Zihnin labirentlerinde…

EsraBetül

Member
“Senaryomu ömrümün dönüm noktasında, başlangıçlarla sonların, ömürle mevtin kesiştiği bir vakitte yazdım. Birinci çocuğumu bekliyordum. Bu seyahat için umut, beklenti doluydum ve gergindim. Bir telefon geldi, sevgili dedem ölmüştü. Dedem hayatı boyunca İngiltere’nin kuzeyindeki kömür madencilerinin bölgesinde, konutların dorukları süslediği küçük bir konutta yaşadı. Göşterişsiz meskeninin kapısının üstünde Suki Lin yazan süslü, altın bir plaket çocukluğumdan beri beni daima büyülemişti. Dedeme daima Suki Lin nedir diye sorardım.

Duraksardı, bu isim hoşuma gidiyor kaygısı yalnızca. O öldükten daha sonra tavan içindeki eşyalara bakarken soluk, buruşuk, 60 yıllık bir siyah beyaz fotoğraf buldum. Siyah saçlı hoş bir bayanın portresiydi, gerisine dedem el yazısıyla Suki Lin yazmıştı. Mazideki bu bayan dedem için fazlaca değerliydi. İlgilerinin tabiatını bilemezdim lakin iddia edebilirdim. Birbirleri için ne söz ettikleri onların anılarındadır. her insanın iki vefat yaşayacağı söylenir. Birincisinde vücut dünyayı terkeder, ikincisinde anılar solup masraflar. Dedem gittiğine bakılırsa ikisinin hikayesi, şayet yaşıyorsa Suki Lin’in hafızasındadır. Kısa bir süre daha sonra kızımı doğurdum.

Soluğunun sesini, kokusunu, parmağımı saran minik elinin dokunuşunu zihnime kazımak, kokusunu şişeye doldurmak istedim. Ne yaparsam yapayım bu an yitip gidecekti. Bellek aşınır, geçmişe bir öznellik sisinin ortasından bakarız. Teğe bir asla geçmişe dönemeyiz” diyor HBO’nun sevilen bilimkurgu-western dizisi Westworld’ün ortak yaratıcısı, senaristi, imalcisi, direktörü Lisa Joy.

Dedesinin akabinde Lisa belleğin, anıların ne kadar kıymetli olduklarını ayrımsar. Tüm bunların geleceğimizi, kişiliğimizi oluşturduğunu saptar ve 2013’te özgün senaryosunu yazmaya başlar.

İklim felaketinin akabinde Miami sular altında kalmıştır. Çok sıcak havadan ötürü beşerler güneş battıktan daha sonra sokağa çıkarlar. Eski savaş gazisi, yeni zihin dedektifi Nick Bannister (Hugh Jackman) ve asker arkadaşı Watts (Thandie Newton) müşterilerini geçmişe gdolayıp hoş anılarını bir daha yaşatırlar. İkisi de yaralı, yalnız insanlardır. Bu nostaljik seyahat onları yaşama tutunmalarını sağlar. Yeraltı baronları, hata, cinayet, uyuşturucuyla gayret eden bölge savcısı Avery (Natalie Martinez) daima Nick’e danışır. Bir akşam Mae (Rebecca Ferguson) isimli gizemli, cazip bir bayan çıkagelir. Nick, uzun müddettir çektiği yalnızlığını dolduracağını sandığı bu bayandan hayli etkilenir. Tutkulu bir aşk yaşamaya başlarlar. Mae aniden yok olunca Nick’in saplantılı arayış seyahati başlar. Mae, onun düşlerindeki bayan mıdır, bir femme fatale (baştan çıkarıcı kadın) mıdır yoksa bir kurban mıdır?

Lisa Joy, anti kahraman Nick için aklında Hugh Jackman olarak senaryosunu muharrir. Jackman burada ikonik karakter Wolverine değildir artık, hümanist, dışarıdan kuvvetli görünse de içi acı doludur. Aşkından ve saplantısından ötürü gitmemesi gereken tehlikeli, karanlık yerlere sarfiyat. Greatest Showman’in akabinde bir daha Jackman’le oynayan Ferguson, sert, öngörülmez, acımasız, kırılgan, değişken kimlikleriyle, epey fazla karakteri muvaffakiyetle canlandırır. Emily Watts, Nick’e sadık, kuvvetli, savaşçı dirençli bir bayandır, Nick üzere geçmişte yaşamak istemez, geleceği seçer. Bilimkurgu, sinema noir (kara film), aksiyon, tansiyon, romantizm cinslerini içeren Reminiscence’de (Zihin Gezgini/ 2021) kahramanlar, kurbanlar yoktur, herkes bir karmaşıklığın içerisinde uğraş verir. Sinema de herşey birbiriyle ilişkilidir, tıpkı Rus bebekleri matriyoşkalar üzere bir olay öbür olaya bağlanır, katmanlar arttıkça artar.

Lisa Joy, tansiyonun ustası Alfred Hitchcock’un Vertigo’suna hürmette bulunmayı unutmaz. Kim Novak ile James Stewart’ın elele tutuşarak merdivenlerden kilisenin çan kulesine çıkma sahnesini Rebecca Fergusson ve Hugh Jackman’la bir dahaler. Burada gerçek vakitte ve duşta algılama olgusuna dikkat çeker. Joy, aksiyon sahnelerini muvaffakiyetle gerçekleştirmiştir. Kathryn Bigelow üzere uzman bir aksiyon direktörüdür.

Senarist, direktör, üretimci Lisa Joy teknik takımını Westworld’ün çalışanlarından oluşturur. İmaj direktörü Paul Cameron, imal dizayncısı Howard Cummings, kurgucu Mark Yoshikawa, kostüm dizayncısı Jeniffer Starzyk, bestekar Ramin Djawadi, Christopher Nolan’ın kardeşi, eşi ve imalcisi Jonathan Nolan. Westworld’de olduğu üzere Zihin Gezgini’nde de uzman, nostaljik bir atmosfer yaratırlar.

Lisa Joy’un yönettiği, senaryosunu yazdığı, imalcisi olduğu, Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis, Daniel Wu, Natalie Martinez, Marina de Tavira, Mojean Aria, Angela Sarafyan’ın oynadığı Reminiscence (Zihin Gezgini/ 2021) bugün gösterime girdi.