Tanıdık Cepheler standı Konutun Sanat Galerisi’nde

EsraBetül

Member
Bebek, Meskenin Sanat Galerisi’nde yılın son standı “Tanıdık Cepheler” 16 Aralık’ta açıldı. Stantta birebir devirlerde farklı kent ve ekollerde yetişen iki bayan sanatçı Gökçen Ataman ve Setenay Alpsoy’un kent cephelerini yorumlayan yapıtlarından oluşan olağan dışı beraberlik görülüyor.

Ankara, Hacettepe Üniversitesi, Hoş Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden 2005 ‘te mezun olan, 2021 “Mellow Arka Prize” özel mükafatına bedel görülen Gökçen Ataman yurtharicinde da takdir bakılırsan çalışmalarını şöyleki betimliyor: “Yapıtlarımda insanın yaşadığı yer ile olan işgale dayalı alakası, kültürel mirasa olan tahrip edici yaklaşımı, şehirleşirken benimsediği gelip geçicilik anlayışı ve en kıymetlisi, bir türlü doymak bilmeyen inşa etme dürtüsü yer alıyor.”

Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Kısmı Neş’e Erdok Atölyesi’nden tıpkı sene mezun olan, 2019 yılında “İETT Blokları I” ve “İETT Blokları II” yapıtları One Thousand Museum’un kalıcı koleksiyonuna seçilen, “The Trinity Buoy Wharf Drawing 2020” mükafatını kazandığı yapıtı “Gayrettepe Son Durak” altı ay boyunca İngiltere’nin çeşitli kentlerinde sergilenen Setenay Alpsoy “Kent ve cepheler” konusu etrafında şekillenen işleriyle dışarıda da ses getiren, merhum Meskenin İyem’in epey genç yaşında fark edip galeriye kattığı bir sanatçı.

BİRLİKTE ÜRETİM…

Alpsoy’a “Tanıdık Cepheler” standının doğuş sürecini sorduk: “Tam bir sene evvelce 7. şahsi standım “Saydam Kentin İçinden” daha sonrasında, pandemi kısıtlamaları hâlâ ağır bir biçimde devam ederken, hayat kurallarının ortasında atölyeye gidebileceğim vakti ve fırsatı bulamıyordum. O stantta de yer alan karakalem desenlerde yakaladığım anlatım, ayrıntılardaki zenginlikle yeni işlere başladım. Boyutları gitgide büyüyen ve detaylanan karakalem desenler oluştu. Kentten beslenen, kâğıt ile üreten sanatçı arkadaşım Gökçen ile birlikte sergileme fikri de bu işlerle birlikte doğdu. Daha evvel bir karma stantta bir ortaya gelen işlerimiz yine yan yana geldi. Lakin şimdiki karma stant değil. Bu kere birbirimizin işlerine de müdahale ediyoruz ve birlikte üretiyoruz. Stant sürecinde daha evvel çalışmadığım bir baskı tipi olan serigrafi ile tanıştım ve üretimler yaptım. Stantta karakalem olarak izlenecek desenlerin kimilerini serigrafi baskılar halinde farklı farklı renklendirilmiş kâğıtlara baskı formunda de izleyebileceksiniz.”

Tanıdık Cepheler standı 21 Ocak 2022’ye dek Meskenin Sanat Galerisi’nde meraklısıyla buluşacak.