Sanat Tarihinin En Ünlü Tablolarının Gerisindeki Gizemli bilgileri Biliyor musunuz?

MoneyBall

Administrator
Yetkili
Admin
Sanat tarihi uçsuz bucaksız bir alan olsa da kimi tablo ve heykeller o kadar kıymetli ki öyküleri ve gerilerinde saklanan gizem üzerinden onlarca yıl geçmesine karşın hala taze kalabiliyor. Şayet sanat tarihi ile ilgiliyseniz, işte tablolar hakkında okuyunca daha dikkatli bakmanızı sağlayacak enteresan bilgiler….

1. Mona Lisa – Leonardo da Vinci

aslına bakarsanız başlı başına gizemli bir tablo olan Mona Lisa, aslında Floransalı Gherardini ailesinin bir üyesi ve Floransalı güçlü bir ipek tüccarı olan Francesco del Giocondo’nun karısı olan Lisa del Giocondo’nun ta kendisi!

İkinci oğulları Andrea’nın doğumunu kutlamak için yaptırıldığı düşünülen bu tablonun beraberinde birden çok özgün versiyonunun olduğu var iseyılıyor.

Isleworth Mona Lisa’ya ilişkin olduğu ileri sürülen bir öteki versiyon, tam 40 yıl boyunca İsviçre Ulusal Bankası kasasında saklanarak korundu ve 2012 yılında halka açıldı.

Mona Lisa hakkındaki bir başka spekülasyon ise Da Vinci’nin sakladığı şifreler…

Mona Lisa’nın gözlerinde harf ve sayıların gizlendiğini düşünen bilim insanları, mikroskop altında yaptıkları incelemelerde sağ beğenilen L-V ve sol beğenilen ise zar güç görülebilen sembollere rastladı.

2. Çığlık – Edvard Munch

Dört farklı versiyondan oluşan Çığlık tablosunun imalinin öyküsü Edvard Munch’un Ocak 1892 tarihindeki günlüğünde şahsen şu biçimde yazıyor.

‘Bir akşam bir patikada yürüyordum, bir yanda kent, aşağıda da fiyort vardı. Kendimi yorgun ve hasta hissettim. Durdum ve fiyorta baktım. Doğanın ortasından geçen bir çığlık hissettim; çığlığı duyar üzere oldum. Bu resmi boyadım, bulutları gerçek kan olarak boyadım. Renk çığlık attı. Bu Çığlık oldu.”

“Çığlık”ın üç versiyonu üç ünlü müzenin duvarlarını süslerken, dördüncü versiyon 2 Mayıs 2012’de Sotheby’s Empresyonist ve Çağdaş Sanat müzayedesinde satıldı.

119.922.600 $ karşılığında satılan tablo, dünyanın en kıymetli sanat yapıtlarından biri haline geldi.

National Gallery’deki versiyon 1994’te çalınsa da birkaç ay daha sonra bulundu.

3. Latife Kuşu – Carel Fabritius

Rembrandt’ın öğrencisi Carel Fabritius tarafınca yaratılan biroldukca başyapıttan biri olan Latife Kuşu, aslında değerli bir patlamadan kurtulan birkaç sanat kitabından sırf biri.

Yapıtın sahibi Fabritius, Delft kentinde barut deposunda meydana gelen patlama kararı hayatını kaybederken, Fabritius’un öldüğü yıl yaptığı üç fotoğraftan biri olan Latife Kuşu kurtulanlar içinde yer aldı.

4. Sakalsız Otoportre – Vincent van Gogh

Otoportreleriyle epey ünlü olan Vincent van Gogh, son otoportesi olan Sakalsız Otoportre’yi annesine ikram etmek için yapmıştı.

Annesine doğum günü armağanı olarak sunduğu Sakalsız Otoportre, 71,5 milyon dolara satıldığından beri tüm vakit içinderın en kıymetli tablolarından biri olarak anılıyor.

