Yellen, tahvil piyasasındaki büyüme tasalarına katılmıyor

Trendio

Active member
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, tahvil piyasasında para siyasetinin ekonomik büyümeyi bastıracağına ait kaygıları işaret eden son hareketlere katılmadığına işaret ederken ve Kovid-19 pandemisinden devam eden toparlanmaya yönelik itimadını lisana getirdi.

Yellen, Pazar günü Bloomberg’e verdiği mülakatta, tahvil faizlerindeki keskin hareketler konusunda telaş duyup duymadığına ait bir soruya karşılık, “Hayır, kaygılı değilim. Uygun, sağlam bir toparlanma nazaranceğimizi düşünüyorum. İşsizlik oranı kayda paha bir biçimde düştü ve bu 2008 finans krizinden toparlanma üzere değil” dedi.

“Fed’in ne yapacağına karar vermede kullandığı bir çerçeve var” diyen Yellen, “Fed, varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklığa kavuşturdu” değerlendirmesinde bulundu.

Yellen, Fed’in faiz artırımının bir ön şartı olan nakdî gevşeme programının daraltılmasının başlatılması sonucunın alınmasının beklendiği Çarşamba günkü siyaset toplantısından birkaç gün evvel konuştu.

Yellen, Fed Lideri Jerome Powell’ın enflasyondaki mevcut yüksek seyrin vakit içinde azalacağına inandığını dediğini ve bunun kendininkiyle epey yakın bir görüş olduğunu vurguladı.

Biden’ın ekonomik paketleri

Yellen, Biden’ın Kongre’den geçmesi için bastırdığı uzun vadeli ekonomik programların Kovid-19 krizinden toparlanmanın güçlenmesine yardımcı olacağını söylemiş oldu.

Siyasalların müzakere ettiği toplumsal harcama paketinin temel etkisinin uzun vadeli potansiyel üretim üzerinde olacağını söyleyen Yellen, “Özellikle çocuk bakım sübvansiyonlarından, bilhassa anaokulu öncesi için sübvansiyonlardan tesir bekliyorum. İştirakten, bilhassa bayanların iştirakinden takviye bekliyorum ve bu büyümeyi güçlendirme eğilimi gösteriyor” dedi.

Yellen, ikiz paketlerin istihdam yaratması ve işgücü piyasasında kenarda bekleyen Amerikalıların birçoklarının geri dönmesine yardımcı olması gerektiğini söylemiş oldu ve hem de işgücü piyasası şartlarının güzelleşmekte olduğuna ait inancını lisana getirdi.

ABD Hazine Bakanı, “Hane halkının belirttiği ve bizim de bilgilerden gördüğümüz üzere, beşerler iş bulabilme yetenekleri konusunda güzel hissediyorlar. İş gücünün haricinde kalmış lakin sıhhatle ilgili sıkıntılar, çocuk bakım ya da okul üzere niçinlerden dolayı geri dönmemiş şahıslar var. Er ya da geç bunlardan kimilerinin işgücü piyasasına geri dönmesini bekliyorum” halinde konuştu.