Üniversitede ‘ikinci öğretim’ hakkında bilmeniz gerekenler Bildiğiniz üzere üniversitelerde ki eğitim sabah saatlerinde başlayıp çoklukla akşam 5’e kadar sürmektedir.
Lakin kimi üniversiteler bu saatlerin haricinde da akşamda eğitim verebiliyor. Bu eğitimi verdiklerini de vurgulamak için akşam dersleri için ikinci öğretim sözü kullanılıyor.
Hem puan olarak biraz daha düşük olması birebir vakitte çalışacak öğrenciler için uygun olması ikinci öğretime ilgiyi fazlası ile arttırmıştır.
Tercih sürecinde kısımların ikinci öğretim seçeneğini bakılırsan adaylar, “İkinci öğretim nedir, diplomada muharrir mı? Örgün ve ikinci öğretim farkları nelerdir?, İkinci öğretim saatleri nasıl?” üzere mevzuları araştırıyor.
İşte tercihte bulunmadan evvel bilmeniz gerekenler…
İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
ÖRGÜN VS İKİNCİ ÖĞRETİM
Lakin kimi üniversiteler bu saatlerin haricinde da akşamda eğitim verebiliyor. Bu eğitimi verdiklerini de vurgulamak için akşam dersleri için ikinci öğretim sözü kullanılıyor.
Hem puan olarak biraz daha düşük olması birebir vakitte çalışacak öğrenciler için uygun olması ikinci öğretime ilgiyi fazlası ile arttırmıştır.
Tercih sürecinde kısımların ikinci öğretim seçeneğini bakılırsan adaylar, “İkinci öğretim nedir, diplomada muharrir mı? Örgün ve ikinci öğretim farkları nelerdir?, İkinci öğretim saatleri nasıl?” üzere mevzuları araştırıyor.
İşte tercihte bulunmadan evvel bilmeniz gerekenler…
İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR, NE DEĞİLDİR?
İkinci öğretim sözü birtakım üniversitelerde önlisans ve lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin örgün öğretim saatleri haricinde ekseriyetle akşam üstü saatlerde eğitim verildiği manasına gelir.
İkinci öğretim ve birinci öğretim dersleri birebirdir ve çoklukla tıpkı hocalar tarafınca verilir. Mezun olduğunuzda diplomalar içinde bir farklılık yoktur, diplomanızda “ikinci örgün eğitim” diye bir ibare bulunmaz.
İkinci öğretim birinci öğretim derslerine girebilir mi sorusuna gelirsek de, şayet hocanızdan müsaade alırsanız birinci öğretim derslerine de katılabilirsiniz.
İkinci öğretim ders giriş çıkış saatleri genel olarak saat 5 ile akşam 11 içindedır. Lakin derslerin 3 civarında başladığı ve daha erken bittiği de çoğunlukla rastlanmaktadır.
İkinci öğretim de tıpkı birinci öğretim kısımları üzere tercih edeceksiniz. Bunun için kısmın yanında ikinci öğretim ibaresini görürsünüz ve kısmın kodunu ÖSYM’ye tercih bildirirken iletirsiniz.
İkinci öğretim öğrencilerinin dersleri mesai saati haricinde olduğu için öğretim bakılırsavlileri ekstra mesai parası alıyor. Hal bu biçimde olunca ekstra masraflar niçini ile öğrencilerden devir başı harç parası alınıyor.
İkinci öğretim diploma programlarından muvaffakiyet bakımından bulunduğu sınıfın birinci yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.
ÖRGÜN VS İKİNCİ ÖĞRETİM
- Okula giriş çıkış saatleri yani ders saatler farklıdır.
- Harç fiyatları örgün öğretime göre fazlaca daha yüksektir.
- Puanları örgün öğretime nazaran daha düşüktür.
- İkinci öğretim kısımlarında devam zaruriliği ile birinci öğretim kısımlarında devam mecburiliği birebirdir. Rastgele bir fark yoktur.
- Tıpkı hocalar tarafınca ders verilir.
- Diploma her iki öğretimde de birebirdir.
- Ders sayıları birebirdir. Eğitim kalitesinden hiç bir fark yoktur.