Taner Öngür’ün, solo albümü ‘Alarm 21’ yayımlandı

EsraBetül

Member
Moğolların gitaristi müzisyen Taner Öngür, 1992’de yayımladığı birinci solo albümü Alarm’ı modifiye ederek “Alarm 21” ismiyle bir daha yayımladı. Taner Öngür’ün 1976 -1992 yılları içinde yazdığı müzikleri 2021 filtresinden geçirdiği albüm tüm dijital platformlarda yayında.

Albümdeki müziklerin tamamının kelam ve müziği Taner Öngür’e ilişkin. Enstrümanların tamamı Taner Öngür tarafınca çalındı. Kayıt, miks ve masteringi de Taner Öngür yaptı. Kapak tasarımı da kendisi yaptı ve albümü kendi teşebbüsü olan @tanerong records etiketiyle yayımladı.

Öngür ile albüm üzerine sohbet ettik.

– niye “Alarm” bir daha…

TÖ:
Pandemi ve konser yasakları devrinde kucak kucak vaktim oldu, bu vakti kıymetlendirmek için, evvelden yaptığım albümleri, bir daha miks ve mastering yaparak dijital platformda yayımlamaya karar verdim ve çalışmalara başladım.

2005’te “Evde Tek Başına”, 2012’de “Sarı Kuru” isimleriyle yayımladığım albümleri “tanerong records” etiketiyle bir daha yayımladım. 1992’de kaset olarak yayımlanan birinci albümüm “Alarm” için durum biraz daha değişik oldu. O albümü bir daha mikslemek için başladığım süreçte bir de baktım ki tüm albümü bir daha çalmışım, müzikleri bir daha düzenlemişim. ötürüsıyla da ortaya hem yep- yeni hem eski bir albüm çıktı. Ben de “Alarm 21” ismini vererek yayımladım.

Alarm albümünün benim için özel bir manası da var. Kendi yazdığım birinci müziklerden oluşuyor. Ayrıyeten yayımladığım birinci solo albümüm. Albümün değişik bir de yayımlanma öyküsü var.

‘ALMANYA’DA YAZDIĞIM MÜZİKLER…’

– Dinlemek isterim.

1991’de 10 yıllık bir Almanya macerasından döndükten daha sonra, orada yaşarken yaptığım işi (tonmeisterlik) yapmaya karar vermiştim. Turgut Berkes ve Fuat Güner’in stüdyosu olan F.T. Stüdyosu’nda tonmeister olarak çalışmaya başlamıştım. Stüdyonun boş saatlerinde, Almanya’dayken yazdığım müzikleri kaydetmeye başladım. Bir albüm haline gelince, o sıralarda Raks firmasına yapımlar yapan eski ortaokul arkadaşım Alirıza Türker bu albümü yayımlamak istedi. O senelerda CD hayli yeni olduğu ve plak basımı da kalmadığı için kaset olarak basıldı. Vakit ortasında de tükendi. 2009’da bu albümü merak edenler var ise dinlesin diye YouTube kanalımda yayınlamaya başladım. Lakin bir süre daha sonra YouTube tarafınca bana telif hakkı ihlali uyarısı geldi. YouTube bu uyarıyı Esen Müzik ismine yapıyordu. Esen Müzik ile hiç bir ilgim olmadığı için epeyce şaşırmıştım. Bütün müziklerin kelam ve müziği ve icraları bana aitti. Kayıt, miks ve masteringini de kendim yapmıştım. Kendimi iftiraya uğramış üzere hissettim. Çabucak arkadaşım Alirıza Türker’i aradım. O da bana “kusura bakma, ben elimdeki bütün repertuvarı Esen müzik’e devrettim, sana söylemeyi unutmuşum” dedi. Olağan bu durum beni biraz kızdırdı. Lakin bildiğim bir şey vardı, şayet siz bir albümü, bir yapımcıya muvafakat verip yayımlamasına müsaade verirseniz, o üretimci o albümdeki kayıtları yayımlama ve devretme hakkına sahip, ama siz, size ilişkin olan müzikleri bir daha düzenleyip kaydederseniz, bu kayıtlar hakkında o yapımcının hiç bir hakkı kalmıyor. Ben de bu yolu tercih ettim. Bu, müzik kesiminde epeyce yaşanan bir durum, albümü yayımlasın diye bir yapımcıya muvafakat verirseniz o üretimci sizi artık tanımıyormuş üzere davranıyor. O albüm babasının malıymış üzere davranıyor. Yasal olarak problemsiz bir hareket olabilir fakat etik olarak hiç de o denli değil.

‘EN SEVDİĞİM DEVİR 60’LAR’

– “Alarm” ile “Alarm 21” içindeki fark nedir?

Müziklerin kelamlarını ve ruhunu değiştirmemeye uğraş ederek, gitar bas ve davul icralarını ve sound’larını, en sevdiğim devir olan 60’ların ikinci yarısı – 70’lerin birinci yarısı içindeki periyodun özelliklerinde yapmaya çalıştım. Aslında 1992’deki gayem de buydu. Ancak o yılların koşullarında bu pek gerçekleşememişti. Sanırım bu sefer daha yaklaştım. bir daha 1992’deki üzere her şeyi kendim kaydettim. Lakin olağan olarak yıllar ortasında gelişen sound kalitesi bu albümde gerçekleşti diye düşünüyorum. Bir de düzenlemelerde o senelerda çözemediğim kimi düzenleme sorunlarını bu sefer daha rahatlıkla ele aldım.

– Albüm hazırlığında geçmişe de bir seyahat yaptınız, Taner Öngür, de geçmiş ile bugün içinde nasıl değişimler olmuş?

şüphesiz yılların getirdiği bir olgunlaşma var, müziklerin sözlerindeki naiflik ve umut bugün pek yok üzere, lakin bugün daha gerçekçi bakabildiğimi söyleyebilirim…