Ukrayna’da Yılbaşı Gecesi: Sirenlere rağmen kazanılacağı kesin

Trendio

Active member
Durum: 01/01/2023 04:10

Ukrayna sıkıyönetim altında ilk yeni yılını yaşıyor. Yine de, ülkedeki insanlar mümkün olduğunca kutlama yapmaya çalışıyor. Başkanları onları teşvik etti.

kaydeden Andrea Beer WDR, şu anda Kiev

Kiev’de yeni yıl, eski sonun gittiği gibi başladı: on iki buçukta sirenler öttü, bir çarpışma oldu ve ülke çapında bir hava saldırısı oldu.

Ukrayna’da yılbaşı bu yıl farklı geçti. Sıkıyönetim yürürlükte, toplu toplantılar ve havai fişekler yasak ve sokağa çıkma yasakları kaldırılmıyor. Nokta 12 sokaklarda veya meydanlarda halka açık bir şekilde tost yaptı – bu yoktu. Her şeye rağmen yeni yıl karşılandı. Bazıları sokağa çıkma yasağından kaçınmak için bir oda kiraladı ve geceyi burada geçirdi.

İnsanlar kapanış saatine kadar Kiev’deki Sophienplatz’daki Noel ağacında kutladılar.

Resim: REUTERS

Savaştan biraz uzaklaşmak

Konserler ve tiyatro gösterileri vardı ve çocuklara Sophienplatz’daki Noel ağacının yanında kollarına beyaz barış güvercinleri bastırıldı. Veronika Kulehina çocuklarıyla geldi.

Yılbaşı gecesi Rus saldırılarının şoku 42 yaşındaki genç kızın iliklerine kadar işlemiş: “Çok zor da olsa yeni yılı böyle kutlamak istiyorlar sanırım” diyor. “Artık çocuklarıma bu saldırıları yaşatacak gücüm yok. İlk patlamaya çok yaklaşmıştık ve çok korkutucuydu.”

2023’ün getireceklerinden korku

Bakhmut çevresindeki Donbass’ta savaş özellikle kanlı bir şekilde sürüyor ve Rus ordusu hala Ukrayna’nın bazı bölgelerini işgal ediyor. Batı Ukrayna’daki Rivne’den Serhej, yeni yıla kasvetli bakıyor: “2022 gibi erken bir tarihte, hayatım esas olarak savaştan ibaretti ve bu barış savaşı devam ediyor” diye inanıyor.

Serhey, “Ukrayna için büyük bir trajedi ve kişisel olarak benim için de çok zor bir yıl oldu” diyor. “Eylülde askere alındım ve Kiev’de telsiz operatörü eğitimi alıyorum. Yedek asker olmama rağmen ilk kez askere gidiyorum ve yılbaşı gecesi benim için gerçekten çok zor çünkü ‘ hiç böyle bir şey yaşamadım.”

Fizikçi Cherkasy’de görev yapıyor ve Ukrayna’nın Rusya’yı yeneceğinden emin. Ülkedeki insanların yüzde 90’ından biraz fazlası gibi düşünüyor. Bu, ünlü Razumkow Enstitüsü tarafından yapılan bir anketle gösterilmiştir.

Selenskyj cesaret vermek istiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky 18 dakikalık yeni yıl konuşmasında buna da işaret etti: 2022 yılı, 24 Şubat sabahı saat dörtte Rus işgaliyle, ilk roketlerin illüzyon labirentini yerle bir etmesiyle başladı.

Zelenskyj, “Karanlıktı, gürültülüydü, birçokları için zor ve bazıları için korkutucuydu. O zamandan bu yana 311 gün geçti.” “Hala bizim için karanlık, gürültülü ve karmaşık olabilir, ancak bir daha asla korkmayacağız ve bir daha asla utanmayacağız. Bu bizim yılımızdı. Ukrayna yılı, Ukraynalıların yılı.”

Zelensykj, toplumdaki tüm insanlara ve ülkenin müttefiklerine destekleri için teşekkür etti. Acı çekmeyi ve bombalamayı hatırlattı – ayrıca çocukları, Melitopol gibi Rus işgali altındaki yerleri veya Donbass’taki şehirleri ve Cherson veya Isjum gibi kurtarılmış yerleri hatırlattı. 2023 Ukraynalılar için yurtdışından eve, Rus esaretinden ailelerine, saldırı savaşından normal hayata dönüş yılı olmalı.

Zelenskyy, “Sevgili Ukraynalılar, hepimize tek bir şey diliyorum – Zafer. Yeni Yıl böyle gelsin. Bunun için savaşmaya hazırız.” “Bu yüzden her birimiz buradayız. Ben buradayım. Biz buradayız. Siz buradasınız. Herkes burada. Hepimiz Ukrayna’yız. Ukrayna’ya şükürler olsun – Yeni Yılınız Kutlu Olsun.”