı. Yalnızca yumurtaya değil, torununa, evine, hayata sarılan bir kadının sesi.
Zehra, genç bir kadındı, belki yirmi beşinde. Elinde telefonu, fiyat karşılaştırma uygulamasına bakıyordu.
“Teyze, Bim’de 112 liraydı dün. Migros’ta 125. Ama orada kampanya vardı, ikinciye yüzde on indirim.”
Emine teyze anlamamış gibi baktı. Zehra devam etti, “Yani, eğer iki koli alırsak birini ucuza getiriyoruz.”
Teyze gülümsedi, “Kızım, ben birini zor alıyorum, sen ikiyi nasıl diyorsun?”
---
Erkek Mantığı: “Sorunu çözelim”
O sırada Murat abi devreye girdi.
“Bakın hanımlar,” dedi, “Ben hesap yaptım. Şimdi 101’in uygulamasında 10 TL’lik kupon var. Onu kullanırsanız fiyat 109’a düşüyor. Ama eğer aynı anda yağ da alırsanız, puan yükleniyor. Böylece bir sonraki alışverişte bedavaya geliyor.”
Kadınlar birbirine baktı.
Zehra, “Biz duygusal yaklaşıyoruz, sen stratejik düşünüyorsun,” dedi gülerek.
“Hayat strateji kızım,” dedi Murat abi. “Bütçeyi planlamazsan her şey seni ezer.”
O an düşündüm. Belki de gerçekten öyleydi. Erkekler çözüm odaklıydı, bir formül bulmaya çalışıyorlardı. Kadınlarsa çözümden önce anlamaya, hissetmeye çalışıyordu.
Emine teyze “Benim kuponum yok ama komşunun var, belki birlikte gideriz,” dedi.
Zehra hemen atıldı: “Ben alayım teyze, sana da bırakırım yarısını.”
Murat abi başını salladı. “İşte bu! Dayanışma dedikleri bu zaten.”
---
Bir Kolinin Ağırlığı
O an içimden bir şey koptu.
30’lu yumurta kolisinin ağırlığı 1.8 kilo belki, ama aslında o koli, insanların yükünü de taşıyordu.
Geçim sıkıntısının, umudun, emeğin, birbirini tanımadan paylaşılan küçük bir dayanışmanın ağırlığıydı o.
Kasaya doğru ilerledik birlikte.
Zehra’nın elinde iki koli, Emine teyzenin elinde bir. Murat abi sırada arkamızdaydı.
Kasiyer “Toplam 238 TL,” dediğinde, teyzenin gözleri karardı bir an.
“Benim emekli maaşımdan bu kadar giderse, elektrik faturasına ne kalır?” dedi sessizce.
Zehra hemen cüzdanına uzandı, “Teyze, boşver sen, ben ikisini ödeyeyim, sonra denk geldiğinde bana bir kahve ısmarlarsın.”
Murat abi gülümsedi, “Ben de poşetleri taşırım, kimse üzülmesin.”
O an fark ettim ki, mesele yumurtanın fiyatı değilmiş.
Mesele, insanın hâlâ insan kalabilmesiymiş.
---
Forumdaşlara Mesajım: Siz de Anlatın
Arkadaşlar, biliyorum, hepimiz markette aynı duyguyu yaşıyoruz.
O fiyat etiketine baktığınızda boğazınıza bir şey düğümleniyor, değil mi?
Ama belki de bu hikâyelerle birbirimize biraz güç olabiliriz.
Kimimiz hesap kitap yapıyoruz, kimimiz “olsun, paylaşırız” diyoruz.
Sonunda aynı raftayız aslında — 101’in o yumurta reyonunda, hayatın ortasında.
Siz hiç böyle bir an yaşadınız mı?
Bir yabancının küçük bir sözüyle kalbiniz ısındı mı?
Ya da bir alışverişte, bir koli yumurta yüzünden kendinizi sorguladığınız oldu mu?
Yazın forumdaşlar…
Bugün belki 101’de 30’lu yumurta 119 TL ama, insanlık hâlâ paha biçilemez.
---
Son Söz: Hesaplardan Hikâyelere
O akşam eve dönerken yumurtaları tezgâha koydum.
Birini haşladım, kabuğunu soyarken o sahneyi düşündüm.
Emine teyzenin mahcup gülümsemesini, Zehra’nın içten yardım teklifini, Murat abinin mantıklı ama yumuşak tavrını.
Bir koli yumurta belki kırılgan şeydir, ama içindeki hayat, bir evin, bir sofranın, bir hikâyenin devamıdır.
Ve bazen, bir koli yumurtanın fiyatı üzerinden, insanın kalbini ölçersin.
---
Sizce de artık mesele yumurta değil mi?
Belki forumda bu başlık altında sadece “fiyat ne kadar oldu?” diye sormuştum.
Ama cevapları, hikâyeleri, anıları sizden bekliyorum.
Kim bilir, belki de o cevaplarda birbirimizin hayatına dokunacak bir sıcaklık buluruz.
Yani forumdaşlar, sizce…
101’de 30’lu yumurta kaç para?
Yoksa gerçekten sorulması gereken soru şu mu:
Bir koli umut, bugün kaç para?
Selam forumdaşlar,
Bu sabah markete gittim, sadece bir koli yumurta alacaktım… Ama o rafın önünde beş dakika kadar donup kaldım. Sebebi basit gibi görünüyor: 101’de 30’lu yumurta 119 TL olmuştu. Ama o an, sadece fiyatı değil, içimde bir şeyleri de tartmaya başladım.
İşte o an, marketin soğuk floresan ışıkları altında, hayatın hesabını yapan üç kişiyle yollarım kesişti: Emine teyze, Murat abi ve Zehra. Üçü de aynı rafta durmuş, ellerinde farklı markaların kolilerini tartıyordu. Ama tarttıkları aslında sadece yumurta değildi.
---
“Eskiden bir koliyle haftayı çıkarırdım…”
Emine teyze ilk konuşandı.
“Evladım, ben emekliyim, her sabah kahvaltıda haşlarım, torunlar gelirse menemen yaparım... Ama artık her yumurtayı hesaplıyorum. Eskiden bir koliyle haftayı çıkarırdım, şimdi kıyamıyorum.”
Sesi titriyordu. O titrek seste yılların emeği, sabrın sesi vardı. Yalnızca yumurtaya değil, torununa, evine, hayata sarılan bir kadının sesi.
Zehra, genç bir kadındı, belki yirmi beşinde. Elinde telefonu, fiyat karşılaştırma uygulamasına bakıyordu.
“Teyze, Bim’de 112 liraydı dün. Migros’ta 125. Ama orada kampanya vardı, ikinciye yüzde on indirim.”
Emine teyze anlamamış gibi baktı. Zehra devam etti, “Yani, eğer iki koli alırsak birini ucuza getiriyoruz.”
Teyze gülümsedi, “Kızım, ben birini zor alıyorum, sen ikiyi nasıl diyorsun?”
---
Erkek Mantığı: “Sorunu çözelim”
O sırada Murat abi devreye girdi.
“Bakın hanımlar,” dedi, “Ben hesap yaptım. Şimdi 101’in uygulamasında 10 TL’lik kupon var. Onu kullanırsanız fiyat 109’a düşüyor. Ama eğer aynı anda yağ da alırsanız, puan yükleniyor. Böylece bir sonraki alışverişte bedavaya geliyor.”
Kadınlar birbirine baktı.
Zehra, “Biz duygusal yaklaşıyoruz, sen stratejik düşünüyorsun,” dedi gülerek.
“Hayat strateji kızım,” dedi Murat abi. “Bütçeyi planlamazsan her şey seni ezer.”
O an düşündüm. Belki de gerçekten öyleydi. Erkekler çözüm odaklıydı, bir formül bulmaya çalışıyorlardı. Kadınlarsa çözümden önce anlamaya, hissetmeye çalışıyordu.
Emine teyze “Benim kuponum yok ama komşunun var, belki birlikte gideriz,” dedi.
Zehra hemen atıldı: “Ben alayım teyze, sana da bırakırım yarısını.”
Murat abi başını salladı. “İşte bu! Dayanışma dedikleri bu zaten.”
---
Bir Kolinin Ağırlığı
O an içimden bir şey koptu.
30’lu yumurta kolisinin ağırlığı 1.8 kilo belki, ama aslında o koli, insanların yükünü de taşıyordu.
Geçim sıkıntısının, umudun, emeğin, birbirini tanımadan paylaşılan küçük bir dayanışmanın ağırlığıydı o.
Kasaya doğru ilerledik birlikte.
Zehra’nın elinde iki koli, Emine teyzenin elinde bir. Murat abi sırada arkamızdaydı.
Kasiyer “Toplam 238 TL,” dediğinde, teyzenin gözleri karardı bir an.
“Benim emekli maaşımdan bu kadar giderse, elektrik faturasına ne kalır?” dedi sessizce.
Zehra hemen cüzdanına uzandı, “Teyze, boşver sen, ben ikisini ödeyeyim, sonra denk geldiğinde bana bir kahve ısmarlarsın.”
Murat abi gülümsedi, “Ben de poşetleri taşırım, kimse üzülmesin.”
O an fark ettim ki, mesele yumurtanın fiyatı değilmiş.
Mesele, insanın hâlâ insan kalabilmesiymiş.
---
Forumdaşlara Mesajım: Siz de Anlatın
Arkadaşlar, biliyorum, hepimiz markette aynı duyguyu yaşıyoruz.
O fiyat etiketine baktığınızda boğazınıza bir şey düğümleniyor, değil mi?
Ama belki de bu hikâyelerle birbirimize biraz güç olabiliriz.
Kimimiz hesap kitap yapıyoruz, kimimiz “olsun, paylaşırız” diyoruz.
Sonunda aynı raftayız aslında — 101’in o yumurta reyonunda, hayatın ortasında.
Siz hiç böyle bir an yaşadınız mı?
Bir yabancının küçük bir sözüyle kalbiniz ısındı mı?
Ya da bir alışverişte, bir koli yumurta yüzünden kendinizi sorguladığınız oldu mu?
Yazın forumdaşlar…
Bugün belki 101’de 30’lu yumurta 119 TL ama, insanlık hâlâ paha biçilemez.
---
Son Söz: Hesaplardan Hikâyelere
O akşam eve dönerken yumurtaları tezgâha koydum.
Birini haşladım, kabuğunu soyarken o sahneyi düşündüm.
Emine teyzenin mahcup gülümsemesini, Zehra’nın içten yardım teklifini, Murat abinin mantıklı ama yumuşak tavrını.
Bir koli yumurta belki kırılgan şeydir, ama içindeki hayat, bir evin, bir sofranın, bir hikâyenin devamıdır.
Ve bazen, bir koli yumurtanın fiyatı üzerinden, insanın kalbini ölçersin.
---
Sizce de artık mesele yumurta değil mi?
Belki forumda bu başlık altında sadece “fiyat ne kadar oldu?” diye sormuştum.
Ama cevapları, hikâyeleri, anıları sizden bekliyorum.
Kim bilir, belki de o cevaplarda birbirimizin hayatına dokunacak bir sıcaklık buluruz.
Yani forumdaşlar, sizce…
101’de 30’lu yumurta kaç para?
Yoksa gerçekten sorulması gereken soru şu mu:
Bir koli umut, bugün kaç para?