Sanayi 4.0’ın Suratını Yakalayan Teknoloji

Mr.T

Administrator
Yetkili
Admin
CLPA tarafınca geliştirilen CC-Link IE TSN, Sanayi 4.0 ile fabrikaların değişen ve özelleşen muhtaçlıklarının en verimli biçimde karşılanmasını sağlıyor

Sanayinin her geçen gün büyüdüğü, aygıtlar ve makineler içindeki bağlantının mecburî olduğu günümüzde bilgi akışının sağlanarak datanın toplanması, işlenmesi ve tahlil edilmesi fakat endüstriyel haberleşme protokolleriyle mümkün oluyor. Japonya merkezli CLPA (CC-Link Partner Association), gerçek vakitli denetim ve bilgi bütünlüğünü sağlayan teknolojisi CC-Link IE TSN ile Sanayi 4.0’a uyumlu dünya standartlarında akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketler için gerekli alt yapıyı sağlıyor.

İnsan faktörünün azaldığı, otomasyon, mekatronik ve denetim sistemlerinde çoğunlukla kullanılan aygıtların kendi ortalarında ya da bilgisayarlarla bağlantı halinde olduğu Sanayi 4.0 evresinde irtibat endüstriyel haberleşme protokolleriyle sağlanıyor. Merkezi Japonya’da bulunan CLPA (CC-Link Partner Association) tarafınca geliştirilen CC-Link IE TSN teknolojisi ise tam bu noktada devreye girerek Sanayi 4.0’ın zarurî kıldığı uygulama ve üretim anlayışında yüksek süratli ve sağlam haberleşme sağlıyor. Vakit Hassas Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın birinci endüstriyel açık ağı olan bu teknoloji, uçtan uca dijital sinyal bütünlüğünü güzelleştiriyor.

10 kat daha süratli olmasıyla Sanayi 4.0’ın beklentilerini karşılıyor

Sanayi 4.0 sürecinde büyük datanın toplanması, paylaşılması ve işlenmesinin kritik kıymet taşıdığını tabir eden CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel; “Sanayi 4.0’ı teknolojik bir evrim süreci olarak ele alırsak bilgi toplumuna en büyük katkıyı, bilgiyi ulaştıran endüstriyel haberleşme protokolleri yapıyor. Zira yeni sanayi çağı ile hayatımızda epeyce büyük ve kesintisiz bir data akışı kelam konusu. Şirketler, dataları hem kişiselleşen gereksinimleri en süratli ve verimli biçimde karşılayabilecek üretim bantları kurmak için kullanıyor tıpkı vakitte global rekabet yapısı ortasında yer alabilmek ismine kuvvetli bir argümana dönüştürüyor. Bunun içinse akıllı fabrikalarda robotlar dahil üretim sınırındaki aygıtların birbirleriyle etkileşim halinde olması kritik bir rol üstleniyor. Bu kapsamda geliştirilen CC-Link IE TSN, saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha süratli olmasıyla dikkat çekiyor. Suratı, güvenliği, yüksek bant genişliği ile Vakit Hassas Ağ (TSN) teknolojisi, işletmelerin süreçlerinin optimize edilerek güzelleştirilmesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunuyor” formunda konuştu.

Yeni inovasyonlara uyumluluk için gerekli özelliklere sahip

CC-Link IE TSN’nin Sanayi 4.0 uygulamalarını destekleyerek geleceğe hazır ve rekabetçi sanayilerin hayata geçirilmesine katkı sağladığını belirten Tolga Bizel, değişen teknolojinin avantajları ile ilgili şunları söylemiş oldu: “CC-Link IE TSN, Sanayi 4.0 çerçevelerini destekleyen son teknoloji eserler ve uygulamaların potansiyelini açığa çıkaran kapsamlı bir protokol. Üstelik bu teknoloji, 5G üzere büyük avantajlar sunacak yeni inovasyonlara uyumluluk için gerekli özelliklere sahip. Farklı teknolojilerle bir arada kullanıldığında fizikî ve sanal makinelerin performansına ait yüksek kalitede gerçek ayrıntıların aktarılması için verimli ve muteber bir ağ bakılırsavi nazaranrek son derece hakikat ve hassas bir gerçek vakitli dijital ikiz oluşturma imkânı tanıyor. Bağlantı suratının yanı sıra data güvenliğini de maksimize eden yüksek bant genişliği ile ayrıntıların fabrikadan çıkmadan iletilmesini sağlıyor. Tüm bu özellikleriyle de Sanayi 4.0’ın gerekliliklerini yerine getirmek kıymetli ölçüde kolaylaşıyor ve sanayicilerin rekabet gücü üst seviyeye ulaşıyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı