Yeni periyot öncesi uzmanından öğretmen ve ailelere ihtar

EsraBetül

Member
2021-2022 eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, bir daha yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerin akademik, toplumsal ve ruhsal ahenk süreci gündeme geldi. Ulusal Eğitim Bakanlığı ise yeni devir için ortaokul öğrencileri için 1-3 Eylül içinde uygulanacak ahenk eğitimlerinin çerçevesini belirledi. Toplumsal aralık, maske ve hijyen kuralları çerçevesinde başlayacak yeni eğitim-öğretim periyodunda, 1,5 yılın akabinde yüz yüze eğitime başlayacak öğrencilerin adaptasyon sürecinin kıymetine vurgu yapan Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Kısmı Lideri Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, ailelere ve eğitimcilere tekliflerde bulundu.

1,5 MİLYAR ÇOCUK ETKİLENDİ

Dünya genelinde, 1,5 milyarın üzerinde çocuğun ve gencin okulların kapalı kalması sürecinden etkilendiğinin hesaplandığını aktaran Doç. Dr. Coşkun, “Türkiye’de de 5,5 milyonun üzerinde çocuğun eğitime erişimden büsbütün koptuğu bir müddetçten bahsediyoruz. Dünya genelinde okulların kapalı kalma mühletleri açısından karşılaştırdığımızda Türkiye, okulların en uzun müddet kapalı kaldığı 4’üncü ülke olarak karşımıza çıkıyor. Bu bizim için epey dramatik aslında. Bu durum pandeminin ikinci yılında köy okullarının açılmasıyla biraz daha esnetildi lakin sonuçta ülke genelinde bütün okulları kapatmak durumunda kalan sayılı ülkelerden birisi olduk. Bunun epey dramatik sonuçları olacaktır” dedi.

AKADEMİK, TOPLUMSAL VE PSİKOSOSYAL SONUÇLARI OLACAK

Uzaktan eğitim sürecinin niteliğinden kaynaklanan öğrenme eksikliğinin, akademiden iktisada birfazlaca olumsuz kararı olacağının altını çizen Doç. Dr. Coşkun, “Çocukların bu pandemide yaşadıkları ya da yaşayacakları sıkıntıların akademik, toplumsal ve psikososyal sonuçları olacak. Natürel ki ekonomik sonuçları da olacak. Örneğin; bu yıl üniversiteye giriş imtihanında barajı aşamayan adayların sayısının evvelki senelera bakılırsa hayli olması bir şok yarattı. Lakin bu, beklenen bir durumdu. Zira adaylar yaklaşık 1,5 yıldır imtihana pandemi şartlarında, okuldan ve dershanelerinden uzak bir biçimde hazırlandılar. Şayet bu öğrenme eksiklikleri tamamlanmazsa, önümüzdeki senelerda akademik becerilerdeki boşluklar giderilmezse misal şoklar yaşayabiliriz. niye? Zira çocukların birtakım temel akademik maharetleri, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde olması gerektiği üzere geliştirilemedi. Bunlar geliştirilemezse üst basamaklara eksik maharetlerle devam edecekler. Bunları kesinlikle tamamlamak gerekiyor” sözlerini kullandı.

YÜKSEK BOYUTTA ‘YAZ UNUTMASI’ İLE KARŞILAŞACAK

“Eylülde okullar açılınca öğretmenler ve aileler, bizim ‘tatil unutması’ dediğimiz öğrenilenlerin yaz tatilinde unutulması durumuyla epeyce daha yüksek boyutta karşılaşacaklar” diyen Doç. Dr. Coşkun, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Örneğin pandemi devrinde birinci sınıfa online devam etmiş bir çocuk, tahminen okumayı yazmayı öğrenmişti lakin unutabilir. Birçoğu unutmuş olarak okula başlayacak. Dördüncü sınıf öğrencisi çarpım tablosunu ve temel matematik süreçleri yapıyor hale gelmiş olabilir fakat bunları unutmuş olacak. Çok

temel bilgilerde unutma, fazlaca daha kolay gerçekleşecek. Online öğrenmede, bilhassa küçük yaşlarda öğrenmenin en kalıcı hale gelmesini sağlayan öğrenci-öğretmen ve öğrenci-öğrenci etkileşimi, somut öğrenme minimuma iniyor. O yüzden öğrenme eksiklikleri epey fazla olacak.”

SEKİZİNCİ VE ON İKİNCİ SINIFLARA DİKKAT

Yeni eğitim-öğretim devrinde öğrencilerin adaptasyon sürecinde ailelere ve eğitimcilere büyük bakılırsav düştüğünün altını çizen Doç. Dr. Coşkun, “Aileler çocukları desteklemeli. Öğrenme eksikliği onlar için şaşırtan bir durum olmamalı. Evet, çocuklarımız her zamankinden daha fazla öğrenme açığıyla, eksiğiyle periyoda başlayacak. Eğitimcilerin bunun için yapması gereken en değerli şey ise çocukları ruhsal açıdan desteklemek. Zira unutma epeyce doğal bir müddetç. Öğrenememek de doğal bir müddetç. Lakin çabayı desteklemek, bütün bu aksilikleri ortadan kaldırabilecek değerli bir güçtür. Eğitimcilerin çocukların gayretlerini desteklemesi, ‘Evet sen kimi şeyleri unutmuş olabilirsin fakat seni destekleyeceğim. Unutma ya da muvaffakiyet ile ilgili yaşadığın telaşlar var ise, bu telaşları ortadan kaldıracağız ve sen tekrar yeni ayrıntıları öğrenebilecek hale geleceksin’ diye çocukları ve gençleri motive etmek gerekiyor. Bilhassa de imtihan devrinde olan sekizinci sınıf ve on ikinci sınıf öğrencilerinin özel olarak desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

EKSİKLİKLERİN VAKTİNDE TAMAMLANMASI İÇİN FIRSAT VERİLMELİ

Doç. Dr. Coşkun, sekizinci ve on ikinci sınıf öğrencilerinin ahenk sürecinin kolaylaşması için ise şu tekliflerde bulundu:

“Destekleyici öğretim programları hazırlayıp, çocuklara ve gençlere öğrenme eksikliklerini vaktinde tamamlayabilmeleri için fırsat verilmesi gerekiyor. Yoksa bir daha merkezi imtihanlarda, akademik başarıyı ölçen imtihanlarda başarısızlık yaşanacak ve bir süre daha sonra bu durum çocuklarda, ergenlerde ‘ben yapamıyorum, esasen eğitim sisteminde eksiklikler var” üzere motivasyonu engelleyen olumsuz algıya yol açacak. bahsetmiş olduğumiz öğrenme eksiklikleri vaktinde tamamlanabilirse ve çocuklara öğrenmeyi öğrenme marifetleri kazandırılırsa, yani kendi öğrenme eksiğini tespit edip o öğrenme eksiğini ortadan kaldıracak biçimde öğrenmeyi düzenleyebilmesi için rehberlik edilebilirse birfazlaca sorun çözülebilir diye düşünüyorum.”