Yeni olağanda yapay zekâya dayalı üretim öne çıkacak

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, 38. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda yapay zekâ ve alt kırımlarının üretime olan kazanımlarını anlattı

Endüstriyel haberleşme alanında faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association), 16-17 Aralık tarihleri içinde Türkiye Bilişim Derneği tarafınca Ankara’da düzenlenen 38. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda yer aldı. Çok sayıda iştirakçiye mesken sahipliği yapan kurultayda, “Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme’’ temalı oturumda konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, yeni dünya nizamında rekabet gücünün yapay zekâ dayanaklı üretimden geçtiğini vurguladı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafınca “Yeni Olağanda Dijital Ekonomi’’ temasıyla bu yıl 38’incisi düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultayı, 16-17 Aralık tarihleri içinde Ankara Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Endüstriyel haberleşme ve denetim ağı CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association) ise kurultayın sponsorları içinde yerini aldı. Cumhurbaşkanlığı, bağlı kuruluşlar, bakanlıklar, lokal idareler başta olmak üzere konusunda uzman konuşmacılar, kamu ve özel kesim yönetici ve çalışanları, endüstrici ve iş insanları, akademisyenler, teşebbüsçüler ve öğrencilerin iştirak gösterdiği kurultayda, ortasında bulunduğumuz pandemi sürecinde üretim başta olmak üzere ömrün her alanında zarurî hale gelen dijital dönüşüm konusu ele alındı.

Rekabet gücü, yapay zekâ takviyeli üretimden geçiyor

Kurultayın ikinci günü gerçekleşen “Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme’’ temalı oturumda konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, geleceği şekillendiren dijital dönüşüm teknolojilerinin dallarda sağladığı kazanımları şu sözlerle deklare etti: “kullanması her geçen gün artan yapay zekâ, yeni sanayi çağında üretim kabiliyeti kazanmanın en değerli aracı haline dönüşüyor. Sanayinin biroldukça iş kolunda tercih edilen yapay zekâ ve alt kırımları; güçten sıhhate, imalattan robotik kullanımlara kadar epeyce kapsamlı bir uygulama alanına sahip. Yapay zekâ ve alt kırımlarına entegre olan üretim sistemi, epeyce daha esnek ve üretken bir kimlik kazanıyor. Üretilen en son esere gelen güncellemeler, esnek üretim bantları yardımıyla ilgili değişikliklere kolay adapte olabilirken üretimdeki kusur riskini de minimize ederek verimlilik artışına imkan sağlıyor.’’

Vakit Hassas Ağ teknolojisinden yararlanan dünyanın birinci endüstriyel açık ağı

Sanayi 4.0’a uyumlu çalışan dijital fabrikaların hayata geçirilmesinde aygıtların haberleşmesini sağlayan endüstriyel haberleşme protokollerine dikkat çeken Tolga Bizel; “Endüstrinin önderleri tarafınca endüstriyel haberleşmenin geleceği olarak gösterilen Vakit Hassas Ağ (TSN) teknolojisi ise üretimde dijitalleşmenin yolunu açıyor. CLPA’nın en yeni teknolojisi olarak bu noktada devreye giren CC-Link IE TSN, Vakit Hassas Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın birinci endüstriyel açık ağı olarak öne çıkıyor. Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha süratli olan bu yeni jenerasyon teknoloji yardımıyla, Sanayi 4.0’ın gerekliliklerini yerine getirmek fazlaca büyük ölçüde kolaylaşıyor ve rekabet gücü artıyor’’ diyerek kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı