Trendio
Active member
ölüm yazısı
Durum: 16.02.2023 21:08
Tim Lobinger, kanseri nedeniyle öldü. Yanında sadece başarılı bir eski sporcu değil, aynı zamanda inançlarını şiddetle savunan biri de var. Onunla dalga geçilse bile.
Alman atletizm, kahramanlarından birinin kaybının yasını tutuyor. Tutarlı basında çıkan haberlere göre Tim Lobinger, uzun bir kanser hastalığının ardından 16.02.2023 Pazartesi günü sadece 50 yaşında öldü. Ailesi, “Eski sırıkla atlama efsanesi küçük bir daire içinde huzur içinde uykuya daldı, savaşı kaybetmedi, kendi yöntemiyle kazandı” dedi. Eski atletizm sporcusu, disiplininde altı metrelik sihirli yüksekliği yöneten ilk Alman sporcuydu.
Salonda daha başarılı
24 Ağustos 1997’de Lobinger, Köln’deki eski Müngersdorfer Stadion’daki ASV spor festivalinde bu sınırı ilk kez aştı ve neredeyse iki yıl sonra Oslo’daki Golden League toplantısında büyük sahnede tekrar yaptı. Ondan sonra sadece Danny Ecker ve 2012’de 6.01 metreyi geçen Alman rekor sahibi Björn Otto bunu başardı.
Lobinger en yüksek noktasını açık havada deneyimlese de, en büyük başarıları iç mekanlardaydı. 1998’de Valencia’da Avrupa Şampiyonu ve beş yıl sonra Birmingham’da Dünya Şampiyonu oldu. Açık hava müsabakalarında Avrupa Şampiyonalarında gümüş (2006) ve bronz (2002) kazanmak yeterliydi.
Olimpik hayal kırıklıkları ve popo tezahüratları için sorun
Orada Lobinger, en büyük sportif hayal kırıklıklarını da yaşadı. Rheinbach’ta doğdu, dört Olimpiyat Oyununa katıldı, en iyi sonucu 1996’da Atlanta’da sadece yedinci oldu. Dört yıl sonra Lobinger Sidney’de sadece 13., 2004’te Atina’da 11. oldu ve 2008’de Pekin’de kalifiye bile olamadı.
Tim Lobinger, 2008 Olimpiyat Oyunlarındaki performansıyla hayal kırıklığına uğradı
Resim: IMAGO / Kamera 4/JIM
Lobinger sadece sansasyonel bir atlet değil, aynı zamanda böyle bir karakterdi. 2003’te Monako’da dünya finalini kazandı, ardından şeref kucağında pantolonunu indirdi ve çıplak poposunu gösterdi. Alman Atletizm Birliği’nden para cezası ve kınama geldi. Dönemin DLV Başkanı Clemens Prokop, “Böyle bir davranış kabul edilemez ve hiç de komik değil. Tim’e böyle bir şeyin tolere edilemeyeceğini açıkça göstereceğiz” dedi.
“Kritik, ayarsız, sakin değil”
Ancak Lobinger, davranışlarını kendisine dikte ettirecek türden değildi. Daha sonra “O kadar kalın bir cildim var ki, bu kadar eleştiriyi kaldırabilirim” dedi. Ayrıca davranışlarından dolayı dünya derneğinden özür diledi, ancak karşılık verdi. Lobinger, “Kendi sorunlarıyla ilgilenmeli ve çıplak bir poponun arkasına saklanmamalılar” dedi. Uygun bir şekilde, “Bild” bir keresinde onun hakkında şöyle yazmıştı: “Ona uymayan bir şey varsa, Tim Lobinger kısa sürede Tim ‘Tobinger’ olur.”
“Eleştiri, uygunsuzluk, sakin değil” – kendini böyle tanımladı. “Birçok şeye karşı ve bunun için çalışıyorum, diğer sırıkla atlamacılarla birlikte sporumuzun en iyisini yapmaya çalışıyorum. Halkı azarlarken tavrım için hala risk alıyorum.” Lobinger aynı zamanda sporunun bir figürüydü ve halkla ilişkiler zanaatında ustalaştı.
Leipzig’e neredeyse bir gecede
2012’de sürpriz bir şekilde ipi çektiğinde sırıkla atlama için her şey daha da acı vericiydi. RB Leipzig’de (dördüncü lig) futbolcular için atletizm koçu olarak çalışmak için kazançlı bir teklif, Lobinger’ı kariyerine son vermeye ikna etti. Sporunu çok sevmişti. İlk yılında 14 yaşında sırıkla atlamada yarışan ve kişisel rekorunu 3.46 metre ile kıran eski sporcu, “Yerçekimini yenmek” ona “harika bir duygu” veriyor.
Tim Lobinger, RB Leipzig elbisesiyle
Resim: IMAGO / Resim Noktası
Lobinger, bunun “son derece hazırlıksız bir kariyer sonu” olduğunu kabul etti. Yarışmalara planlanan tüm katılımları iptal etti ve on gün içinde yeni işine başladı. “Hareket halindeki bir trenden bir sonraki hareket eden trene atladım” dedi.
Lobinger, Leipzig’de dört yıl kaldı, ardından evlat edindiği Münih’e geri döndü ve orada kişisel antrenör olarak kendi işini kurdu. Joshua Kimmich müşterilerinden biriydi. Ancak kısa bir süre sonra kendini giderek güçsüz hissetti ve 3 Mart 2017’de hayatını tamamen değiştiren bir teşhis aldı: plazma hücreli lösemi.
Kanser geldi, gitti ve maalesef geri geldi.
Lobinger, “Şok oldu. Çok ağladım. Garip bir şekilde, geceleri oldukça iyi uyudum. Ertesi gün kalktım, tekrar ağladım ama sonra ‘Tamam, şimdi böyle’ dedim” dedi Lobinger “Stern” . Bunu, yıl sonuna kadar beş kemoterapi ve bir kök hücre nakli izledi. Uygun bir donör bulunduğu haberinin ardından “Mutluluktan çıldırabilirim” dedi.
Bir yıl sonra, kanser hastanede yedi ay kaldıktan sonra yenilmiş gibi görünüyordu. Lobinger mutlu bir şekilde, “Bana kalırsa: Hayat devam edebilir,” dedi. Ancak sadece birkaç hafta sonra hayal kırıklığı geldi ve kanser mutasyona uğramış bir biçimde geri döndü. Ancak Lobinger, Nisan 2018’de yayınlanan “Kaybetmek bir seçenek değil. Kanserle mücadelem” başlıklı bir tür kanser günlüğü yazarak bu aksilikten en iyi şekilde yararlanmaya çalıştı.
Fia hayatın mutlu sonunu garanti eder
Dört yıl sonra Lobinger, sağlıklı bir hayata dönme umudunu yitirmişti. Bild’e “Artık benim için şifa olmayacak. Kanser çok agresif” dedi.
Ölümünden kısa bir süre önce, onun için hala harika bir haber vardı. Ocak ayında kızı Fee, Lobinger’ı büyükbaba yapan Fia adında ilk çocuğuna sahip oldu. Bunte dergisine “Her zaman genç bir büyükbaba olmak istemişimdir” dedi. Ne yazık ki, bu mutluluğun tadını çok uzun süre çıkaramadı.
Kaynak: wdr.de