Ukrayna-Belarus sınırı: Üçüncü cephenin hayaleti

Trendio

Active member

raporlamak

Durum: 25.01.2023 11:47

Doğu ve güneydeki cephelere kıyasla, Belarus sınırındaki kuzeybatı Ukrayna sakin. Ancak Beyaz Rusya’dan gelecek bir işgal, bölgeyi bir hayalet gibi kuşatıyor. Askerler acil durumlar için eğitim alıyor.

Peter Sawicki, Deutschlandfunk, şu anda Kiev

Üçlü gruplar halinde, iki asker grubu kumlu arazide küçük adımlarla ilerliyor ve tüfek yaylım ateşi açıyor. Her birkaç metrede bir dönerler ve bir sonraki atıcı çevredeki kum tepelerine veya 100 metre uzaklıktaki hedeflere ateş eder.

Bölgesel Savunma’nın bir tüfek taburu – yedek askerler ve gönüllülerden oluşan bir birim – kuzeybatı Ukrayna’nın Volhynia bölgesindeki bir çam ormanında eğitim veriyor. Mykola’nın bu sabah düpedüz sessiz bir vardiyası var. Tüfekler için dergi dağıtan bir masada oturuyor:

Zorlu arazide isabetli atış yapmakla ilgili. Ve bu, patlamalara alışmakla, meydana geldiklerinde nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmekle ilgili.

Daha sonra bir tanksavar mayını patlar ve bölgeyi sallar. Mykola bunu neredeyse soğuk bırakır. Asıl tehlike burada. Birkaç kilometre kuzeyde Ukrayna, işgali sırasında Rusya’ya lojistik destek sağlayan Beyaz Rusya ile sınır komşusudur.

Yeni saldırıyla ilgili spekülasyonlar

Beyaz Rusya’nın bu sefer bu bölgede de yeni bir taarruza geçeceği konusunda aylardır spekülasyonlar yapılıyor. Gelirlerse Mykola, “Buradaki ruh hali harika. Kimse korkmuyor, herkes hazır. 24 Şubat sabah 6’dan beri buradayım – herkes gibi gönüllü olarak buradayım” diyor.

Olga daha az rahat görünüyor. Askeri doktor ciddi bir ifadeyle tatbikatlarda neyin önemli olduğunu da açıklıyor: “Acil durumlardan geçiyoruz. Hatta hayati tehlike oluşturan yaralanmaları kendi kendinize tedavi edebilirsiniz. Örneğin kanamayı bağlayarak.”

Şimdiye kadar Volhynia’da tek bir kurşun bile atılmadı. Buradaki birçoğunun Belarus’ta akrabaları var ve bazılarıyla hala iletişim halindeler. 25 yıllık askerlik tecrübesi olan Anatoly gibi, baba ve dede: “İşgale kadar Beyaz Rusya ile iyi ilişkilerimiz vardı, birbirimizi ziyaret ederdik. Yengem orada yaşıyor. Hala sık sık arıyor ve nasıl olduğunu soruyor. Yapıyoruz. “

Ancak akrabalık artık bir rol oynamıyor, diye vurguluyor Komutan Vlad. Acil bir duruma hazırlanmalısınız, gerilim artıyor:

Bildiğimiz kadarıyla Rusya ve Beyaz Rusya sınıra giderek daha fazla asker yığıyor. Rusya aylardır doğu Ukrayna’da çok az şey başardı. Bu yüzden iki ordunun da bize saldırabileceğini düşünüyorum.
Çok sayıda bataklık ve orman

Vadim, 1,5 metre derinliğindeki dolambaçlı bir labirentte hızlı adımlarla ilerliyor. Ukrayna-Belarus sınır bölgesindeki hendeklerin yakın zamanda kazılmış olduğu, bunları tutturmak için kullanılan ahşabın taze kokusu ve açık renginden anlaşılmaktadır. Görünüşe göre tabur uzun süredir buraya yerleşiyor.

Vadim bir yedek subay, 2014’ten sonra Donbass’ta savaştı. İşgalden bu yana kuzeybatı Ukrayna’da görev yaptı ve tarafını bir avantaj olarak görüyor: “Askeri açıdan Beyaz Rusya’dan bir saldırı anlamsız. Her şey Bu bizim lehimize, doğa bile bizden yana. Ayrıca sürprizlerimiz de var.”

Komutan Vlad, Ukrayna’nın kuzeybatısındaki Volhynia bölgesindeki çam ormanındaki tatbikatlar sırasında.

Resim: Peter Sawicki

Sınır bölgesinde çok sayıda bataklık ve orman bulunmaktadır. Ek olarak, şimdiye kadarki ılıman kış aylarında, zemin neredeyse hiç donmadı, bu da ağır ekipmanların hareketini engelleyecektir. Ayrıca bölgenin yoğun bir şekilde mayınlandığı söyleniyor.

Ancak on bir aylık savaş boyunca burada herhangi bir çatışma yaşanmamış olsa bile, gerilim devam ediyor, diye açıklıyor Vadim: “Hiçbir şey olmuyor gibi görünmesi, arkama yaslanıp rahatlayabileceğim anlamına gelmez. Doğu’da sessizlik beni korkuttu. Burada her zaman savaşmaya hazır olmalıyız çünkü rakibimizin tam olarak ne planladığını bilmiyoruz.”

Alman askeri teknolojisine övgü

Subay, kalıcı tatbikatların kuzeybatıda aktif çatışma olmadan bile anlamlı olduğunu ekliyor. Çünkü doğuda ve güneyde cephelere tekrar tekrar savaşçılar atanırdı. Egzersizler onları zihinsel olarak hazırlar.

Ekipmanla ilgili olarak, Vadim neredeyse diplomatik. “Leopard 2” tankları hakkında doğrudan tartışmaya girmiyor. Ancak Alman askeri teknolojisini kesinlikle övüyor: “Yeni tanklara ihtiyacımız var. Sovyet T-72 modelleri kendilerini yalnızca sınırlı bir ölçüde kanıtladılar. Topçularla benzer bir hikaye. Almanya’dan Panzerhaubitze 2000 çok güçlü ve çok daha az olası. Bununla askerlerimizin savaş mevzilerinde kendilerini daha güvende hissettiklerini hissedin.”

Koruyucu tedbir olarak eğitim

Çam ormanı içindeki kum tepeciklerinin ortasında 2 saat sonra atış talimi sona eriyor. Baba ve dede Anatoly kararlı ama düşünceli görünüyor: “Hepimiz savaşın bir an önce bitmesini diliyoruz. Ailelerimizin yanına dönebilelim. Belaruslular bizimle savaşmak istemiyorlar sanırım. Ama baskı yapabilirler.” Rusya tarafından.”

Askeri doktor Olga bile Ukrayna’da silahların yakın zamanda susacağına inanmıyor. Ana bölgeniz Volhynia da sahne olacak mı?

En iyi durumda, yakında bitecek. En kötü durumda, burada kavgalar var. Bu sadece savaş. Elbette Beyaz Rusya’dan da bir saldırı gelmesi olası. Yapabileceğimiz şey eğitmek.
Üçüncü cephenin hayaleti – Ukrayna-Belarus sınırında endişe ve meydan okuma

Peter Sawicki, WDR, şu anda Kiev, 25 Ocak 2023 10:36