Thorndike etki yasası nedir ?

Erkutlu

Global Mod
Global Mod
Merhaba arkadaşlar, küçük bir hikâyeyle başlamak istiyorum

Geçen hafta kahve içmek için gittiğim küçük bir kafede, yan masada sohbet eden iki arkadaşın konuşmasına kulak misafiri oldum. Biri, yeni işinde motivasyonunu artırmak için yöntemler arayan bir erkekti; diğeri ise ekibindeki iletişim sorunlarını çözmeye çalışan bir kadındı. Konu öyle bir noktaya geldi ki, bana Thorndike’in etki yasasını düşündürdü. Birden aklıma geldi: Neden bunu forumda paylaşmayayım ve tartışmayalım?

Thorndike Etki Yasası: Basit Bir Tanım

Thorndike’in etki yasası, 20. yüzyılın başında psikolojiye yön veren bir kavramdır. Edward Thorndike, hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerde, bir davranışın sonucunun o davranışı tekrarlama olasılığını belirlediğini gözlemlemiştir. Ödüllendirilen davranışlar pekişirken, olumsuz sonuç verenler zamanla azalma eğilimi gösterir.

Kafedeki arkadaşlarımızın hikâyesinde de benzer bir durum vardı: Erkek karakterimiz, iş yerinde bir problemi çözmek için stratejiler geliştiriyor ve her başarılı çözüm sonrası kendini motive hissediyordu. Kadın karakterimiz ise, ekibindeki arkadaşlarıyla kurduğu ilişkilerde empatiyi ön plana çıkarıyor, doğru yaklaşım sonuç verdiğinde motivasyonu artıyordu. İşte Thorndike’in etkisi burada hayat buluyordu.

Tarihsel ve Toplumsal Bağlam

Thorndike’in çalışmaları, 1900’lerin başında eğitim psikolojisine devrim niteliğinde katkılar sağladı. O dönemde eğitim sistemi oldukça katı ve öğretmen merkezliydi; öğrenciler hatalarını tekrar tekrar yaparken yalnızca ceza ile karşılaşıyordu. Thorndike, olumlu pekiştirme yönteminin öğrenmeyi nasıl hızlandırdığını gösterdi ve bu yaklaşım modern eğitim yöntemlerinin temel taşlarından biri haline geldi.

Bu bağlamda, erkek karakterimizin çözüm odaklı yaklaşımı, bireysel başarı ve strateji geliştirme bağlamında tarihsel bir yankı taşıyor. Kadın karakterimizin empatik yaklaşımı ise, toplumsal bağların ve ilişkilerin öneminin giderek daha fazla anlaşılmaya başladığı günümüz perspektifini yansıtıyor. Yani her iki yaklaşım da tarihsel ve toplumsal bağlamda değerli ve birbirini tamamlayıcı.

Hikâyede Uygulama

Bir gün erkek karakterimiz, ekibin teslim tarihini kaçırmamak için bir proje planı hazırladı. Plan başarılı olunca hem yöneticilerden övgü aldı hem de kendi stratejik yeteneğini pekiştirdi. Thorndike’in etki yasası burada devreye giriyordu: Olumlu sonuç, davranışın tekrarlanmasını teşvik ediyordu.

Kadın karakterimiz ise aynı gün, ekibindeki bir tartışmayı çözüme kavuşturmak için herkesi dinledi ve karşılıklı anlayışa dayalı bir çözüm önerdi. Çözüm kabul edilince, ekip arasındaki güven ve motivasyon arttı. Bu da empati ve ilişkisel yaklaşımın pekişmesini sağladı.

Erkekler ve Kadınlar: Dengeyi Yakalayan Stratejiler

Forumda sıkça tartışılan bir konuya değinmek istiyorum: Erkekler genellikle çözüm odaklı, kadınlar ise empatik yaklaşım gösterir. Ancak, klişelerden uzak bakarsak, bu iki yaklaşım birbirini tamamlar. Thorndike’in etkisi, burada çok ilginç bir noktada devreye giriyor: Hem stratejik başarı hem de ilişkisel başarı, olumlu pekiştirme yoluyla davranışın kalıcılığını sağlıyor.

Buna küçük bir örnek daha ekleyeyim: Karakterlerimiz birlikte bir atölye çalışması düzenlediler. Erkek karakter, planlamayı üstlendi; kadın karakter, grup içi etkileşimi yönetti. Sonuç olarak, hem verimli bir çalışma ortamı oluştu hem de herkes kendini değerli hissetti. Bu deneyim, forum üyelerine de düşündürebilir: Siz ekip çalışmasında hangi davranışları pekiştiriyorsunuz ve bunlar uzun vadede nasıl bir etki yaratıyor?

Günlük Hayatta Thorndike Etkisi

Thorndike’in etki yasasını sadece laboratuvar deneylerinde düşünmek yanlıştır. Günlük yaşamda da aynı prensip geçerlidir. Örneğin, bir arkadaşınıza yardım ettiğinizde aldığı olumlu geri bildirim, sizin bu davranışı tekrar etme olasılığınızı artırır. Karakterlerimizin hikâyesinde gördüğümüz gibi, ödül yalnızca maddi bir geri dönüşle sınırlı değildir; duygusal ve sosyal pekiştirme de aynı derecede etkili olabilir.

Düşünmeye Davet

Şimdi sizlere soruyorum: İş hayatınızda, ilişkilerinizde veya kendi kişisel gelişiminizde hangi davranışlarınızın ödüllendiğini fark ettiniz mi? Bu davranışlar zamanla alışkanlığa mı dönüştü? Thorndike’in etkisi, farkındalıkla kullanıldığında hem bireysel hem toplumsal açıdan nasıl bir değişim yaratabilir?

Kaynaklar ve İlham

Thorndike, E. L. (1911). Animal Intelligence: Experimental Studies. New York: Macmillan.

Schultz, D. P., & Schultz, S. E. (2016). Psychology and Work Today. Pearson.

Eğitimde pekiştirme yöntemleri üzerine modern araştırmalar, çeşitli psikoloji dergileri.

Hikâyemizin sonunda, karakterlerimiz hem stratejik hem empatik yaklaşımlarıyla başarıya ulaştı. Thorndike’in etkisi, sadece davranışları anlamakla kalmayıp, onları bilinçli şekilde yönlendirme fırsatı sunuyor. Forumda sizin deneyimlerinizle bu perspektifi zenginleştirebiliriz.

Bu hikâye üzerinden düşünün: Siz hangi pekiştirme yöntemlerini hayatınıza adapte ediyorsunuz ve bu yöntemler hem sizin hem de çevrenizdekilerin davranışlarını nasıl şekillendiriyor?