Oxfam raporu: Zengin ve fakir arasındaki uçurum hızla büyüyor

Trendio

Active member
Durum: 16.01.2023 01:01

Oxfam’ın bir raporuna göre, dünyadaki her on kişiden biri açlıktan ölüyor. Aynı zamanda, birçok şirket son krizlerden çok büyük fayda sağladı: 95 gıda ve enerji şirketi, 2022’de karlarını iki kattan fazla artırdı.

Oxfam’a göre çeyrek asırdır ilk kez aşırı yoksulluk ve aşırı zenginlik artıyor. Yardım kuruluşunun bugün İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda sunduğu “En Zenginlerin Hayatta Kalması” raporuna göre, şirketler ve sahipleri de çeşitli krizlerden yararlandı.

Milyarderlerin serveti ‘fırladı’

Korona salgını sırasında, yani 2020’den bu yana, insanlığın en zengin yüzdesine toplam 26 trilyon ABD doları ve geri kalan yüzde 99’a 16 trilyon ABD doları düştü.

Geçen yıl, milyarderlerin serveti, özellikle “gıda ve enerji şirketlerinden elde edilen hızlı karlar” nedeniyle yeniden “fırladı”. Bunlardan 95’i geçen yıl karlarını ikiye katladı.

Almanya’da, 2020 ile 2021 arasında Almanya’da üretilen toplam servet artışının yüzde 81’i, nüfusun en zengin yüzdesine gitti. Kalan yüzde 99’luk kesim ise servet artışının sadece yüzde 19’unu oluşturdu.

Oxfam’a göre, en az 1,7 milyar işçi, enflasyonun ücret artışından daha yüksek olduğu ülkelerde yaşıyor. Yeryüzündeki yaklaşık her on kişiden biri açlıktan ölüyor.

Hükümetler eğitime yatırımı azaltmak istiyor

Açlık çeken dünya nüfusunun yüzde 60’ını kadınlar ve kız çocukları oluşturuyor. Aynı zamanda, tüm hükümetlerin dörtte üçü eğitim ve sağlık gibi kamu sektöründeki harcamalarını kısmayı planlıyor. Oxfam’a göre burada özellikle yatırımlara ve kadın haklarının güçlendirilmesine ihtiyaç var. Kalkınma işbirliğindeki ilgili fonların da artırılması gerekecektir.

Örgüt, bu arka plana karşı, hükümetleri bu eğilime aşırı kârlar ve yüksek servet üzerinden alınan vergilerle karşı koymaya çağırdı. Ortaya çıkan gelir, eşitsizlik ve yoksullukla mücadele etmek için sosyal güvenlik, eğitim ve sağlığın genişletilmesine yatırılmalıdır.

Oxfam, şirketler için en az yüzde 50’lik bir fazla kar vergisi çağrısında bulundu. “Rastgele ödüller için bir vergi koymaya yönelik önceki planlar yetersiz kalıyor” diyor.