Sair yöntemi nedir ?

Melis

New member
Şair Yöntemi Nedir? Gülümseten Bir Bakış

Selam sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlere öyle bir yöntemden bahsedeceğim ki, akademisyenler ciddiyetle tartışsa da bizim burada kahkahalarla masaya yatırmamız gerekiyor: **“Şair yöntemi.”** İsmini duyunca bile insanın kulağına romantik, biraz da gizemli geliyor değil mi? Ama işin aslı öyle mi, yoksa tamamen bir "uydur uydur yaz" taktiği mi? Gelin bunu birlikte inceleyelim, ama öyle sıkıcı değil, bol kahkahalı bir şekilde.

---

Şair Yöntemi: Tanım mı, Tahayyül mü?

Şair yöntemi aslında “bir şeyi doğrudan açıklamak yerine süsleyerek, mecazlarla, hayali bir dille anlatma sanatı.” Mesela biri size “matematik sınavı nasıl geçti?” diye sorsa, normal yöntemle “zor geçti” dersiniz. Ama şair yöntemiyle cevap verirseniz:

“Cebir kalesinde kılıcımla savaştım, türev canavarını yere serdim ama integral ejderhası beni derin kuyulara hapsetti…”

Gördünüz mü? Gerçekleri biraz abartınca hem daha dramatik hem daha eğlenceli oluyor.

---

Erkeklerin Stratejik Yorumu

Erkeklerin bu yönteme bakışı genelde şöyle olur:

“Abi tamam da… Şair yöntemiyle anlatınca ne çözüyoruz? Sonuçta sınav notu kaç geldi, onu söyle.”

Yani erkek mantığı her zaman çözüm odaklı: net bilgi ister, rakam ister, somut sonuç ister. Hatta işi abartıp “şair yönteminin algoritmasını çıkaralım, adımlarını belirleyelim, ölçülebilir bir model kuralım” derler. Yahu bırakın kardeşim, şiirden algoritma mı olur?

Ama kabul etmek lazım ki erkeklerin bu “çözüm odaklı” tavrı da bize yön veriyor. Yoksa hepimiz sınavı “ejderhalar, cadılar, büyücüler” arasında kaybolmuş bir RPG gibi anlatıp notları unuturduk.

---

Kadınların Empatik Yorumu

Kadınların yaklaşımı ise çok daha farklıdır. Onlar şair yöntemini duyunca hemen içselleştirir:

“Senin anlattığın o cebir kalesinde ben de yanındaydım, sen integral ejderhasıyla uğraşırken ben de fonksiyon labirentinde kaybolmuştum…”

Yani olayı birebir yaşamasalar bile, öyle bir empati kurarlar ki, anlatım daha da güzelleşir. Kadınların ilişki odaklı yaklaşımı sayesinde şair yöntemi sadece bireysel bir anlatım değil, kolektif bir deneyime dönüşür.

Kısacası erkekler “bunu nasıl çözeriz” derken, kadınlar “bunu nasıl hissederiz” der. İki yaklaşım birleşince ortaya tam anlamıyla edebi bir ziyafet çıkar.

---

Şair Yöntemi Günlük Hayatta

Şair yöntemini sadece edebiyat derslerinde değil, günlük hayatta da bol bol kullanıyoruz. Mesela:

* Annene eve geç kaldığını açıklarken:

“Anne, İstanbul’un karmaşık sokaklarında kaybolmuş bir yaprak gibi savruldum, otobüsler bana sırtını döndü…”

(Buradaki gizli mesaj: trafik vardı, geç kaldım.)

* Sevgiline mesaj yazarken:

“Kalbim, senin yokluğunda susuz bir çiçek gibi kuruyor.”

(Gizli mesaj: hadi buluşalım.)

* İş yerinde patrona bahane üretirken:

“Bilgisayarım dondu, sanki zamanın çarkları bir anlığına durdu.”

(Gizli mesaj: rapor yetişmedi.)

Şair yöntemi, gerçekleri yumuşatır, süsler, bazen de gerilimi azaltır.

---

Mizahın Altın Anahtarı: Abartı

Şair yönteminin mizahi gücü abartıda gizlidir. Abartı olmazsa tadı çıkmaz.

Mesela biri size “Bugün nasılsın?” diye sorarsa:

* Normal cevap: “İyiyim.”

* Şair yöntemiyle cevap: “Ruhum, kahve kokularının sardığı sabahın ilk ışıklarıyla dans ediyor, ama bünyem hâlâ yorganın esaretinde.”

Yani kısaca: “Uykum var ama kahve içtim.”

Ama bakın, şair yöntemiyle hem kahkaha getiriyor hem de dikkat çekiyor.

---

Forumdaşlara Birkaç Eğlenceli Soru

Şimdi sevgili forumdaşlar, gelin işin eğlenceli kısmına geçelim. Sizlerden ricam, aşağıdaki sorulara “şair yöntemi” ile cevap vermeniz:

1. **Sabah işe/okula geç kaldığınızda patrona veya öğretmene ne söylersiniz?**

(Hadi bakalım, kim ejderhalarla savaşıyor, kim zamanın kuyusuna düşüyor?)

2. **Elektrik faturanızı görünce ne hissettiniz?**

(Benim cevabım: “Bir fatura değil, Zeus’un yıldırımı gibi çaktı yüreğime.”)

3. **Sevdiğiniz kişiden mesaj gelmediğinde ne yapıyorsunuz?**

(Şair yöntemiyle anlatın, kim daha çok dramatik, kim daha çok komik göreceğiz.)

---

Şair Yönteminin Gizli Sosyal Etkisi

Aslında bu işin altında tatlı bir toplumsal işlev de yatıyor. Şair yöntemi sayesinde insanlar hem kendilerini daha rahat ifade ediyor hem de başkalarının duygularına ortak oluyor. Erkeklerin stratejik, kadınların empatik yaklaşımı birleştiğinde ise toplumsal iletişim daha da zenginleşiyor.

Düşünsenize, herkes kuru kuru konuşsa dünya ne sıkıcı olurdu. Oysa biraz mecaz, biraz abartı, biraz da mizah katınca, gündelik konuşmalar bile şiir tadında oluyor.

---

Sonuç Yerine: Haydi Hep Birlikte Şair Olalım

Sevgili forumdaşlar, şair yöntemi aslında içimizde saklı duran o küçük şairi ortaya çıkarma fırsatı. Hayatı biraz daha eğlenceli, biraz daha dramatik, biraz daha renkli yaşamak için kullanabileceğimiz bir dil oyunu.

Şimdi sözü size bırakıyorum:

Sizce şair yöntemi, günlük hayatın stresini hafifletmek için mi kullanılmalı, yoksa insan ilişkilerinde “tatlı bir bahane üretme sanatı” mı?

Haydi bakalım, cevaplarınızı şair yöntemiyle yazın da hep beraber kahkahaya boğulalım!