Suriye ve Türkiye’de deprem: “Tren geçiyormuş gibi”

Trendio

Active member

röportaj

Durum: 07.02.2023 14:55

Yeni artçı şok korkuları arasında, Suriye ve Türkiye’de yardım artıyor. Welthungerhilfe yıllardır sahada. Acil yardım koordinatörü Weickert, örgütün Türkiye’de Gaziantep’ten hangi şartlar altında ne yapmaya çalıştığını anlatıyor.

altinnet.de:
Depremden sonraki ilk geceniz nasıldı?

Jesco Weickert: pek uyuyamadım Burada, Gaziantep’te bir tür apartmanda yaşıyorum. Dün gece oraya geri döndüm. Her şey hala etrafımda. Oturduğum bina yakın zamanda çökecek gibi görünmüyor ve bu yüzden burada kaldım.

Bununla birlikte, birkaç çatlak vardır ve çatıdan birkaç taş düşmüştür. Bir sığınakta, bir tür sığınakta, muhtemelen hiç uyuyamayacağım bir yerde uyumak isteyip istemediğimi düşünmüştüm, yoksa burada kalmayı mı tercih ederdim? Ayrıca inanılmaz sayıda artçı sarsıntı yaşadık. Bir tren geçiyormuş gibi hissettiriyor.

Sonra her şey titriyor. Onlara sürekli sallantılı bir zeminde duruyormuş hissi verir. Bu durumda uyuyacak kadar sakinleşmek de inanılmaz derecede zordur.

Jesco Weickert |  Dünya açlığı Yardımı

Jesco Weickert |  Dünya açlığı Yardımı

Kişiye

Jesco Weickert, Gaziantep, Türkiye’de Welthungerhilfe için acil yardım koordinatörü olarak çalışıyor. Yardım kuruluşu 2013’ten beri bölgede faaliyet gösteriyor. Kuzeybatı Suriye’deki Gaziantep bölge ofisinde ve proje ofislerinde ve yerel ortak kuruluşlarda 245 çalışanıyla, Suriyeli mültecileri ve kuzeybatı Suriye’deki ev sahibi toplulukları destekliyor. ve Güneydoğu Türkiye.

Birçok insan arabalarında uyuyor

altinnet.de: Bölgenizde her şeyin hala ayakta olduğunu söylüyorsunuz. Evinin önüne adımını attığında hangi resmi görüyorsun?

Weickert: Düne göre bugün sokaklar oldukça boş. Evimin önünde okul olan bir meydan var. Dün dışarıda bir sürü insan olduğu zamanki kadar meşgul değil. Henüz kasabayı gezmedim. Ama birçok insanın evlerine dönmediğini, arabalarında uyuduğunu biliyorum.

Yüksek binalardan yeterince uzakta olan bazı köşelerde, tüm ailelerin yattığı otoparklar arabalarla dolu.

altinnet.de: Sizce acil bakım nasıl gidiyor?

Weickert: Gaziantep Havalimanı, hasar görmesine rağmen hala çalışıyor ve şu anda sadece yardım teslimatlarına açık. Benim bakış açıma göre, bu bir dereceye kadar acil bakımda işe yarıyor. Molozları temizlemek bir şeydir.

Diğeri de beni en az onun kadar endişelendiriyor. Gaziantep’in iki buçuk milyon nüfusu var. Bütün binalar az önce sarsıldı. Hala güvenli olup olmadıklarını görmek için tüm binaların kontrol edilmesi gerekecekti. Burada doğalgazla ısıtıyoruz. Gaz hatları kontrol edilmelidir. Su basıncı düştü. Bu, bazı su borularının muhtemelen patladığı, kırıldığı, yer değiştirdiği anlamına gelir. Bütün bunlar zaman alacak.

Depremden önce bile insani yardıma bağımlı

altinnet.de: Pek çok yardımcı şimdi deprem bölgesine gidiyorsa, şu anda en çok ne eksik sizce, yanlarında ne olmalı?

Weickert: Nereye baktığımıza bağlı. Birçoğu kurtarma için ağır ekipmana ihtiyaç duyar. Bazı yerlerde acil durum sığınakları da gereklidir. Ama Türkiye’de daha çok yiyecek ve sıcak battaniye var. Kuzey Suriye’de ise enkazın altında yatan insanlara ulaşılabilmesi için her şey, malzeme, ağır ekipman eksikliği var.

