Yazılım Güncellemeleri Sırasında Bilgilerinizden Olmayın

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
YAZILIM GÜNCELLEMELERİ DATA KAYBINA SEBEP OLABİLİR

Teknolojik aygıtların problemsiz çalışması ve güvenlik açıklarının giderilmesi ismine yazılım güncellemeleri yapmak kıymet taşıyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, tertipli olarak yapılan güncellemelerin bir fazlaca sorunu giderdiğini vurgularken güncellemeler sırasında karşılaşılan 5 değerli yanılgının bilgi kaybına sebep olabileceğinin altını çiziyor.

Akıllı aygıtlar başta olmak üzere tüm teknolojik aygıtlarda yazılım güncellemeleri yapmak birçok kullanıcı için olağan bir durum olarak karşımıza çıkıyor lakin güncellemeler sırasında karşılaşılan birtakım kusurlar kullanıcılar için bilgi kaybı riski yaratıyor. İşletim sisteminin güncellenmesi sırasında bilgi kaybına niçiniyet veren 5 kusura dikkat çeken Bilgi Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, bu kritik yanılgılar karşısında kullanıcılar için hayat kurtaracak tahlilleri aktarıyor.

Profesyonel Data Kurtarma Hizmeti Hayat Kurtarıyor

İşletim sistemi güncellemesi planlarken yapılacaklar listesinin üst sıralarında bir yedekleme oluşturmak yer alıyor. Yanlış gidebileceği düşünülen tüm olasılıklarla birlikte, evvela bilgilerin bulut ya da öbür bir şoföre yedeklenmesi gerektiğini belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, yedekleme daha sonrasında bilgileri denetim etmek gerektiğini ekliyor. Mümkün berbat senaryolar karşısında da aygıtlara müdahale edilmemesinin altını çizen Günal, katiyetle bir profesyonel bilgi kurtarma hizmetinin alınması gerektiğini tabir ediyor.

Kullanıcılar İçin Felaket Senaryosu Niteliğinde 5 Kritik Hata!

1. Ani güç kaybı yaşanması. Yazılım güncellemeleri sırasında teknolojik aygıtların ani güç kaybı yaşaması kullanıcıların data kaybetmesine sebep oluyor. Ani güç kayıpları, güncelleme sürecinin yarıda kesilmesini ve sistem üzerinde biçimlendirme durumunun gerçekleşmesi üzere durumlar dataların ziyan görmesine yol açıyor.

2. Şoför arızası yaşanması. İşletim sistemi güncellenirken karşılaşılabilecek bir şoför arızası, çeşitli felaket senaryolarına yol açıyor. Bu üzere durumlarda aygıtlarda yer alan datalara hiç bir biçimde erişim sağlanmıyor ve bilgileri geri alabilmek ismine kullanıcıların profesyonel data kurtarma hizmetine muhtaçlığı oluyor.

3. Kâfi depolama alanının bulunmaması. Sistem güncellemeleri sırasında şoförün kâfi depolama alanına sahip olmaması, sırf kısmi bir konseyime imkan tanıdığı için sistemin bir daha başlatılmasına niye olabiliyor. Bu esnada sistem rastgele bir belgeye erişimi de engelliyor. O denli ki kritik bir güncelleme süreci öncesinde şoför alanının denetim edilmesi hayati değer taşıyor. Suram sırasında kullanılan süreksiz evrakları barındırmak için sistem alanı ihtiyacının iki katına çıkarılması öneriliyor.

4. Kullanıcı kaynaklı yanlışlar. Bilinmeyen sebepler niçiniyle de işletim sistemi güncellemesi sırasında yanılgılar oluşabiliyor. Bu noktada bilgi kaybına sebep olan durum, ekseriyetle kullanıcı faktöründen kaynaklanıyor. Güncelleme sırasında gözlemlenen sorunlara karşı ekranda açılan bilgilendirici pencerelerin her vakit dikkate alınması gerekiyor. Aksi üzere bir durum kullanıcı tarafınca yapılan yanlış bir tercihe niye oluyor ve sisteme büyük ziyanlar veriyor. Bu niçinle tüm talimatların kullanıcılar tarafınca dikkatlice okunması öneriliyor.

5. EFS şifrelemesinin kaldırılması. Windows aygıtlarda belge şifreleme sistemi olan EFS, dataların güvenliği için büyük kıymet taşıyor fakat EFS şifrelemesi ile şifrelenen bilgiler, güncelleme daha sonrasında kullanıcılara data kayıpları yaşatabiliyor. Şifrelenmiş evrakların geri planında kullanılan anahtar kimlik belgesi, güncellemeler ile eski işletim sistemi içerisinde kaldığı için bilgilere ulaşmayı engelliyor. Bu niçinle kullanıcıların güncelleme öncesinde EFS şifrelemeye sahip datalarının olup olmadığını ya da bu özelliğin açık olup olmadığına dikkat etmesi gerekiyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı