Temel çocuk güvenliği: “Çocuk yoksulluğu Almanya için bir utançtır”

Trendio

Active member

röportaj yapmak

Durum: 29.01.2023 09:25

Aile bakanı Paus, yine maliye bakanının yönlendirmesiyle, temel çocuk güvenliğinin ücretsiz olarak sağlanmadığını söylüyor. Devasa projenin neden pahalı olacağını ve neden hala uzun sürdüğünü açıklıyor. altinnet.de-Röportaj yapmak.

altinnet.de:
Temel çocuk güvenliği, bakanlığınızın ana projelerinden biridir. Ancak Maliye Bakanı Christian Lindner’ın evet’i olmadan bu zor olabilir. Temel çocuk güvenliğindeki olası bir başarısızlığı fiyatladınız mı?

Lisa Paus: Bu koalisyon birbiriyle temel çocuk güvenliği konusunda anlaşmıştır. Tüm federal hükümetin merkezi sosyo-politik projesidir. Hem Federal Şansölye hem de Maliye Bakanı, temel çocuk güvenliğinden yana olduklarını açıkça ifade ettiler. Kesin tasarım hakkında yoğun görüşmeler içindeyiz, temel çocuk güvenliğine ilişkin bakanlıklar arası çalışma grubu hala toplanıyor.

Temel çocuk güvenliğinin toplam maliyeti şu anda söz konusu değil çünkü sosyo-kültürel geçim düzeyine ilişkin bir hesaplama yok. Ek olarak, 2025’te, yani temel çocuk sigortasının ödeneceği yılda enflasyon oranının nasıl görüneceğini henüz bilmiyoruz.

Maliye Bakanı’nın maliyetlere henüz karar verilmediğini belirtmesi bence doğru. Ancak temel çocuk güvenliğinin ücretsiz olmayacağı da bir gerçektir. Çünkü aynı zamanda çocuk yoksulluğuyla mücadele etmekle de ilgili.

Lisa Duraklat |  REUTERS aracılığıyla

Lisa Duraklat |  REUTERS aracılığıyla

Kişiye

Yeşil siyasetçi Lisa Paus, Nisan 2022’nin sonundan bu yana Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı olarak görev yapıyor. İstifa eden Anne Spiegel’in yerini aldı. Paus, öncelikle Yeşil parlamento grubu için bir finans uzmanı olarak kendisine bir isim yaptı. Temel çocuk güvenliği sağlamak için projeye erken dahil oldu ve Yeşiller kavramının geliştirilmesine yardımcı oldu.

“Bu yeşil bir temel güvenlik değil”

altinnet.de: Ifo Enstitüsü, temel güvenlik için 27 ila 33 milyar avroluk maliyeti üstleniyor. Bu, Aile İşleri Bakanlığı’nın mevcut bütçesinde mevcut olanın iki katından fazladır. Ne bu kadar pahalı olacak?

kırmak: Temel çocuk güvenliğini koalisyon anlaşması temelinde tasarlıyoruz. Bu, Yeşillerin temel bir çocuk koruması değil, koalisyonunkilerden biri. Mevcut çocuk parası miktarına bağlı olarak garantili bir miktar, yani en az 250 Euro planlıyoruz. Gelire bağlı ek bir miktar da olmalıdır.

Yedi dairenin dahil olduğu bakanlıklar arası çalışma grubu şimdi kesin hesaplamalara başlıyor. Bu yüzden bugün rakamlarla ilgili ciddi bir şey söyleyemiyoruz.

altinnet.de: Her zaman bahsettiğiniz temel çocuk güvenliğindeki paradigma değişikliğinin nedeni nedir?

kırmak: Paradigma değişikliği, Almanya’da sistematik olarak yapısal olarak yerleşik bir çocuk yoksulluğuyla mücadele etmemizdir. Birincisi mali hizmetler aracılığıyla, ikincisi artık uzmanların bile anlayamadığı pek çok hizmetin bir araya gelmesiyle ve üçüncüsü de devletin yeni bir hizmet yükümlülüğüyle.

Birçok aile hangi sosyal yardımlara hak kazandığını bilmiyor. İlerleyen zamanlarda hak talebinde bulunan tüm ailelere ulaşmak istiyoruz. Bugün, yardım almaya hak kazanan tüm ailelerin yüzde 70’e varan bir kısmı bunlardan faydalanmamaktadır. İleride devletin hizmet verme yükümlülüğünü vatandaşın hizmet verme yükümlülüğünden çıkarmak istiyoruz. Bunda büyük bir kaldıraç var. Bunun için dijital bir çocuk koruma portalı ve “Çocuk Koruma Kontrolü” oluşturacağız.

Şimdiye kadar, devlet faydaları çok kafa karıştırıcıydı, bu yüzden onları birleştirmek mantıklı. Temel çocuk güvenliği, orta sınıf da dahil olmak üzere tüm aile gruplarına ulaşmalıdır. Maddi sıkıntılara girmek herkesin başına gelebilir. Örneğin, bir ayrılık yoluyla: özellikle aniden bekar ebeveyn olan kadınlar, hızla mali zorluklara girebilir.

Dijital uygulama zaman alır

altinnet.de: Koalisyon ortağınız FDP, temel çocuk güvenliğinin nihayetinde o kadar yüksek olacağından çalışma teşvikinin kaybolacağından korkuyor. İşlerin o noktaya gelmediğinden nasıl emin oluyorsunuz?

kırmak: Son zamanlarda vatandaş geliriyle yaptığımız gibi, işe başlama teşviklerini önemli ölçüde iyileştirmek istiyoruz. Temel çocuk güvenliğinin de amacı budur. İnsanların kazançlarının sadece yüzde onunu ellerinde tutmalarına izin verilen birçok örnek verebilirim. Ya da bazen, birden fazla avro kazandıktan sonra, eskisinden daha az net paranız olduğu bile olur.

Ek miktarın tasarımı ile bu sorunu çözmek istiyoruz. Kazandığından daha yavaş eriyecek şekilde tasarlanmalıdır. Sonunda, kesinlikle eskisinden daha fazla ağ olmalı.

Maliye Bakanı Lindner ve Aile Bakanı Paus

Resim: REUTERS

altinnet.de: Birkaç gün önce, temel çocuk güvenliği bakanlığınızın temel taşları kamuoyuna açıklandı. Ancak sadece yaz aylarında bir yasa tasarısı çıkmalıdır. Bu neden bu kadar uzun sürüyor?

kırmak: Son yıllardaki en büyük ve aynı zamanda çok karmaşık sosyal reformlardan biri göz önüne alındığında, yoldayız. Bakanlıklar arası çalışma grubu şimdi kilit noktaları tartışıyor. Üyeler bir anlaşmaya vardığında, koalisyonun oy kullanması gerekir. O zaman kanunu hazırlamaya başlayabiliriz.

Elbette bu, büyük bir dijitalleştirme projesi olduğu için de zaman alıyor. Kendime güveniyorum ama aynı zamanda sadece 2025’e kadar bir yasa çıkarmanın değil, aynı zamanda ilgili dijitalleştirme modüllerini uygulamanın da ne kadar zor olduğunu biliyorum.

altinnet.de: Çalışma grubunun temel taşlarını tahmin ettiniz mi?

kırmak: Hayır, aksine. İlk taslağı geliştirmek benim departmanımın sorumluluğundadır. Şirketim bu süreçten sorumludur ve iş adımlarını bir araya getirmek zorundadır. Bu öneriyi çalışma grubuna sunmadan önce siyasi tartışmalar da yaptım. Sırada, kilit noktalar hakkında Federal Şansölye, Maliye Bakanı, İnşaat Bakanı, Eğitim Bakanı ve Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı ile görüştüm.

“Bir mamut projesi”

altinnet.de: Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yoksulluk içinde yaşayan çocukların durumu kötüleşmeye devam ediyor. Temel çocuk güvencesi 2025’ten itibaren ödenecek. Yani bu hala devam ediyor…

kırmak: Hala biraz zaman alacağından ve öylece bekleyip göremeyeceğimizden, Federal Hükümet geçen yıl bir dizi şeyi çoktan başlattı. Üç yardım paketi ile ekonomi ve istikrar fonlarına karar verdik. Bu nedenle çocuk parasını 250 Euro’ya ve çocuk parasını 250 Euro’ya çıkarmak benim için çok önemliydi. Bütün bu noktalar özellikle fakir aileler için önemlidir.

Temel çocuk güvenliğinin devasa bir proje olduğunu biliyorum. On yıldan fazla bir süredir konsept üzerinde çalışıyorum, farklı yönlere bakıyorum ve onlara ince ayar yapıyorum. Evet, biraz daha uzun sürecek. Bununla birlikte, yasama döneminin sonunda, temel çocuk güvenliği fiilen gelmelidir. Almanya gibi zengin bir ülke için çocuk yoksulluğu yüz karasıdır. Bununla nasıl başa çıktığımız, aynı zamanda sosyal olarak ne kadar adil olduğumuzun ve sosyal bütünlüğün ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesidir.

Röportaj, ARD Capital stüdyosu Sarah Frühauf tarafından yapıldı.