Son dakika: MEB’den ders kitapları sonucu: Hayata geçirildi

EsraBetül

Member
Bakanlığın örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak ders kitabı ve başka eğitim araç gereçlerinin niteliklerinin arttırılmasına yönelik bir daha düzenlediği adap ve temeller, 14 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Mevzuat düzenlemesinin akabinde taslak ders kitaplarının inceleme ve kıymetlendirme süreçlerinin öğretmen ve alan uzmanı akademisyenler tarafınca bilimsellik, objektiflik ve şeffaflık temeline dayalı yapılması hedefiyle çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda, ders kitaplarının inceleme ve kıymetlendirme sürecinde bakılırsav alan panelistlerde aranan niteliklerdeki düzenlemeleri hayata geçiren Bakanlık, inceleme fiyatlarında de iyileştirmeler yaptı.

YENİ SİSTEM MÜRACAATLARI ALINMAYA BAŞLADI

Ders kitapları inceleme sistemini de yenileyen Bakanlık, panelistlerin inceleme ve kıymetlendirme süreçleri için yeni bir sistemi de hayata geçirdi.

MEB Bilgi Süreç Genel Müdürlüğü’nce altyapısı hazırlanan sistemle artık ders kitaplarının incelenmesi için gerekli panel süreci, yüz yüzenin yanı sıra çevrim içi ortamlarda da yürütülebilecek.

Çevrim içi panel sistemi, Türkiye’deki tüm akademisyen ve öğretmenlerin kullanmasına açıldı. Panelist adayları, “kitapinceleme.meb.gov.tr” internet adresi üzerinden müracaatlarını yapabilecek.

7/24 KATILABİLECEKLER

Bilgi tabanı sistemine kayıt yaptıran panelist adayları için MEB Talim Terbiye Konseyi Başkanlığı’nca yüz yüze yahut çevrim içi ortamlarda eğitimler de düzenlenecek. Kitap inceleme sistemine erişimi olan tüm öğretmen ve akademisyenler, bu eğitimlere 7/24 katılabilecek.

Sistem yardımıyla, tüm vilayetlerde farklı alanlarda uzman panelistlerin çevrim içi ortamlarda da bir ortaya gelerek ders kitaplarını inceleyip değerlendirmesi sağlanacak.

Sistemin devreye girmesiyle ders kitaplarının incelenmesinde hem vakit birebir vakitte maliyet tasarrufu elde edilecek.

Daha evvel aylarca süren, yeni dataların ve ayrıntıların ders kitaplarına transferi ve bu biçimdece nitelikli yayınların oluşturulması için gereken müddet, yeni sistemle kısalacak.

DERS KİTAPLARINA ENTEGRE EDİLECEK

Bunun yanında Bakanlığın yeni yönetmeliğinde de yer verdiği formuyla çevrim içi ve yüz yüze panel süreçlerinde, dijital eğitim içeriklerinin ders kitaplarına entegrasyonunun sağlanmasına yönelik de çalışmalar yapılacak.