Oyuncu Davet Erceber: “Sinema aksiyonla başlar”

EliteDizqn

Active member
Son olarak rol aldığı ‘Akıncı’ dizisinde Kor-Han isimli bir kahramanı canlandıran sahne dövüşleri eğitmeni Davet Erceber, mesleğine ve gelecek planlarına dair konuştu.

Türkiye’de yalnızca kendisinin dövüş sanatıyla sinema oyunculuğunu birleştirdiğini söyleyen Erceber, küçüklüğünden beri aksiyon oyuncusu olmak istediğini ve bunu başardığını belirtti.

Erceber mesleğine ait şunları söylemiş oldu:

“Ailem 6 yaşında beni drama okullarına yazdırmıştı, pandomim ve yaratıcı drama dersleri alıyordum. Lakin aklımda her vakit aksiyon vardı. Ben de küçük yaşlarda dövüş sanatlarına başladım ve lise senelerımda karatede ülkemi temsilen dünya beşincisi oldum. ondan sonrasında tiyatro eğitimleri ile bir arada derin bir savaş sanatları seyahati beni bekliyordu. Japonya’ya gittim ve orada ninja savaş sistemleri eğitimleri aldım. Tiyatral çalışmalara katıldım. Japonya’da Dr. Masaaki Hatsumi’den japon kılıcı, silahları ve çeşitli savaş disiplinleri eğitimi aldım. Kağıttan bıçak yapmak, çeşitli ilüzyon teknikleri üzere sinema alanında kullanabileceğim fazlaca özel öğretiler gördüm. Ayrıyeten tengu maskeleriyle vücut lisanını birleştirip savaş psikolojisi dersleri aldım. Tiyatro kısmından mezun olunca Filinta dizisiyle mesleğime başladım. Bu süreçte değerli hocam Ayla Algan beni sahne dövüşleri eğitimi için yüreklendirdi. Kimsenin gitmediği bir yoldan gitmiştim. Bu benim avantajım oldu. Yaptığım işi duyan okullardan teklif aldım, bir epeyce ünlü meslektaşımı çalıştırdım. Savaş sanatının ruhunu sahnelemek ve inandırıcı aksiyonu sergilemeyi öğretiyorum. Karate dersleri vermiyorum, tüm yoğunluğum büsbütün oyunculuk üzerine. Sahne dövüşleri denildiğinde beşerler karate dersi zannediyor. meğer alakası yok. Ben sanatçıyı gerek sahnede gerek dışarıdaki hayata karşı hazırlıyorum. Düşmeyi öğretiyorum. Hiç spor yapmamış birisine bile metrelerce yüksekten inançlı bir biçimde ve en kıymetlisi inandırıcı bir biçimde düşmesini ve aksiyona girmesini öğretiyorum. Bu öğretiler yardımıyla oyuncunun farkındalığıda gelişiyor. En son Akıncı dizisinin dövüş koreografilerini üstlendim ve oyuncuları çalıştırdım. Türkiye topraklarının tarihi ve gelişen dizi sinema piyasası bu ayrıntıları kullanıp çıtayı hayli üstlere çıkarmak için büyük fırsat!