Piyasa Avrupa Merkez Bankası’ndan ne bekliyor?

Trendio

Active member
Avrupa Merkez Bankası siyaset yapıcılarının ultra genişlemeci nakdî teşviklerini devam ettirmemek için hiç bir niçinleri bulunmezken ABD’de artan enflasyona karşın Fed’in varlık alımını azaltmayı düşünmediklerini söylemesi de AMB için destekleyici oldu.

Avrupa’nın aşılama çalışmalarına ABD’den sonrasındasında başlamasıyla çift tabanlı resesyondan çıkması da yeni yeni gerçekleşmeye başladı.

AXA Yatırım Müdürü Gilles Moecc ise perşembe günü gerçekleşecek AMB toplantısıyla ilgili “Fed’den gelen son işaretler muhtemelen AMB’yi destekleyici oldu. görüşmede bir sürpriz beklemiyorum ve onların da riske gireceğini düşünmüyorum” dedi.

AMB yetkilileri de bir sürpriz yapma niyetinde değiller. Güvercin İdare Heyeti Üyesi Fabio Panetta da 20 milyar euro pahasındaki varlık alım programını yavaşlatmak için bir sebep olmadığını söylemiş oldu.

Bundesbank Lideri Jens Weidmann üzere daha şahin yetkililer ise sıklıkla hususla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar.

Bloomberg Ekonomisti David Powell ise “Politika yapıcıların Pandemi Acil Varlık Alım Programı’na üç ay daha devam etmelerini bekliyoruz” dedi.

ABD enflasyonunun perşembe günü açıklanacak Mayıs ayı verisiyle bir arada yüzde 4,7 olması beklenirken Euro bölgesinin enflasyonu AMB’nin varsayımlarının hayli az üzerinde yüzde 2 düzeyinde bulunuyor.

Siyaset yapıcıların Pandemi Acil Varlık Alım Programı’na üç ay daha devam etmelerini bekliyoruz.

“Enflasyon ve fiyat baskının yakın vakitte artacağını düşünmüyorum” diyen Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, ABD’de riskin daha büyük olduğunu fakat orada bile fiyat baskısının kendi kendine oluşamayacağını söylemiş oldu.

Yatırımcılar AMB’nin varlık alım programını en erken Eylül’de azaltmaya başlamasını, faizlerin ise 2023’e kadar bu düzeylerde tutulmasını bekliyor.