Sanatta bu hafta

EsraBetül

Member
MİTOLOJİK KISSALAR ÇEVRİMİÇİ

İstanbul Tiyatro Şenliği kapsamında Paribu’nun şov sponsorluğunda sahnelenen, İKSV Alt Kat ve Anuşka’nın Atölyesi’nin ortaklaşa ürettiği kuklalı çocuk gösterisi “Mitolojik Hikâyeler”, çevrimiçi olarak izleyici karşısında. Toplam altı kısımdan oluşan şov, İKSV YouTube kanalında yayımlanmaya başladı. Her perşembe yeni kısmı paylaşılacak.

Ani Haddeler’in tasarlayıp yazdığı “Mitolojik Hikâyeler”in her kısmında farklı bir mit anlatılıyor. Coğrafyamızda geçen çeşitli efsaneleri, tahta kuklalar ve ana karakter Afrodit’in anlatımıyla izleyiciyle buluşan şovda, sahnelenen altı farklı kıssanın her bir kısmında takıma bir de konuk sanatçı katılıyor.

Kıssalarda, Demet Evgar ile Pandora’nın Kutusu açılıyor; KeKeÇa’nın canlandırdığı Truva Atı ile Truva kenti fethediliyor; Gülinler ile Ariyana’nın yün yumağı yol gösteriyor; Gökçe Gürçay (ÇeÇe) ile Midas’ın altınları her yeri kaplıyor; Odysseus, Serkan Keskin’in tek gözlü devi ile karşılaşıyor; Tuluğ Tırpan ile Zeus, Hades ve Poseidon, yeryüzü, yeraltı ve denizleri ortalarında paylaşıyor.

Kuklaları Ani Haddeler, Onur Gürçay ve Hande Ömürlü Yılmazer canlandırırken “Mitolojik Hikâyeler”in dekor dizaynını Tolunay Türköz, kostüm dizaynını Hande Ömürlü Yılmazer, ışık dizaynını Cem Yılmazer, tasvir dizaynını, akustik müzik ve efektleri Ayşe Akarsu üstlendi. Metinlerin danışmanlığını ise Prof. Dr. Nihal Kuyumcu yaptı.

YENİ YILA İKİ KONSER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) 29 ve 30 Aralık’ta saat 20.00’de iki yeni yıl konserine mesken sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 29 Aralık akşamı Anthony Strong klasikleşmiş caz yapıtlarından oluşan repertuvarla müzikseverlerle buluşacak. Strong’a, Nail Yavuzoğlu idaresindeki CRR Caz Orkestrası eşlik edecek.

CRR yeni yıl konserlerinin ikincisiyse 30 Aralık akşamı gerçekleşecek. Viyana Oda Orkestrası, Strauss, Brahms ve Mozart ezgilerinden oluşan bir repertuvarla İstanbulluların karşısına çıkacak. Viyana’nın müzik külçeşidinin en başarılı temsilcilerinden olan orkestrayı, CRR’deki konserlerinde topluluğun konuk şefi Yehudi Menuhin Milletlerarası Keman Yarışması’nın da lideri olan Joji Hattori yönetecek.

2 STANT, 2 SANATÇI

Mixer 8 Ocak tarihine kadar iki sergiyi izleyiciyle buluşturuyor. Rugül Serbest’in “Kendimin Ormanında” isimli standı Mixer’in ana galeri yerinde, Seçil Büyükkan’ın “Kendime Yanlışsız Bir Adım” başlıklı standı ise proje odasında ziyaretçilerini bekliyor.

Tuvallerinin yanında desen çalışmalarını da izleyicilerle buluşturan Rugül Hür, “Kendimin Ormanında” standında fotoğrafları aracılığıyla benliğini, vücudunu ve bilhassa kendi iç dünyasını “bir başkasının” kimliğine bürünerek bir daha deneyimlemenin yollarını arıyor.

Dış dünyada kendine bir yer arama öyküsüne odaklanan standını, sanatçı “’Dünyada olmanın ne demek olduğunu sorguluyorum. Dünya bir yer yahut bir yer değildir. ‘Doğa içeridedir’ der Cezanne. Ben ne kadar bu dünyanın arasındaysem dünya da bir o kadar benim içimde, soluduğum nefestedir” cümleleriyle anlatıyor.

MOĞOLLAR BLİND SAHNESİNDE

Mesleklerinin 53. yılını kutlayan Türk müzik tarihinin efsanevi kümesi Moğollar, klasikleşmiş müzikleri ile 25 Aralık’ta 21.00’de Asmalımescit’in yeni yeri Blind sahnesinde konser verecek.