nazarann dönüp tekrar bakıyor: “Gelin taşı”

EliteDizqn

Active member
Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Sarıca köyünde bulunan gelin taşı gorenlerin dikkatini çekiyor. Yöresel kıyafet giysili, fes takan ve elinde kova olan bir hanımı andıran taş merak uyandırıyor.

Taş, imajı kadar kıssası ile de dikkat çekiyor. Halk içinde anlatılan rivayete bakılırsa taşa ismini veren olay iki gelin içinde yaşanıyor. Efsaneye göre bir gelin süt sağmak için koyunların yanına gidiyor. Sütü sağıp gittikten daha sonra öbür gelin geliyor ve o da koyunları sağıyor. Lakin süt az çıkıyor ve koşarak başka hanımın yanına gidiyor. Sütü az çıkan gelin başkasına ‘sen bizim koyunları sağmışsın’ diyor. Öteki gelin ise ‘ben senin koyunu sağdıysam taş kesileyim’ diyor ve o anda taş kesiliyor. Dağın doruğunda bulunan ve elinde kovasıyla bir bayana benzeyen taş fotoğraf meraklılarının ilgi odağı oluyor. O denli ki bazıları taşın yanına giderek inceleme yapıyor.

“BU TAŞA GELİN TAŞI DERLER”

Köy sakinlerinden Oktay Karakuş, gelin taşının rivayetini anlatarak, “Bu taşa gelin taşı derler. Evvelden koyun mühletleri süt sağım vakti dağda kalırlardı. Sütü sağmaya giderdi sürü sahipleri. Sağmalcı derlerdi onlara. İki komşu içinde geçer bu olay. Komşunun biri evvel sarfiyat koyununu sağar ve yolunda gelirken ikinci komşu masraf sütü sağar. Süt az çıkar. Komşusuna yetişir ve ona ‘sen benim koyunlardan sağmışsın’ der. Evvelki sağmalcı ise ‘ben senin sütü sağdıysam taş kesileyim’ der. Koyunları sağdığı için ve palavra söylemiş olduği için ilahi güç tarafınca o anda taş kesildiğini söylerler. Rivayet bu biçimde” dedi.

YANINA ÇIKIP İNCELİYORLAR

Karakuş, taşın yanına çıkıp inceleyenlerin bile olduğunu söyleyerek, “Taş uzaktan bakıldığında gerçekten eski giysili, eski metotlara bakılırsa fesli, kalın kumaş giysili bir hanımı andırıyor uzaktan. Son 10 yıldır yöresel fotoğraflara çekimlere meraklı olan beşerler geliyorlar fotoğraf çekiyorlar. Beşerler içinde merak uyandırıyor. Hatta oraya kadar çıkıp inceleyenler de var” biçiminde konuştu.