Ünlü sunucu Josh Gates’in köpekbalıklarıyla dalışı Discovery+’da ekrana geliyor

EsraBetül

Member
Ünlü sunucu Josh Gates, Köpekbalığı Haftası için çocukluk kahramanı William Shatner’la irtibata geçer. Hamasetini toplayan Gates’in vazifesi; dehşetin tabiatını anlamak için köpekbalıklarıyla dolu bir suya girmek ve bir apeks avcısı yani büyük beyaz köpekbalığıyla yüz yüze gelmektir. Tüm bu serüveni Josh Gates ile konuştuk.

‘HARİKA! NE VAKİT GİDİYORUZ!’

Josh Gates: “Geçen yıl William Shatner’la Köpekbalığı Haftası için zoom üzerinden röportaj yapmayı başardım. Bu konuşma sırasında köpekbalıklarına olan merakını ve onlara karşı duyduğu endişeyi lisana getirdi. Ek olarak hayatı boyunca tüplü dalış yaptığını öğrendim. Ve bu yıl Köpekbalığı Haftası’nı planlarken tahminen kabul eder diye ‘niçin Shatner’ı aramıyoruz?’ dedik. Onu aradık ve ‘Harika, ne vakit gidiyoruz?’ dedi. Ağzımız açık kaldı.”

‘KORKMUYORSANIZ NİTEKİM DELİSİNİZ’

– Daha evvel hiç köpek balıklarıyla yüzdünüz mü? Nasıl bir tecrübeydi?

Josh Gates: bir evvel birkaç sefer köpek balıklarıyla yüzme fırsatım oldu. Birkaç yıl evvel Güney Afrika’da büyük beyazlarla kafes dalışı yaptığımız bir Köpekbalığı Haftası programı çekmiştim. Sahiden heyecan vericiydi lakin bu büsbütün farklı bir tecrübeydi. Bu sefer, Karayip resif köpekbalıklarının olduğu yerde zincirli zırhla, kaplan köpekbalıklarıyla da kafessiz ve zırhsız dalış yaptık. Bu nitekim heyecan verici bir şey, zira kaplan köpek balıkları uç yırtıcılardır ve insan yiyebilirler. Bu, benim için köpek balığı dalışı konusunda üst düzey bir tecrübeydi diyebiliriz.

– Pekala, köpek balığı korkusuna değinirsek, siz onlardan hiç korktunuz mu?

J.G: Evet. Bence, köpekbalıklarından bir biçimde korkmuyorsanız, muhtemelen delisiniz. Yani, bunlar yırtıcı hayvanlar ve bizim ortasında bulunmamamız gereken bir dünyada yaşıyorlar. Bu onların alanı. Ve bu yüzden, dehşet olsun ya da olmasın, bu hayvanlara hakikaten hürmet duymalısınız. Onlar Hollywood’un yarattığı akılsız mevt makineleri değiller. Çok zeki hayvanlar, lakin yırtıcılar. Yani bir dalış teknesindeyken suda yüzen bir yüzgeç gördüğünüzde, birinci içgüdünüz tekniçin inmemektir. Hepimiz bunu hissediyoruz. Fakat hususumuz bu dehşetin üstesinden gelmek ve köpekbalıklarının canavar olmadığını anlamak.

– Zincirli zırhtan bahsettiniz, lakin bir dalışa gitmedilk evvel bunun üzere ne çeşit tedbirler alınmalı?

J.G: Bence almanız gereken en büyük tedbir yanlışsız bireylerle çalıştığınızdan emin olmak. Köpekbalıklarıyla tek başınıza dalmak istemezsiniz. Karayip resif köpekbalıklarıyla dalış yaparken ben ve birlikte olduğumuz köpekbalığı uzmanı Christina Zenarro, zincirli zırh taktık. Zira yiyecek dolu bir yem kutusu taşıyorduk ve köpekbalıklarının içeri girmesini sağlamaya çalışıyorduk. Ve bu kanlı yiyecek torbasıyla en tabanda olduğunuzda biraz korunmak isteyebilirsiniz. Zira köpekbalıkları hakikaten meraklı olurlar ve meraklarını ağızlarıyla gösterirler.