Usta müelliflerden fuara övgü

EliteDizqn

Active member
İzmir Enternasyonal Fuarı açıldığı günden bu yana İzmirlilerin toplumsal ve kültürel taraftan beslendiği bir alan olmaya devam ediyor. 90 yıldır bu geleneğini sürdüren İzmir Enternasyonal Fuarı, Yunuslu Havuz yanında yer alan “Yüz Yüze Sohbetler” aktiflik alanında, birbirinden ünlü müellif, şair, kelam muharriri, direktör, bestekar, belgesel direktörü ve akademisyeni fuar ziyaretçileri ile buluşturuyor.

“Yüz Yüze Sohbetler” aktifliğinin, değerli konuklarından olan; müellif, gazeteci ve belgesel direktörü Nebil Özgentürk, Türkiye’nin en kıymetli belgesel direktörlerinden birisi olarak İzmir Enternasyonal Fuarı ziyaretçilerinden büyük ilgi gördü. Fuarda, Nebil Özgentürk’ün dinleyenleri ile sohbetindilk evvel, “Ferhan Şensoy’un Edebiyat Yolculuğu” isimli belgeseli gösterime sunuldu. Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz fazlaca bedelli tiyatrocu, müellif, direktör Ferhan Şensoy bu vesile ile İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sevenleri tarafınca bir sefer daha sevgi ve hasretle anıldı. Nebil Özgentürk sohbetinde, Türk ve dünya edebiyatına damgasını vuran kıymetli isimlerden olan Nazım Hikmet’in, Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in, Attila İlhan’ın ve Rıfat Ilgaz’ın anılarından ve yaşamlarımdan belirli kesitlere yer verdi.

Özgentürk konuşmasında, “Çocuklarınıza kitap okutun, para ile satın alınamayacak pahaları çabucak hemen küçük yaşlarda öğretmeye çalışın” dedi. İzmir’in ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nın hayatındaki yeri ve kıymetine de vurgu yaparak kelamlarına şöyle devam etti:

“Adanalıyım, üniversiteyi İzmir’de okudum. Gençlik yıllarım bu kentte geçti. Deklanşöre birinci kere bu fuarda bastım. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bende başka bir yeri vardır, bu yıl gördüğüm kadarıyla tıpkı şenlik ortamı ve keyifli bir fuar yaşanıyor. Benim dileğim fuarda kültürel aktifliklerin daha da artması tarafındadır. Benim için, Kültürpark İzmir’in en değerli yeridir, burada çokça ağaç olsun, tabiatına ziyan verecek tek bir çivi çakılmasın isterim. Bu 90 yıllık fuarla benim gönül bağım var ve daha birçok 90 senelera diyorum”.

Fuar bu yıl fazlaca canlı ve sevinçli

“Yüz Yüze Sohbetler”in başka kıymetli konuklarından biri ise araştırmacı gazeteci ve müellif Hürmet Öztürk oldu. Dinleyenleri ile “Tarikatlar ve Cemaatler” hakkında yaptığı yazı dizisi hakkında karşılıklı sohbet eden Öztürk, İzmir Enternasyonal Fuarı için şunları söylemiş oldu:

“Fuara daha evvel bir fazlaca kere kitap ve imza günleri için gelmiştim. Fuar bu yıl epeyce canlı ve neşeli… Bizler, epeyce eski fuarları gördük. Gazino külçeşidini nazarann jenerasyon olarak, 1 ay süren fuarlarda hayli ünlü isimleri burada izlerdik. Bu yıl 90’ıncı yılını kutlayan fuarın daha kaç hoş fuarlar yaşamasını diliyorum”.

Fuara gelince eski günleri hatırlıyorum

“Nasreddin’i niye Yazdım” söyleşisinde okurlarıyla buluşan kelam müellifi, bestekar ve muharrir Hüsnü Arkan; “Fuara gelince fazlaca eski günleri hatırlıyorum, çocukluğum gençliğim bu sokaklarda ve gazinolarda geçti. Fuar deyince aklıma gelen birinci şey bizim o senelerda tek cümbüşümüz olan gazinolardı” dedi.

“Fuar, Türkiye’nin aydınlık yüzü”

İktisat, siyaset, tarih, sanat üzere bir epey alanda makaleleri bulunan ve çeşitli mecmualarda yazıları yayınlanan Yalın Alpay “Yüz Yüze Sohbetler” aktiflik alanında okurlarının büyük ilgisi eşliğinde kitaplarını imzaladı ve fuar hakkında şunları söylemiş oldu:

“Fuar deyince İzmir, İzmir deyince aklıma Türkiye’nin entelektüel ve aydınlık yüzü geliyor. Fuarda olmak epeyce hoş, İzmir’de olmak epeyce güzel… Heyecan verici İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 90. yaşını kutluyorum” dedi.

İzmir’in havasını solumak, fuarda olmak epeyce heyecan verici

Eskişehir Anadolu Lisesi’nde ideoloji öğretmenliği yapan ve beraberinde müellif olan Ali Lidar, elindeki dört yüzden çok lisan ve lehçeye çevrilmiş iki binin üzerinde “Küçük Prens” kitabıyla kurduğu Küçük Prens Müzesi’ni İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tanıttı. Lidar, “İzmir’in havasını solumak, fuarda olmak hayli heyecan verici. 90’ıncı yılında bu biçimde hoş etkinliklerle bizi İzmirlilerle buluşturan fuar tertibine teşekkürler ediyorum” dedi.

Yunuslu Havuz yanında yer alan “Yüz Yüze Sohbetler” sahnesinde, 12 Eylül Pazar gününe kadar söyleşilere devam edilecek. Sahnede sırasıyla Ataol Bahremoğlu, Aydın Şimşek Hidayet Karakuş, Direktör Ertekin Akpınar, Zafer Fehmi Yörük, Cihan Demirci, Melek Gülnur Aksop, Uzman Psikolog Tolga Nasuh Ortan, Psikolog İrem Erayaş, Ahmet Uhri, Nejat Satı, Barış İnce, Mine Söğüt, Ayşe Şahin, Lal Laleş, Şeyhmus Diken, Şükrü Erbaş ve Metin Hara’yı sevenleri ile buluşacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı