The Green Planet: Daha Yeşil Bir Gezegen için Harekete Geçme Vakti

EliteDizqn

Active member
BBC, Glasgow’da düzenlenen COP26 iklim doruğu öncesinde, Pacific Quay IMAX’ta davetlilere “Bitkilerin perspektifinden dünya gezegeni” olarak tanımladığı The Green Planet isimli yeni tabiat tarihi serisini sundu. The Green Planet, 2022 yılının birinci çeyreğinde Türkiye’deki izleyicilerle BBC Earth kanalında buluşacak.

BBC Studios’un Tabiat Tarihi ünitesi tarafınca BBC için hazırlanan beş kısımlık, dönüm noktası niteliğindeki yeni serisi The Green Planet’de ünlü belgeselci Sir David Attenborough, bitkilerin hayatta kalmak ve her ortamda gelişmek üzere nasıl evrimleştiğini keşfetmek için, tropik bölgelerden soğuk kuzeye, dünyayı dolaşıyor. Seri, kullandığı öncü yeni çekim teknolojisiyle izleyicileri mistik bir dünya seyahatine çıkarıyor. Bitkilerin ömürlerinin hayvanlar kadar rekabetçi, saldırgan ve dramatik olduğunu gösterirken, bir yandan bitkilerin iklimi ve ekosistemlerimizi müdafaada oynadığı kritik rolü gözler önüne seriyor.

Game of Thrones oyuncusu ve etraf aktivisti Maisie Williams, gösterimdilk evvel dizinin konusu hakkında açıklama yaptı. Williams, dizinin sunucusu Sir David Attenborough da dahil olmak üzere, konuklara, “Bugün sizi gözlerinizi açmaya ve yalnızca bakmaya değil, beraberinde etrafımızdaki yeşil dünyayı görmeye davet ediyorum. Beşerler hayvanlara bitkilerden daha fazla bedel vermeye eğilimli. ‘Bitki körlüğü’, gittikçe yaygınlaşan bilişsel bir önyargı haline geldi. Bitkiler, bu gezegendeki hayatın şayet olmazsa olmazı. Kendimizi en kuvvetli müttefiklerimizden ne kadar uzaklaştırırsak, o kadar fazlaca zorluk ortasında oluruz. The Green Planet’in bir değişime katkıda bulunmasını; her birimize gezegene yeşil bir mercekten, daha yakından bakmamız için ilham vermesini umuyorum.”

Maisie Williams, 95 yaşındaki tabiat bilimciye atıfta bulunarak, “Çevreye olan ilgim Sir David Attenborough’yu izlemekle başladı. Sinemaları, ekosistemimizin karmaşıklığının yanı sıra, dünyadaki hayatın ne kadar şaşırtan ve kırılgan olduğunu bana gösterdi. Doğal dünyanın acımasızlığını ve adaletsizliğinin yanı sıra, asıl acımasız ve adaletsiz olanın beşerler olduğunu gözler önüne serdi. bir epey bireyde olduğu üzere, beni de dünyamızı müdafaaya yardım etmek istemem için bana ilham verdi.”

Williams, yeni dizinin ardındaki dünyaca ünlü yapımevi hakkında şunları söylemiş oldu: “Kalbim her vakit bir Bristol’lu olacak. Bu niçinle, Bristol’da tohumları atılan BBC Tabiat Tarihi ünitesine ilgim her vakit farklı oldu. Ben de çoğumuz üzere onların doğal dünya hakkında inanılmaz kıssalar sunduğu sinemalarını izleyerek büyüdüm. Bu üretimler, tabiata karşı meraklı olan bizleri bir ortaya getirdi. Dünyanın faunasını, karalarını, okyanuslarını ve bitkilerini keşfettikçe gözlerimiz şaşkınlıktan fal taşı üzere açıldı. Bizi eğitirken bununla birlikte dünyamıza yönelik tehditleri de anlamamızı sağladı” dedi.

COP26’da birinci ziyaretini gerçekleştiren Sir David Attenborough, “The Green Planet galasının COP26 sırasında yapılması fazlaca manalı. senelerca iklim değişikliği tartışılırken bitkilerin hayatı göz arkası edildi, lakin izleyicilerin The Green Planet’i izlerken keşfedeceği üzere, yeşil ekosistem dünyadaki tüm hayatın merkezinde yer alıyor. Bu niçinle hem biyolojik çeşitliliği tıpkı vakitte iklim değişikliğini bir arada ele almamız epeyce önemli” dedi.

BBC İçerikten Sorumlu Lideri Charlotte Moore, “The Green Planet, bitkilerin karşılaştığı en büyük riskle, yani insanların etrafta yarattığı tesirle yüzleşmeye başladığımız hayati bir periyotta karşımıza çıktı. Sir David’in “Bitkilerin Özel hayatı” isimli imali, birinci vakit içinderda yirmi altı yıl evvel BBC’de yayınlandı ve bize sadece gerçekleri vermekle kalmadı, bununla birlikte dünyanın dört bir yanındaki izleyicileri hislerine seslendi; neredeyse yetmiş yıldır doğayı korumak için harekete geçirmeye teşvik etti. BBC, izleyicileri tabiatla ilgili bilgilendirmek ve ilham vermek için kıymetli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalarla hem de izleyicinin hislerine da sesleniyor. Zira bir şeyi fakat hissettiğimiz vakit kıymetini bilme ve muhafaza konusunda daha istekli oluyoruz” dedi.

BBC Studios Tabiat Tarihi ünitesi tarafınca ZDF ve The Open University iş birliğiyle hayata geçirilen 5 kısımlık seri, BBC One ve PBS ortak üretimi olarak ekranlara gelecek. Mike Gunton’ın uygulayıcı imalcisi olduğu serinin idare grubunda BBC İçerikten Sorumlu Lideri Charlotte Moore, BBC Kurul Bilim ve Tabiat Tarihi Lideri Jack Bootle, PBS Programlama ve Geliştirmeden Sorumlu Lider Yardımcısı Bill Gardner yer alıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı