‘Önlem aldık’ açıklamaları boş çıktı, ıslak mendil bile velilerden istendi

EsraBetül

Member
2021 – 2022 öğretim yılı başladı, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen 1.5 yıl daha sonra okullarına kavuştu. Okul içlerine ve bahçelere alınmayan veliler, kapı önlerinde beklemeye başlayınca, kimi okullarda anonslarla gitmeleri istikametinde uyarıldı.

Ulusal Eğitim Bakanlığı, “Okullarda yüz yüze eğitim için tüm tedbirleri aldık” dedi ancak maskelerin bile kâfi olmadığı sınıf WhatsApp kümelerinde ortaya çıktı. Biroldukca okulda öğretmenler, velilerden sırayla tüm öğrenciler için maske, ıslak mendil, kâğıt havlu üzere materyalleri getirmesini istedi.

ÇOCUKLAR YAN YANA

Eğitim-İş Genel Lideri Kadem Özbay, öğretim yılının birinci gününü şöyleki anlattı:

“Çocuklar bir sırada yan yana oturuyor. Devlet okullarında tek kişilik sıralar fazlaca istisna. Okullara 50’lik 100’lük paketlerde maskeler gönderildi lakin her çocuğa bir tane olacak biçimde. halbuki kapalı, âlâ havalandırılmayan ortamda, iki derste bir değişmesi gerekir. Teneffüs ve ders saatleriyle ilgili hiç bir planlama yapılmadı. İkili eğitim yapan liselerde saat 22.00’de dersten çıkan öğrenciler var. Kâfi paklık işçisi yok. İŞKUR kanalıyla gelecek olanlar da en erken ekim ayında işe başlayacak.”

Sendika merkez yürütme kurulunca yapılan açıklamada da eğitim kurumlarının salgın şartlarına hazır olmadan açıldığı, kalıcı, takımlı paklık işçisi sağlanmadığı, paklık gereçlerinin masrafının velilerin ve öğretmenlerin sırtına yüklendiği açıklandı. Açıklama şöyleki:

“Eğitim kurumlarımız bu haliyle hem eğitim işçileri, birebir vakitte öğrenciler için salgın vaktinde en tehlikeli yerler haline gelecektir. Pandemidilk evvel deklare ettiğı raporlarla öğretmen açığı bulunduğunu itiraf eden MEB, bu şartlara karşın kâfi öğretmen ataması yapmamıştır.

– Muhtaçlık olan 44 bin dersliğin imaline derhal başlanmalıdır.

– Okulların gereksinim duydukları paklık materyalleri eksiksiz karşılanmalıdır.

– Öğrencilerin toplumsal ve fizikî gelişimsel sorun yaşamamaları için gerekli önlemler alınmalıdır. Rehberlik hizmetlerinin verimli bir biçimde tüm öğrencilere ulaştırılması gerekmektedir.

– Sınıflar bölünmeli, sınıf başına düşen öğrenci sayısı pandemi hesap edilerek belirlenmelidir. Oturma sıralarının içindeki aralık bilim insanlarının ihtarları dikkate alınarak belirlenmeli ve sıralar ortasına çizgi çekilerek bu aralığın aşılmaması sağlanmalıdır.”

KAÇ YENİ DERSLİK VAR

Eğitim Sen Genel Lideri Nejla Heyet, dün sendika genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, “MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasına ait olarak nasıl bir hazırlık ortasında olduğunu, kaç yeni derslik yaptığını açıklamamıştır. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sisteminin tüm sınıflarda hayata geçirilip geçirilmediğine dair bir açıklama da kelam konusu değildir” dedi.

Kalabalık okullarda, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinde gerekli genişletmenin ve lavabo sayılarının artırılıp artırılmadığının da bilinmediğine dikkat çeken Şura, şöyleki devam etti:

– Öğretmen odalarının en azından ikiye çıkarılması istikametinde bir hazırlık da yok.

– Okullarımızda yardımcı işçi olarak çalışan arkadaşlarımızın gorevlendirmeleri hâlâ yapılmamış.

– Taşımalı eğitim sistemine son verilerek köy okullarının açılması gerekmekte.

– Öğrenci sayısı az olan imam hatip okulları kalabalık sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için bir daha düzenlenmeli, muhtaçlık fazlası imam hatipler akademik okullara dönüştürülmeli.