Trendio
Active member
bildiri
Durum: 25.12.2022 21:14
Rus saldırı savaşına rağmen, Ukraynalılar Noel’i kutluyor – çoğu 25 Aralık’ta bile. Sadece devam eden bombardımana değil, Rus Kilisesi’ne de meydan okuyorlar.
Andrea Beer, WDR, şu anda Kiev
Kiev’deki Mala Tepla Sophia Kilisesi’ndeki Noel ayini: Ukrayna tarzında dekore edilmiş yüksek salonda serindir ve inananların çoğu pelerinler, şapkalar ve şallar içinde zengin giyimli rahiplerin ayinini takip eder. Kilise, yıllar içinde genişletilen 11. yüzyıldan kalma önemli Ayasofya Manastırı’nın bulunduğu yerde bulunuyor. Sakallı bir rahip, ibadet edenlere doğru tütsü sallıyor. Bazıları Ukraynalı kostümler giyiyor, diğerleri gözlerini kapatıyor.
Ukrayna’daki Ortodoks Hristiyanlar, Noel’i 7 Ocak’ta kutlarlardı, ancak bu yıl cemaatler, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne mensup olmaları halinde 25 Aralık’ta kutlayabilirler. Bu, ülkedeki iki ortodoks kilisesinden biridir. İkincisi Ukrayna Ortodoks Kilisesi. Rus saldırganlık savaşı nedeniyle, burası kendisini Moskova Patrikhanesi’nden ayırdı, ancak birçoğu hala Rusya’ya çok yakın olduğunu düşünüyor.
Emekli Natalya Dvinich de Mala Tepla Sophia Kilisesi’ndeki ayinlere katılıyor. Uzun zamandır 25 Aralık’ta Noel için. “25 Aralık’ı tüm Avrupa’da, hatta tüm dünyada olduğu gibi kutlamalıyız” diyor.
Dvinich, “Bu tarihe tüm hayatım boyunca saygı duydum, çünkü annem Katolikti ve babam Ukraynalı Ortodokstu” diyor. “Dindar değildi ama yine de. O yüzden hep bu bayramları kutlardım. Rahmetli babam derdi ki: Benim de katolik bir kaynanam var, o zaman benim de çok tatilim oluyor. ben de 25 Aralık’tayım.”
Ukrayna, Noel geleneğinde kendisini Rusya’dan ayırmaya çalışıyor
Judith Schacht, WDR, şu anda Kiev, günlük haberler, saat 20:00, 25 Aralık 2022
savaş durmuyor
Dindar Hıristiyanlar için Noel bir barış zamanıdır, ancak Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlık savaşı durmuyor. Noel arifesinde Cherson şehrinin göbeğinde Rus bombardımanında en az on kişi öldü. Çoğu ağır olmak üzere 50’den fazla kişi yaralandı.
Bir kadın çaresizce ölü bir adamın üzerine çömelir. Görgü tanığı Oleksandr Kudryashov, bir pazarcının ölümünü inanamayarak anlatıyor: “Burada et sattı ve sadece sigara içmek için merdivenlere çıktı. Orada kan var, onu buraya sürükledik, öldü.”
Cherson güneyde ve Kasım ortasından beri işgalden kurtarıldı, ancak Dnipro Nehri’nin diğer tarafında Rus ordusu ayrım gözetmeksizin sivil halka ateş ediyor.
Koyu yeşil: Rus ordusu ilerliyor. Taranmış: Rusya tarafından ilhak edilen alanlar.
Resim: ISW/12/24/2022
Metro istasyonunda Noel konseri
Bu arada Kiev Operası, güvenlik nedeniyle bir metro istasyonunda Noel konseri verdi. Ve Noel Günü ülke genelinde bir kez daha bir saatlik hava alarmı verildi. Konsere giden Jewegeniya Molchanova, “Kimse savaşa kayıtsız değil, ama biraz dikkatimizi dağıtmaya ihtiyacımız var” diyor. 47 yaşındaki anne babası ve kızıyla birlikte geldi. “Savaşa rağmen biraz tatil yapmak ve mutlu olmak istiyoruz. Olumlu duygulara da ihtiyacımız var.”
Ukrayna’nın doğusundaki Kharkiv şehrinde de Noel kutlandı ve sözde Beytüllahim Barış Işığı yakıldı. Bu hizmete sivil bölge savunması üyeleri ve Vasyl Biloys gibi Ukrayna ordusunun askerleri katıldı. “Ben kendi uzun geçmişi olan Ukrayna’nın bir oğluyum” diyor. “Hıristiyanlar olarak Noel’i kutlamak bizim geleneğimizdir. Ne zaman kutlandığı önemli değildir. Her zaman aile ve tüm insanlar için bir kutlamadır.”
Natalya Dvinich, 25 Aralık’ta Noel için, ancak diğer Ortodokslar 7 Ocak’ta Doğuş’u kutlamaya devam ederse, pragmatik bir görüş benimsiyor. “Aile 7 Ocak’ta geliyor ve sonra Allah’ın izniyle biz de kutlayacağız” diyor. “Ama ben 25 Aralık’tan yanayım.”
Rus bombardımanı ve ibadet arasında Ukrayna’da Noel Günleri
Andrea Beer, WDR şu anda Kiev, 25 Aralık 2022 21:14