Çadırlar, yiyecek, giyecek, kısacası her şey. Düşünmelisiniz, İdlib’de nüfusun çoğunluğu zaten insani yardıma muhtaçtı, burası büyük bir mülteci kampı, insanlar yeniden sıfırdan başlıyor.

Harita, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerini gösteriyor.

Resim: rbb

altinnet.de: Suriye tarafından ne duyuyorsunuz, orada durum nasıl? Orada güvenilir veri elde etmek çok daha zor, geniş alanlar kesinlikle isyancıların elinde.

Weickert: Evet, Welthungerhilfe’de ayrıca sahada büyük bir ekibimiz var. Bazı meslektaşlarımız evlerini kaybetti. Şans eseri herhangi bir can kaybımız olmadı ama bazı aile bireyleri etkilendi. Ve yardım düzenleme sürecindeyiz. Hasarlı binalar için tamir malzemeleri, sıcak tutan giysiler, yiyecek, içme suyu şeklinde.

Yardımın bir kısmı da Suriyeli STK’lar tarafından sağlanmaktadır. Şu anda bu konuda görüşmeler yapıyoruz ve daha sonra doğrudan bu ortaklarla başlayabileceğimizi umuyoruz.

“Suriye’ye erişim karmaşık”

altinnet.de: Onlara nasıl yardım edecekler ya da ülkeye nasıl girecekler?

Weickert: Erişimimiz var ama Türkiye’deki yollar da zarar görüyor ve bu durum sınır ötesi normal teslimatları da etkiliyor. Bu şu anda zor. Bu nedenle, nüfusun arzını sağlamak için ihtiyacımız olan malzemeleri yerinde almaya çalışıyoruz.

Yerel gıda kaynakları söz konusu olduğunda oradaki insanlar için bir başka sorun da tedarik zincirleridir. Çalışmıyor, şu anda günlük ürünler için yerel süpermarketler tedarik edilmiyor.

altinnet.de: Şu anda mevcut olan tek erişim noktası olan Bab al-Hawa’daki her şey yerinde mi ve çöküyor mu?

Weickert: Hayır, bu karmaşık. Her devlet, ülkeye insani yardımın girmesine izin verip vermemeye bağımsız olarak karar verebilir. Türkiye artık ‘lütfen bize yardım edin’ dedi. Bu yüzden şimdi 20 ülkeden yardımcılar buraya geliyor ve ekiplerini yardıma gönderiyor. Suriye hükümeti, kuzeybatı Suriye için bu izni vermedi.

Bu, aslında hiçbir uluslararası yardımın oraya gitmesine izin verilmediği anlamına gelir. En azından Birleşmiş Milletler aracılığıyla ele alınanların hiçbiri. Sonra “Sınır Ötesi Çözünürlük” olarak bilinen şey var. Bu, Birleşmiş Milletler ve UNHCR veya Dünya Gıda Programı gibi bağlı BM kuruluşlarının artık malzemelerini Türkiye’den Suriye’ye getirmelerine ve Suriye hükümetinin izni olmadan sahada projeler yürütmelerine izin verilen bir tür istisnai izindir. Neyse ki, bu karar Ocak başında uzatıldı.

altinnet.de: Önümüzdeki birkaç güne bakalım. Hava tahmini donma sıcaklıklarından bahsediyor. Bu, kurtarma çalışması için, sahadaki insanlar için ne anlama geliyor?

Weickert: Donma noktasının etrafındaki bir hava modeline bakıyoruz. Sadece inanılmaz derecede soğuk. Bazen kar erir. Bu, Suriye’de çamurlu olduğu anlamına gelir. Zaten o kadar çok asfaltlanmış, bakımlı yolunuz yok. Yollar kısmen sular altında kaldı. Ve çöken binalarda mahsur kalanlar için, dondurucu soğuklarda dışarıda bir gece geçirmek, kurtarma şanslarının daha da zayıf olduğu anlamına geliyor.

altinnet.de: Siz ve ekibiniz bu duruma nasıl dayanıyorsunuz?

Weickert: Hepimiz açıkça etkilendik. Az uyku ve kendi hayatı için korku durumu çok zorlaştırır. Artık herkes kendi kendisiyle epey meşgul. Ancak bununla bir ölçüde başa çıkmaya ve mümkün olan en kısa sürede başka bir moda geçmeye çalışıyoruz. Şimdi krize tepki gösteriyoruz ve üzerimize düşeni yapmaya ve yardım etmeye çalışıyoruz.

Röportaj, altinnet.de adresindeki Katja Keppner tarafından yapılmıştır.