Geçersiz yardımseverlik teşebbüsleri ile dolandırılmayın
Siber güvenlik şirketi ESET, yardım mazeretiyle para isteyen kimi web siteleri saptadı. Siber dolandırıcılar Ukrayna halkı ile dayanışmak için duygusal ancak düzmece davetler yaparak ya da halkı ülkenin savunma eforlarının finanse edilmesine yardımcı olmaya zorlayarak gibisi bir temayı kullanma eğilimi gösteriyorlar.
Kriz vakit içinderında beşerler içlerindeki yardımseverliği ortaya çıkarmak, güç durumdakilere takviye olmak ister. Ne yazık ki bu devirler en berbat dolandırıcıların da ortaya çıkması için bir fırsat oluyor. Dolandırıcılar da haber başlıklarını takip ediyorlar ve insanların paralarını almak için kolları sıvıyorlar. Buna COVID-19 salgınında tekraren şahit olduk. Artık de Ukrayna’daki savaşın başlamasının üzerinden daha birkaç gün geçmemişken tıpkı senaryo yenidenlanıyor. Krizden endişeleniyor ve bağış yaparak alandaki insani çalışmaları desteklemenin bir yolunu arıyorsanız paranızın hakikat maksatlar için harcandığından emin olun.
Web siteleri ‘yardımın’ nasıl kullanılacağına ait fazlaca belgisiz savlarda bulunuyor. bir daha de, daha yakından incelenecek olursa hiç birinin yasal bir tertibi temsil etmediği net bir biçimde anlaşılabiliyor.
Dikkatli olunması gereken tesir alanlarından kimileri şunlar:
Düzmece yardımseverlik teşebbüsleri nasıl önlenir?
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı
Siber güvenlik şirketi ESET, yardım mazeretiyle para isteyen kimi web siteleri saptadı. Siber dolandırıcılar Ukrayna halkı ile dayanışmak için duygusal ancak düzmece davetler yaparak ya da halkı ülkenin savunma eforlarının finanse edilmesine yardımcı olmaya zorlayarak gibisi bir temayı kullanma eğilimi gösteriyorlar.
Kriz vakit içinderında beşerler içlerindeki yardımseverliği ortaya çıkarmak, güç durumdakilere takviye olmak ister. Ne yazık ki bu devirler en berbat dolandırıcıların da ortaya çıkması için bir fırsat oluyor. Dolandırıcılar da haber başlıklarını takip ediyorlar ve insanların paralarını almak için kolları sıvıyorlar. Buna COVID-19 salgınında tekraren şahit olduk. Artık de Ukrayna’daki savaşın başlamasının üzerinden daha birkaç gün geçmemişken tıpkı senaryo yenidenlanıyor. Krizden endişeleniyor ve bağış yaparak alandaki insani çalışmaları desteklemenin bir yolunu arıyorsanız paranızın hakikat maksatlar için harcandığından emin olun.
Web siteleri ‘yardımın’ nasıl kullanılacağına ait fazlaca belgisiz savlarda bulunuyor. bir daha de, daha yakından incelenecek olursa hiç birinin yasal bir tertibi temsil etmediği net bir biçimde anlaşılabiliyor.
Dikkatli olunması gereken tesir alanlarından kimileri şunlar:
- help-for-ukraine[.]eu
- tokenukraine[.]com
- supportukraine[.]today
- ukrainecharity[.]gives
- ukrainesolidarity[.]org
- ukraine-solidarity[.]com
- saveukraine[.]today
Düzmece yardımseverlik teşebbüsleri nasıl önlenir?
- Bağış yapmadan evvel denetim edin. En yeterlisi alanda çalışma geçmişi olan ve Ukrayna’da faaliyet gösteren ya da ortakları olan tanınmış tertiplerle çalışmanız olacaktır.
- Tertibin web sitesi aracılığıyla bağış yapın ya da bilgi almak için direkt yardım kuruluşuna başvurun.
- Para aktarma ya da armağan kartları gönderme taleplerine karşı dikkatli olun. Yardım kuruluşları olağanda bu çeşit ‘bağış’ taleplerinde bulunmaz.
- Bilhassa bilinmeyen kaynaklardan gelen ve kuşku uyandıran teklifsiz e-postalar ya da toplumsal medya iletilerindeki irtibatları tıklamayın ya da ekleri indirmeyin. Sizi farkında olmadan aygıtınıza berbat hedefli yazılım indirmeniz için kandırmaya çalışıyor olabilirler.
- İletinin gerçek olduğunu doğrulamadıkça emniyetli kaynaklardan gelen bildirilere karşı bile dikkatli olun. Bunun için kelam konusu kaynakla, size ulaşmak için kullanılan yoldan farklı bir sistemle ilişki kurun (size e-posta ile ulaşıldıysa, telefonla irtibat kurun).
- Tertibin yasal olduğunu doğrulamadıkça, bir yardım kuruluşunun tanıtımının yapıldığı toplumsal medya paylaşımlarına kuşkuyla yaklaşın. Bunu öneren dostunuz araştırmamış olabilir ve bir toplumsal medya paylaşımının aldığı beğeni sayısı, legallik konusunda pek bir mana söz etmez.
- Yersiz baskılara boyun eğmeyin – dolandırıcılar çabucak bağışta bulunmanız için durumun aciliyetini kullanmaya çalışır.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı