Pürüzleri aşan Yusuf, terapi için başladığı yüzmede Türkiye 2’ncisi oldu

EliteDizqn

Active member
Spor Bilimleri Fakültesi öğretim vazifelisi Baykal Karataş’ın nezaretinde, haftada iki saat hazırlanan engelli sportmen Yusuf İncekaya, 10-12 Ağustos’ta Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda 143 atlet içinde 100 metre kurbağalama Türkiye 2’ncisi, 200 metre karışık tarzda de Türkiye 3’üncüsü oldu.

Çalışmalarını aralıksız sürdüren İncekaya, yüzmeye 2018 yılında ‘Engelliler Yüzme Öğreniyor’ projesi kapsamında antrenörü Baykal Karataş’ın teşvikiyle başladığını söylemiş oldu.

‘ŞAMPİYON OLMA KARARI ALDIM’

Milletlerarası yarışlarda Türkiye’yi temsil etmeyi epeyce istediğini belirten İncekaya, “Terapi olsun diye yüzmeye başladım daha sonra suya olan sevgim daha da arttı ve şampiyon olma sonucu aldım. Isparta ve Aksaray’daki Türkiye yarışlarında ikinci ve üçüncülüğüm var. Son katıldığım yarış ise ulusal grup seçmeleriydi. Ulusal kadroya seçilmek ve evvel Avrupa şampiyonu daha sonra da dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum. İdmanlarımız 2 saat sürüyor. En başta kara idmanı yapıyorum, sandalyemi sürüyorum. Buraya geldikten daha sonra iple çalışma yapıyorum. Dünya şampiyonu olmayı hayli istiyorum, inşallah çalışıp başaracağız. Üniversitemi, ülkemi ve kentimi gururlandırmak istiyorum. İnşallah da olacak” diye konuştu.

‘OLİMPİYAT KOTASI ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Antrenör Baykal Karataş da öğrencisinin yüzde 90 bedensel pürüzü bulunmasına karşın çok azimli olduğunu belirterek en büyük maksatlarının 2024 Paralimpik Olimpiyat Oyunları’nda madalya almak olduğunu söylemiş oldu. Gayelerine ulaşabilmek için basamak basamak ilerlediklerini söyleyen Karataş, şu biçimde konuştu:

“Türkiye Bedensel Engelliler Şampiyonası, ulusal ekip seçmeleri üzere birfazlaca yarışa katıldık. Son olarak da Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Şampiyonası’na katıldık. Bu şampiyona 2020 Tokyo Olimpiyatları öncesindeydi. Yusuf, 100 metre kurbağalamada Türkiye ikincisi oldu. Engellilik oranına baktığınız vakit yüzde 90 engelli, bu da onun rakipleriyle olan uğraşını zorlaştırıyor. Zira birtakım mahzur kümeleri esnek bulunmasına karşın ayakları vardır, elleri çalışmayabilir. Yusuf ile 2018 Ağustos’ta tanıştık. Birinci geldiğinde epeyce korkmuştu. ‘Nasıl yapacağım, nasıl yüzeceğim?’ diyordu. Pandemi devrinde atletlerimizle ilgilenemedik. Havuzumuzu kapatmak zorunda kaldık. Fakat Yusuf’taki azim epeyce âlâ. Durmadı. Kara idmanları yaptı. Tekerlekli sandalyesini kendisi kullandı. Bunlar onun için bir idman oldu. Gaziantep’e gittik ve hoş bir dereceyle döndük. Gayemiz evvel Avrupa’da bir karşılaşmaya katılıp ölçümlerini gerçek düzgün yaptırabilmek. daha sonrasındaki amacımız ise dünya şampiyonası ve olimpiyatlar. Ulusal kadro seçmelerini kazanmak istiyoruz. Düzenlenen kamplarda atletlerin düzgün yüzmesi gerekiyor. Kamplarda yüzdükten daha sonra bu iş ulusal ekibin ardından dünya şampiyonları ve olimpiyat kotası almak için yarışlar. Buradan da kota alacağımızı düşünüyoruz.”

‘YUSUF’UN HER VAKİT YANINDAYIM’

Aysel İncekaya ise 3 çocuğunun olduğunu ve Yusuf’un bütün gereksinimleri ile kendisinin ilgilendiğini söylemiş oldu. Oğlunun spora başlamasının kendi sıhhati açısından epey faydalı olduğunu belirten İncekaya, “Çok şükür başarılı bir atlet da oldu. İnşallah, büyük bir sportmen olur. Allah’ın müsaadesiyle Avrupa kupalarını kazanır. Yusuf’un gayeleri var; inşallah gayelerine ulaşacaktır. Yusuf’un her vakit yanındayım, yanında da olacağım. Ailelerin de her vakit bunu yapmasını istiyorum. bu biçimde yapıldığı sürece nitekim her şeyi başarabilirler” dedi.