5. Gece Devriyesi – Rembrandt

Rembrandt’ın en değerli yapıtlarından biri olan Gece Devriyesi için Kaptan Banning Cocq ve 17 sivil muhafız ve Rembrandt’a bu tabloyu yapması için 1600 Guilder ödedi.

en çok akına uğrayan tablolardan biri olan Gece Devriyesi, 13 Ocak 1911’de bir adam tarafınca bıçakla kesildi.

olaydan birkaç yıl daha sonra işsiz bir okul öğretmeni tabloya ekmek bıçağıyla saldırırken, sadece 4 yıl daha sonra bir oburu tabloya asit döktü.

Bu kadar atağa karşın hala eski halini koruyabilen Gece Devriyesi, birtakım saldırganların sebep olduğu çizikleriyle hala sergileniyor.

6. Whistler’ın Annesi – James Abbott McNeill

Amerika doğumlu ve İngiliz kökenli ressam James Abbott McNeill Whistler’ın en ünlü tablolarından olan Whistler’ın Annesi isimli yapıtta yer alan bayan aslında şahsen ressam James Abbott’un annesi!

Fotoğraf için modellik yapacak kişinin gelmemesi üzerine bu biçimde bir tahlil bulan James Abbott, bu biçimdece Whistler’ın Annesi isimli ikonik tablosunu oluşturdu.

Whistler’ın Annesi günümüzde bir Amerikan İkonu olarak nitelendiriliyor.

7. Yıldızlı Gece – Vincent van Gogh

Günümüzde bile Vincent van Gogh’un en ünlü yapıtı olarak kabul edilen Yıldızlı Gece’nin öyküsü de kendisi kadar etkileyici.

Söylentilere bakılırsa Vincent van Gogh bu fotoğrafını güneş doğmadan hemilk evvel kaldığı akıl hastanesindeki odasının penceresinden bakarak yaptı.

Tanınan kültürün en kıymetli sanat yapıtlarından kabul edilen Yıldızlı Gece, Van Gogh’un en sevdiği yapıtlarından biri değildi.

8. Son Akşam Yemeği – Vincent van Gogh

Milano Dükü’nün isteği üzerine yaratılan ünlü Son Akşam Yemeği tablosu, Milano’daki Santa Maria della Grazie Manastırı’nın duvarlarını süslüyor.

Hristiyanlık için fazlaca bedelli bir isim olan İsa’nın hayatından epeyce kıymetli bir anı yansıtan Son Akşam Yemeği tablosunda İsa mevcut havarilerden birinin ona ihanet etmek üzere olduğunu düşündüğünü deklare ettiktan daha sonra havarilerinin şoka uğrayıp, fikirlere daldığını betimleniyor.

9. Hekim Gachet’in Portresi – Vincent van Gogh

Van Gogh’un kardeşi Theo, akıl hastanesinden çıkan kardeşi için rahat bir mesken ararken sanatçılarla çalışmaya ilgili olan Hekim Gachet’ten haberdar oldu ve Van Gogh’u onun yanına yolladı.

Vincent van Gogh Birinci olarak Tabip Gachet’te hiç hoşlanmıyordu ve hatta kardeşi Theo’ya yazdığı mektupta onun kendisinden daha hasta olduğunu söylüyordu.

vakit içinde Hekim Gachet ile arkadaş olan Van Gogh, tabiple dostluğunu bir tablo ile taçlandırdı ve ortaya Hekim Gachet’in Portresi isimli eser çıktı.

10. Guernica – Pablo Picasso

20. yüzyılın en büyük ve en tesirli sanatkarlarından biri olan Pablo Picasso tarafınca yaratılan Guernica, 26 Nisan 1937’de Alman ve İtalyan savaş uçaklarının saldırısının akabinde Guernica kentinin yaşadığı sonuçları yansıtmak için yapıldı.

Tablo günümüzde Paris’te sergileniyor.